George Boole, bilgisayarla ilgilenen herkesin bildiği bir kişidir. George Boole, bilgisayar bilimini ortaya çıkaran kişi olarak bilinmektedir. Tabi ki yaptıkları sadece dijital çağın başlamasını sağlamak değildir. George Boole matematiğe katkıları ile de bilinmektedir.

George Boole, İngiliz asıllı bilim insanıdır. Bilgisayar ve matematik alanında yaptığı çalışmalar sayesinde günümüzün birçok teknolojisi ortaya çıkmıştır. Bilgiye ulaşmak için sıklıkla kullandığımız arama motorlarının temeli bu bilim insanı tarafından atılmıştır.

George Boole, denildiği zaman akla alçak gönüllülüğü gelir. Kendisi birçok buluşa imza atsa da asla alçak gönüllülüğünü kaybetmemiştir. İnsanları eğitmeye kendisini adayan bu dahi, aşırı yağmur yağan bir günde derse yetişmeye çalışırken ciddi anlamda ıslandı. Islak elbiselerini kurutmadan derse girdi ve sonrasında zatürree oldu. Bu hastalığı atlatamayınca da hayata gözlerini yumdu.

George Boole Kimdir?

George Boole; matematikçi, filozof ve eğitimci olan İngiliz asıllı bilim insanıdır. George Boole denildiği zaman deha tanımlaması yapılır. Böyle bir tanımlamanın sebebi dijital çağın temellerini atan bilim insanı olarak kabul edilmesidir. Hem yaşam tarzı hem de matematiği katkılarıyla bilinen George Boole, dünyanın en önemli dehaları arasında yer almaktadır.

George Boole, yoksul bir ailenin çocuğu olsa da öğrenmeye olan açlığı sayesinde profesörlük makamına kadar gelmiştir. Mesleğinde en uç noktalara gelse de araştırma yapmaya son nefesine kadar devam etmiştir. Yapmış olduğu araştırmalar sayesinde bilim dünyasına ışık tutan çok sayıda eseri geride bırakmıştır. Kaleme aldığı makaleler günümüzde de büyük beğeniyle okunmaktadır.

George Boole Kısaca Hayatı

George Boole, 2 Kasım 1815 tarihinde Lincoln’da dünyaya geldi. Babasının dijital sistemlere olan ilgisi ünlü bilim insanının da bu alana ilgi duymasını sağladı. George Boole, dijital sistemler konusunda babasından bilgiler alarak bu alanda kendisini geliştirmeye başladı. Eğitim hayatı boyunca dijital konularda önemli çalışmalar yaptığı biliniyor. Matematiğe olan ilgisi onu optik alanına da yöneltti. Bu sayede optik cihazların yapılmasına büyük katkı sağladı. Bu güne kadar çok ön plana çıkan bir kişi olmasa da matematiğe olan katkıları sayesinde tüm dünyanın tanıdığı bir isim haline geldi.

George Boole’nin babası ayakkabı ustasıydı. Boş vakitlerinde matematikle ilgileniyordu. Ayrıca optik cihazlar yaptığı da biliniyor. Matematik alanındaki başarısı dikkate alınırsa bu yeteneklerinin babasından geldiği söylenebilir.

George Boole, ilkokul eğitimini yaşadığı kasabada aldı. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle ilkokul eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Okula gitmiyor olması onu eğitimden uzaklaştırmadı. Babasının katkısıyla kendisini geliştirmeye devam etti. Sadece 12 yaşındayken Latinceyi çevirebilecek bilgiye sahip oldu. Latince bir şiiri İngilizceye çevirdikten sonra bunu babasına verdi. Babası, George Boole tarafından çevirisi yapılan şiiri gazetede yayımlattı ve bu sayede insanların dikkatini çekmeyi başardı.

George Boole, matematiğe ilgisi olan bir kişiydi. Çok küçük yaşlardayken Lacroix, Langrange, Laplace gibi ünlü kişilerin eserlerini okudu. Tabi ki okumakla yetinmedi. Bu eserlerde yer alan bilgileri bir kişiye anlatabilecek düzeye ulaştı. O zamanlar henüz 16 yaşındaydı. Sadece 16 yaşında olmasına rağmen öğretmenlik yapmaya başladı.

O yıllarda öğretmenlere verilen maaş aşırı derecede düşüktü. Bu yüzden uzun süre boyunca maddi sıkıntılar çekti. Ekonomik sıkıntılarını ortadan kaldırmak için okul açmaya karar verdi. İlerleyen yıllarda açtığı okuldu matematik çalışmaları yaptı. Yıl 1848’i gösterdiğinde “Mantığın Matematik Analizi” adlı kitabını okuyucuyla buluşturdu. Bu eser bilim dünyasında tanınan bir isim haline gelmesini sağladı.

Matematik alanında yaptığı çalışmalardan dolayı Kraliyet Derneği Madalyası verilerek onurlandırıldı. 1849 yılında Queens Kolejinde Matematik Kürsüsü Başkanı olarak görev yapmaya başladı. Eğitim alanında yaptığı çalışmalarla profesör oldu. Profesör olmasına rağmen bilime ışık tutmak adına ömrü boyunca çalışmalar yapmaya devam etti. 1854 senesinde Mantık ve Olasılıklara İlişkin Matematiksel Kuramların Dayandığı Düşünce Yasaları adlı inceleme yazısını yayımladı.

1855 yılında Mary Everest Hanım efendiyle evlendi ve 5 kız çocuğu oldu. Çocuklarını da elinden geldiğince bilime aşık birer insan olarak yetiştirmeye çalıştı. Çocuklarının bazılarının bilim ve edebiyat alanında yaptıkları çalışmalarla tanınan kişiler haline geldiğini biliyoruz. Günümüzde Boole cebri olarak bilinen matematik kuramının ortaya çıkmasını sağlayan George Boole, 1864 yılında hayata gözlerini yumdu. 49 yıllık kısa yaşamına matematiğe yaptığı katkıları sayesinde unutulmayan bir isim haline geldi. Ölümünden uzun yıllar geçmiş olsa da çalışmalarıyla var olmaya devam etmektedir.

George Boole Matematiğe Katkıları

George Boole, dijital çağın başlamasını sağlayan kişi olarak bilinse de özellikle matematik alanında yaptığı çalışmalarla ön plana çıkar. Mantığın Matematik Analizi adlı eseri matematiğe yaptığı en önemli katkısıdır.

George Boole matematik alanında birçok çalışmaya imzasını atmıştır. 1860 yılında Sonlu Farklar Hesabı Üzerine Bir Araştırma adlı tezini yayımlamıştır. Bu tezi günümüzde de matematik alanındaki en önemli yayımlardan birisi olmaya devam etmektedir.

Günümüzde Genel Metot Analizi olarak bildiğimiz çalışma da George Boole tarafından geliştirilmiştir. En önemli eserleri arasında Boole Analitik Dönüşümler Teorisi baş sırada yer almaktadır. Matematikte sayıların dağılma özelliği George Boole tarafından geliştirilmiştir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here