İçerik Listesi
Organik tarım; tarım ürünlerinin üretimi sırasında hiçbir kimyasal madde kullanılmayan, sadece doğal yöntemlerin kullanıldığı bir tarım şeklidir. Organik tarım yapılırken yeşil gübre ve kompost gübreler kullanılabilir fakat genetiği değiştirilmiş maddelerin, kimyasal içeriklerin ve sentetik gübrelerin kullanımı yasaktır. Bu yüzden organik tarım yöntemleriyle üretilmiş olan sebze ve meyvelerin tamamı doğaldır.
Organik tarım ürünleri temini zor hale geldiği için modern tarım ürünlerine göre fiyatları daha yüksektir. Bu yüzden ekonomisi tarıma dayalı olan birçok kişi modern yöntemleri ve teknikleri bırakarak organik tarıma başlamış durumdadır. Bu geleneksel bir yöntem olsa da modern tarım yöntemleri birçoğumuza organik tarım nasıl yapılır konusunu unutturmuştur. Para kazanma hırsıyla verimi arttırmak için terk edilen organik tarım, maalesef insanların organik tarımın faydaları hakkında da yeterli bilgiye sahip olmamasına neden olmaktadır. Bilgi konusunda aydınlanan toplumlar organik tarım ürünlerinin insan sağlığına daha faydalı olduğunu anlayınca, organik tarım faydaları daha da önemsenir hale geldi ve bu sayede daha sağlıklı meyve ve sebzeler yetiştirilmeye başlandı.
Organik Tarım Nedir?
Organik tarım nedir denildiği zaman yapılan çok sayıda farklı tanımlama vardır. Organik tarım en basit haliyle tarımsal faaliyetleri dış girdilerin alınmayıp, ekosistem içerisinde yer alan temel yöntemlerin kullanılmasıdır diyebiliriz. Sentetik gübreler, zirai ilaçlar, veteriner ilaçları, genetiği değiştirilmiş tohumlar, koruyucu maddeler, katkı maddeleri ve sentetik katkı maddelerinin kullanılmayıp sadece çevresel girdileri ele alarak yapılan tarım organik tarımdır. Doğal tarım sayede toprağın verimliliği uzun yıllar boyunca korunmaktadır. Ayrıca tarım ürünlerine zarar veren hastalıkları önlemek doğada yer alan, insan sağlığına zararlı olmayan maddelerle önlenebilmektedir. Bu da doğal tarım ürünlerinin yetiştirilmesine olanak sağlamaktadır.
Organik tarım tam bir doğa dostudur. Bu tarım yöntemi ekosistem sağlığını korumak ve geliştirmek için önemlidir. Bazı coğrafyalarda yer alan çevresel koşullar kimi zaman organik tarım yapmaya birer engel olabilir ancak bu alanda uzman olan kişiler sentetik maddeleri kullanmadan, sadece çevresel girdilerle organik tarım yapılmasının mümkün olduğunu belirtiyor. Modern tarım yöntemleriyle gerçekleştirilen fonksiyonların ekosistem içerisinde yer alan tarımsal, biyolojik ve mekanik yöntemlerle gerçekleştirilmesi mümkündür. Özellikle tarım ürünlerinin üretimi esnasında kullanılan sentetik maddeler insan sağlığına zararlı olduğundan dolayı dünya sağlık örgütü tüm dünya ülkelerinde organik tarımın yapılmasını destekleyen en önemli kuruluştur. Kanser gibi birçok ölümcül hastalığın ortaya çıkmasında tarım ürünlerinde kullanılan kimyasallar etkilidir. Bu hastalıkların oranını azaltmak için kesinlikle organik tarıma dünya genelinde geçilmesi gerekiyor.
Organik Tarım Çeşitleri
Organik tarım odak merkezine göre kendi arasında çeşitlere ayrılmaktadır. Bu çeşitler arasında tüketici veya odak merkezili odaklı, hizmet odaklı ve çiftçi odaklı organik tarım bulunmaktadır. Organik tarımı daha iyi anlamak için bu çeşitleri ayrıntılarıyla birlikte inceleyelim.
Tüketici ve pazar odaklı organik tarım: bu odak noktası referans alınarak üretilen organik tarım ürünlerinin tamamı sertifikaya sahiptir. Tüketiciler yiyeceklerde yer alan sertifikaları inceledikleri zaman bu tarım ürünlerinin nasıl üretildiği, nasıl işlendiği ve pazarlandığı konusunda detaylı bilgiye sahip olur. Ürünler sertifikalı olduğundan dolayı tüketiciler bu tarz ürünleri gönül rahatlığıyla alabilir.
Hizmet odaklı organik tarım: bu odak merkezinde amaç ekosistemde yer alan tarım kaynaklı kirliliği ortadan kaldırmaktır. Özellikle yer altı suyu kirliliğinin fazla olduğu yerlerde hizmet odaklı organik tarım faaliyetlerine hızlı bir şekilde geçiş yapılarak yer altı sularının kirlilik oranı büyük ölçüde ortadan kaldırılır. Avrupa Bitliğinde yer alan ülkelerin neredeyse tamamı hizmet odaklı organik tarım yöntemlerine geçiş yapmıştır.
Çiftçi odaklı organik tarım: özellikle küçük tarımsal işletmeleri bulunan çiftçiler, girdi maliyetlerini azaltmak adına organik tarım yöntemini tercih etmektedir. Doğal gübreleme yaparak gübre maliyetini azaltan çiftçiler hem daha ekonomik olarak tarım ürünü üretmekte hem de tasarruf edeyim derken aslında organik tarım yapmaktadır. Köyüler tarafından yapılan çiftçi odaklı organik tarım ürünlerine olan ilgi firmalar tarafından yapılan organik tarım ürünlerine göre daha fazladır. Birçok Avrupa ülkesi organik tarımı geliştirmek ve yaymak adına çiftçileri organik tarım sertifikasından muaf tuttu ve üretmiş oldukları malları organik tarım ürünü olarak piyasaya sürmeye başladı.
