Ağaçların yaşı ağaç gövdesinde yer alan halkalar sayesinde hesaplanmaktadır. Ağaçların yaşı nasıl hesaplanır konusu elbette sadece bir ağacın yaşının ne kadar olduğunu saptamak adına ortaya atılmamıştır. Ağaç gövdesinde yer alan yaşam halkaları bizlere geçmişte meydana gelmiş olan doğal olaylar hakkında da bilgi vermektedir. Sadece ağaç halkalarından yola çıkarak ne zaman çığ olduğu, sel ve deprem gibi olayların ne zaman yaşandığı gibi konularda dahi bilgi almak mümkündür. Bu yüzden birçok bilim insanı en doğru bilgilere ulaşmak için ağaçların yaşı nasıl hesaplanır konusu ile alakalı çalışmalar yapmaktadır.
Ağaçlar bir fidan halindeyken bile gövdelerinde bu yaşam halkaları yer alır. Zaman ilerledikçe ağaç büyüyüp gelişir ve yaşam hakları arasında yeni halkalar eklenir. Her ağaç türünde halka oluşumu farklı zamanlarda olmaktadır. Bu yüzden bir ağacın yaşı hesaplanırken o türe has olan ağaçların referans alınması gerekmektedir. Yaşam halkaları bizlere ağaçların yaşı hakkında net bilgiler sunar. Yukarıda da belirttiğimiz gibi sadece ağacın yaşını hesaplamak adına bu işlemler yapılmamaktadır. Geçmişte ne tür doğal olayların meydana geldiği ve bu olayların ne zaman olduğu hakkında da bilgi almak adına yıl içerisinde birçok ağacın yaşı hesaplanıp detaylı incelemeler yapılmaktadır.
Bitkilerin yaşı nasıl hesaplanır?
Bitkilerin yaşı hesaplanırken bitkinin yaşam sürdüğü coğrafyada hakim olan iklim de referans alınır çünkü iklimin büyümeye etkisi bir hayli fazladır. Ağaçlar ilkbahar mevsiminde hızlı bir büyüme gösterirken yaz mevsimine gelindiğinde büyümede yavaşlama olur. Bu yüzden bir ağacın gövdesi kesilecek olursa bir açık bir de koyu renkte halkaların olduğu görülür. Bu halkalar bir yıllık zamana tekabül etmektedir. Yapılan incelemeler sonucunda yıllık halkalar sayılır ve bu sayede bir ağacın kaç yıldan beri yaşam sürdüğü tespit edilir.
Ağacın gövdesinde yer alan yıllık yaşam halkalarının bizlere ağacın yaşı dışında vermiş olduğu daha farklı bilgiler de bulunmaktadır. Sadece yıllık halkalar incelenerek geçmiş yıllarda meydana gelen erozyonlar, iklim değişiklikleri, orman yangınları gibi olaylar tespit edilebilir. Ayrıca bu olayların ne zaman meydana geldiği de yıllık halkalar sayesinde tespit edilebilmektedir.
Yaşam halkalarını incelemek için halen yaşamakta olan ağaçların kesilmesine gerek yoktur çünkü geliştirilen çeşitli yöntemlerle ağaçları kesmeden yıllık halkalar üzerinde incelemelerin yapılması mümkündür. Yaşayan ağaçları öldürmeden incelemek adına artım burgusu adı verilen bir alet kullanılmaktadır. Bu burgu ağacın gövdesine sokulur. Spiral yapıda olan bu burgu ağacın gövdesinde yer alan halkalardan bir kesit alınmasını sağlar. Ağacın gövdesinden artım burgusu ile çıkarılan halkalar incelenerek mevcut ağaç hakkında bilgiler elde edilir.
Bir gün bir ağacın kesildiğini görecek olursanız gövdesinden bir parça alın ve parçayı inceleyin. Ağaç gövdesinden aldığınız bu parçaya bakarak öncelikli olarak yıllık halka sayısını belirlemeye çalışın. Bazen yıllık halkaların renkleri birbirine yakın olabiliyor. Bu yüzden gözlemlemelerinizi dikkatli bir şekilde yapın. Yıllık halkaları doğru bir şekilde sayacak olursanız bu halka sayısı size ağacın kaç yaşında olduğunu söyleyecektir. Birkaç deneme yanılma sonrasında sizlerde ağaçların yaşının kaç olduğunu tespit edebilecek düzeyde yeteneklere sahip olabilirsiniz.