Canlı bedeninde dışkının bir süreliğine de olsa depolanmasını sağlamakla görevli olan bölgeye rektum denilmektedir. Sindirim sistemi açısından aşırı derecede önemli olduğu için rektum adı verilen bu yapıyı daha iyi bir şekilde tanımanız adına sizlere rektum anatomisi ve fonksiyonu hakkında en detaylı bilgiler aktarılacaktır. Sindirilen besinlerin faydalı olan kısımları alındıktan sonra hiçbir işe yaramayan kısım vücuttan uzaklaştırılmalıdır. Vücuttan uzaklaştırılan bu besin artıklarına sizlerinde bildiğiniz gibi dışkı denilmektedir.
Sağlıklı bireyler haftada en az 3 defa dışkılama yaparlar. Dışkılama eyleminin gerçekleşmesini sağlayan sindirim sistemi elemanı rektumdur. Rektum nedir diyecek olursanız sindirim sistemi kanalında bulunan sigmoid fleksuradan boşaltımın gerçekleştiği anüse kadar devam eden yapıya rektum denilir diyebiliriz. Bazı kişiler rektumu kalın bağırsağın son bölümü olarak tanımlamaktadır. Yapılan her iki tanımlamanın da doğru olduğunu söyleyebiliriz. Rektum denildiği zaman insanlar nerede olduğunu bilmedikleri için tam bir tanımlama yapamazlar. Bu yüzden sizlere rektum anatomisi tüm detayları ile sunulacak ve bu özel sistem hakkında daha fazla bilgi alacaksınız.
Rektum nasıl çalışır
Rektumun nasıl çalıştığını anlamak için rektumun anatomisinin bilinmesi gerekmektedir. Rektumun uzunluğu yaklaşık olarak 9 metre civarındadır. Yapısal olarak bir boruya benzemektedir. Rektum hangi bölümleri içerisinde barındırır diye baktığımızda sindirim sisteminin önemli elemanları olan kolon, anüs, çekum gibi bölümleri barındırdığını görüyoruz. Rektumun dış kısmında boyuna kaslar yer alır. Hayati önem taşıyan birçok organ rektuma yakın olduğundan dolayı rektumda bir kanser meydana geldiği zaman diğer organlar bu durumdan aşırı derecede olumsuz etkilenir yani kanserin diğer organlara sıçrama ihtimali aşırı derecede yüksektir.
Rektum sindirim sisteminde ne işe yarar?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi rektum dışkıyı depolamaktadır. Kapasitenin üstünde bir doluluğa ulaşıldığı zaman da rektum aracılığıyla dışkılama meydana gelir. Rektum olmasaydı sindirim sistemi devreye girdiği her zaman kişi dışkılamak zorunda kalırdı çünkü dışkının depo edileceği bir yer olmazdı. Bu yüzden basit bir yapı olarak görülse de rektumun aşırı derecede önemli olduğunu söyleyebiliriz.
Rektumun kapasitenin üstünde dolu olup olmadığına beyin karar verir. Beyin yeterli doluluk oranının yakalandığını düşünürse boşaltımda yer alan sistemdeki kaslara uyarılar gönderir ve kaslar kasılarak dışkılama gerçekleşir. Buradan yola çıkacak olursak rektumun fonksiyonel faaliyetlerinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesinde beyinden gönderilen sinyallerin aşırı derecede önemli olduğunu söyleyebiliriz. Tuvaletiniz geldiği zaman tuvalet bulamayıp dışkınızı belirli bir süre tutmanız beyin tarafından rektuma gönderilen sinyaller sayesinde olmaktadır. Bu sinyal gönderiminde bir aksama meydana gelirse dışkınızı tutma konusunda sorun yaşayabilirsiniz.
Rektum nerede bulunur?
Rektum; anüs içerisinde son bulan kalın bağırsağın son kısmıdır. Rektumun bağırsağa birleşmiş olduğu kısım yaklaşık olarak bağırsakla aynı çaptadır ancak anüse doğru inildiğinde rektumun çapında genişleme olur. Bu genişlemenin olmasındaki temel neden daha fazla dışkının depo edilmek istenmesidir. Rektum çoğu kanser hastalığının ilk ortaya çıktığı kısımdır. Bu yüzden endoskopi yapıldığında rektuma daha detaylı bakılır. Rektumda meydana gelen sorunlar tüm metabolizma sistemini etkiler. Bu yüzden rektum hastalıkları basite alınmamalı ve üzerinde durulmalıdır.
Rektum en çok kanser vakalarının gözlemlendiği kısımdır. Rektum içerisinde yer alan kanserli alanı tespit etmek aşırı derecede zordur. Bu yüzden rektumda meydana gelen kanserli alanların aşırı derecede geciktiği zamanlarda tespit edildiği bilinmektedir. Boşaltımınız ile alakalı problemleriniz varsa bu durumun rektum kanserinden kaynaklanabileceğini aklınıza getirin ve kanserli alan olup olmadığını tespit ettirmek adına tıbbi destek alın. Rektum kanseri belirtileri arasında dışkı çapında daralmaların olması, dışkı yaparken zorlanılması, rektal kanamaların yaşanması ve dışkılamanın düzensiz hale gelmesi yer alır. Sizlerde de bu yakınmalar varsa vakit kaybetmeden endoskopi yaptırmanızda fayda var.