Yaygın yaşam alanlarına aşırı derecede uzak olmasına rağmen Antarktika, dünya iklimi üzerinde köklü değişimlerin olmasına neden oluyor. Antarktika dünyanın en soğuk yerlerinden birisi olduğu gibi bölgede aşırı kuraklık ve rüzgar yer almaktadır. İnsan yaşamına çok elverişli olmadığı için dünyanın en temiz ve en sessiz yerlerinden birisi olarak kabul edilir. Bölgede yer alan buzulların erimeye başlaması iklim üzerinde değişimlerin olmasına neden olduğu için Antarktika dünya ilmini nasıl etkiler sorusu sıklıkla sorulmaya başladı.
Antarktika dünyanın güney kısmında yer almaktadır ve güney kutup bölgesinin içerisindedir. Dünyanın yapısı ve güneşe olan konumu nedeniyle bu bölge az güneş ışığı almakta ve bu durum da Antarktika’nın dünyanın en soğuk yeri olmasına neden olmaktadır. Antarktika’yı incelediğimiz Transatlantik dağları nedeniyle iki ölüme ayrıldığını görüyoruz. Bu da doğu ve batı Antarktika şeklinde bölümlere neden oluyor. Bölgenin tamamen buzlarla kaplı olması havanın sıcaklık değerlerinin değişmesine neden oluyor. Atmosfer ve okyanus arasında meydana gelen nem ve gaz değişimi de direkt olarak iklim üzerinde değişikliklere sebep olmaktadır. Bu yüzden Antarktika’nın iklim üzerince ciddi bir etkisinin olduğu söylenebilir.
Küresel ısınmanın etkileri her geçen gün arttığı için Antarktika’yı tamamen bir çarşaf gibi örtmüş olan buz tabakasının erimesine neden oluyor. Buz tabakası eridiği için atmosfer ve okyanus arasındaki nem ve gaz etkileşimi her geçen gün değişiyor ve iklim bu durumdan etkileniyor. Uzmanlar değişimin hızlı bir şekilde olduğunu, ilerleyen yıllarda iklim çeşitleri ile alakalı köklü değişimlerin kendisini göstereceğini belirtmektedir. Aslında Antarktika dünyamız ikliminin dengede kalmasını sağlıyordu ancak küresel ısınma ortaya çıkınca bu durumdan Antarktika etkilendi ve buzlar erimeye başladı. Tabi bu durum dünyanın diğer coğrafi alanlarında da sıcaklık değerlerinin artışı olarak kendisini gösterdi.
Antarktika’nın hem batı hem de doğu kısmında uzun yıllardan beri çeşitli ölçümler yapılıyor. Son 50 yıl içerisinde batı bölgesinin doğu bölgesine göre daha fazla ısındığı, sıcaklık artışının yaklaşık olarak 3 santigrat derece olduğu tespit edildi. Bu durum bizlere batı Antarktika’nın doğu Antarktika’ya göre daha fazla buz kaybettiğini göstermektedir. Antarktika’da yer alan buzlar eridiği için dünya denizlerinin sularında da kabarma meydana gelmektedir. Bu duruma dur denilmeyecek olursa yakın zaman içerisinde birçok kara parçasının deniz sularının altında kalması beklenmektedir. Kutuplardaki buzullar erirse ne olur makalesinde sizlere bu konu hakkında detaylı bilgiler vermiştik.
Okyanusların iklime olan etkisi
Bir bölgenin iklimini tayin eden faktörler arasında arazi yüksekliği, enlem ve su akımları yer alır. Okyanus akıntıları çevrelemiş oldukları bölgelerde bu etkiden dolayı iklimin belirlenmesinde büyük etkiye sahiptir. Buz meydana geldiği zaman ciddi bir tatlı su kütlesi oluşur. Buzlar eriyince tuzlu su bu tatlı suyu kabul etmez ve tatlı su denizin derinliklerinde bir akıntının oluşmasına neden olur. Bu akım uzak yerlere ulaşarak ısı taşır ve iklimin değişmesine neden olur. Bu yüzden aslında buzulların erimesi okyanusları, okyanusların sahip olduğu akıntılar da iklimi değiştirmektedir.
Tabi ki buzullar durduk yere eriyip iklimin değişmesine nende olmuyor. Biz insanların doğada oluşturmuş olduğu etkiler küresel ısınmaya ve direkt olarak iklimlerin değişmesine neden olmaktadır. İklimsel değişiklikler kesinlikle doğal bir olay olarak kabul edilmemelidir çünkü birler asırlardır devam eden döngünün bozulmasına ve iklimlerin değişmesine neden oluyoruz. Uzmanlar özellikle yenilenemez enerji kaynakları yani fosil yakıtlar küresel ısınmaya neden olmaktadır şeklinde açıklama yaptı. Biran önce fosil yakıtların kullanımı sonlandırılmalı ve küresel ısınmaya ortadan kaldırılarak iklimlerin değişmesi engellenmelidir. Bu kötü gidişe dur denilmezse dünya insan etkisinden dolayı bir süre sonra yaşanmaz hale gelecektir.