Organik Tarım Nasıl Yapılır?
Organik tarım aslında atalarımızın kullanmış olduğu geleneksel tarımsal faaliyetleri kapsamaktadır. Organik tarım nasıl yapılır denildiği zaman akla kesinlikle kimyasal maddelerin kullanılmaması gelmelidir. Ayrıca genetiği değiştirilmemiş olan tohumların da kullanımı organik tarımın için vazgeçilmez bir unsurdur.
Organik tarım yapılacaksa kesinlikle genetiği değiştirilmemiş olan tohumlar kullanılmalıdır. Ayrıca tohumların hiçbir şekilde radyasyon görmemiş olması önemlidir. Organik tarım yapmak isteyen kişiler için bu doğrultuda geliştirilmiş olan doğal tohumların satışı yapılmaktadır. Tohumdan çıkıp fide olarak organik tarıma başlayacaksanız, alacağınız fidelerin gelişim süresince hiçbir şekilde kimyasal beslenme görmemiş olması gerekmektedir. Ayrıca toprağın da kimyasal işlem görmemiş olması gerekmektedir. Toprakta eğer aşırı miktarda kimyasal çökelme mevcutsa bu durum ilgili arazide organik tarım yapılmasına engel olacaktır. Organik tarım yapılacaksa kesinlikle genetiği değiştirilmemiş olan tohum ve fidelerin kullanılması gerekiyor. Bazı firmalar fidelerin daha kısa süre içerisinde gelişmesi için büyüme evresinde bitkilere hormon takviyesi yapmaktadır. Yapılan bu hormon takviyeleri organik tarıma aykırı bir durumdur. Bu yüzden tohum ve fide alımı sırasında dikkatli bir şekilde incelemelerin yapılması gerekmektedir.
Tarım ürünlerine zarar veren haşerelerle mücadele etmek için geliştirilmiş olan tarım ilaçlarının büyük kısmı tarım ürünlerinin yapısını bozar. Bu yüzden organik tarım yapmak isteyen kişiler için geliştirilmiş olan zararlıları kovucu ilaçlar kullanılmalıdır. Bu ilaçların üretimi zor olduğundan dolayı modern tarım ilaçlarına göre fiyatları biraz daha yüksektir ancak üretmiş olduğunuz tarım ürünlerini daha fazla paraya satarak bu zararın ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz. Tarımsal faaliyetlerde gübreleme aşırı derecede önemlidir. Sentetik maddeleri içeren gübreleri kullanmak yerine hayvan gübresini kullanmayı tercih edin. Kullanacağınız hayvan gübreleri organik tarımı kesintisiz bir şekilde sürdürmenizi sağlayacağı gibi tarımsal verimin de artmasına yardımcı olacaktır.
Organik Tarımın Faydaları
Dünya genelinde organik tarıma olan ilginin bu kadar artmasının en büyük nedeni, organik tarım yöntemleri kullanılarak üretilen tarım ürünlerinin insan sağlığını tehdit edici yönde kimyasalları içermiyor olmasıdır. Bu da doğal olarak organik tarımın faydaları diye bir alanın oluşmasını sağlıyor. Organik tarım sizler için de önemliyse sayfamızın devamından maddeler halinde organik tarımın faydaları hakkında bilgi alabilirsiniz.
- Tat uzmanları modern tarım yöntemleriyle ve organik tarım yöntemleriyle üretilen meyve ve sebzeleri karşılaştırdığı zaman organik tarım ürünlerinin tatsal açıdan daha lezzetli olduğunu belirtiyor.
- Dünya genelinde organik tarım ürünlerine sertifika uygulandığı için bu tarım ürünleri garanti altında kabul ediliyor. Bu da bu tarım ürünlerini hiç şüpheye düşmeden tüketmemizi sağlıyor.
- Modern tarım yöntemlerinde kullanılan kimyasallar kanser gibi hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. Organik tarım ürünlerinde bu tarz kimyasal maddeler yer almadığından dolayı hastalık yapıcı özellikleri bulunmamaktadır.
- Organik tarım yöntemlerinde kimyasal maddeler kullanılmadığından dolayı toprakta kimyasal madde birikimi olmaz. Bu da arazilerde yer alan tarımsal toprakların uzun yıllar boyunca daha sağlıklı kalmasını sağlıyor. Verim uzun periyotta ele alınacak olursa organik tarım alanlarının modern tarım alanlarına göre daha verimli olduğu söylenebilir.
- Organik tarım ürünleri genellikle kırsal kesimde üretildiği için kırsal kesimde yaşam süren insanlara yeni bir iş kapısının açılmasını sağlamaktadır. Bu da ülke genelindeki işsizlik oranını büyük ölçüde azaltıcı etkiye sahiptir.
- Modern tarım yöntemlerinde kullanılan kimyasallar içme sularının, doğanın ve yaban hayatının olumsuz bir şekilde etkilenmesine neden olur. Tarım alanlarında kullanılan ilaçlardan dolayı birçok hayvanın nesli tükenme noktasına gelmiştir. Ayrıca temiz olarak nitelendirilen içme suyu kaynaklarının da sağlığı uygun olmayan duruma gelmesine neden olmaktadır. Doğal tarım yöntemleri sayesinde tüm bu olumsuz durumların ortadan kaldırılması mümkündür.