Kutuplardaki buzullar erirse ne olur?

Kutupların erimesi durumunda ortaya çıkabilme ihtimali olan felaketlere her geçen gün yaklaşmaya devam ediyoruz çünkü kutuplardaki buzullar her geçen gün daha fazla erimeye devam ediyor. Özellikle küresel ısınma buzullarda ciddi bir erimenin ortaya çıkmasına neden oluyor. Eğer küresel ısınmanın önüne geçilmezse buzullar eridiğinden dolayı su seviyesinde artış olacak ve dünyanın birçok karası sular altında kalacak.

Buzullar erirse dünyamıza ne olur konusunu daha iyi kavraya bilmek adına sanal ortamda birçok animasyon hazırlanmış durumda. Animasyonlara baktığımızda insanların yaşam alanı çok az sayıda kara parçasının kaldığını söyleyebiliriz. Yani buzullar erirse dünya haritası nasıl olur derseniz bu haritanın büyük bölümünün sulardan diğer kısmının yani küçük kısmının karalardan oluşacağını belirtebiliriz. Uzmanlar eğer buzulların tamamı eriyecek olursa ortalama olarak su seviyesinde ne kadar artış olacağını hesaplasa da dünya üzerinde yer alan karaların yükseklikleri farklı olduğu için tamamen sularla nerelerin kaplanacağı hesaplanamamaktadır. Bu yüzden bu tip durumlarda yaşam sürebilmek adına dünyanın en yüksek noktalara gidilmesi gerektiğini bilim insanları söylemektedir.

---Sponsorlu Bağlantılar---

Yakın zaman önce yapılan ölçümlere göre dünya üzerinde 38 milyon kilometre küp hacme sahip olan buz tabakasının olduğu belirlendi. Bu buzulların tamamının eridiğini düşünecek olursak yaklaşık olarak 33 milyon kilometre küp su açığa çıkacaktır. Yapılan analizler sonucunda eğer böyle bir erime söz konusu olursa deniz seviyesinin yaklaşık olarak 95 metre civarında artacağı hesaplanmıştır. Bu gerçekten de kötü bir durumdur çünkü ülkemizin kıyı kesimlerinin neredeyse tamamının böyle bir durumda sular altında kalacağını söyleyebiliriz. Buzullar erirse deniz seviyesi ne kadar yükselir sorunuza bu doğrultuda yanıt vermemiz gerekirse cevabımız 95 metre olacaktır.

Ozon tabakasında meydana gelen delikler ve atmosferde hızlı bir şekilde artan karbondioksit gazı kuzey ve güney kutuplarında yer alan buzulların hızlı bir şekilde erimesine neden oluyor. Uzmanlar yaklaşık olarak 20 sene sonra buzulların yaklaşık olarak %17’sinin eriyeceğini belirtiyor. Tabi bu günümüz şartları için geçerlidir. Eğer ozon tabakasındaki delik büyürse ya da atmosferde yer alan karbondioksit gazının miktarında artış olursa bu erime oranının daha da artmasına neden olabilir.

Buzullar erirse sular altında kalacak ülkeler konusunda araştırma yapan yeryüzü bilimcileri başta Hollanda ve İngiltere olmak üzere neredeyse tüm ada ülkelerinin sular altında kalacağını belirtiyor. Özellikle Hollanda’nın büyük kısmı günümüzde de sular altındadır. Ülkenin kıyı kısmına yapılan bentler sayesinde deniz suyu ülkeyi basmamaktadır. Sırf sular altında kalmamak adına sadece ülkede biriken suyu boşaltmak için her yıl milyonlarca dolar harcanıyor. Bu duruma dur demek isteyen yetkililerin hem önlem almak hem de geleceği planlamak adına su üzerinde yüzen evler yaptığını görüyoruz. Bu durum özellikle Hollanda’nın buzul erimelerine karşı ciddi bir önlem aldığını bizlere gösteriyor.

15 + 4 = ? (İşleminin Sonucu)  


Bilim
Sağlık
Bağlantılar