Ahşap boyama geçmişi çok eskilere dayanan, günümüzde birçok bayanın hobisi haline gelen sanat türlerinden birisidir. Ahşap boyama sonucunda elde edilen ürünlerin görüntüsü aşırı derecede güzel olduğundan dolayı boş vakti olup hobi edinmek isteyen birçok kişi bu alanda uğraş göstermek istediğinden dolayı ahşap boyama nasıl yapılır diye merak etmektedir. Ahşap boyama nasıl yapılır konusunda bilgi vermeden evvel öncelikli olarak bir kişinin ahşap boyama yapabilmesi için hangi malzemelere sahip olması gerektiği konusunda bilgi vermek istiyoruz. Eğer ahşap boyama yapmak istiyorsanız elinizde gazete, zımpara, su kabı, su bazlı boya ve boyamayı yapmaya uygun boyutlarda fırçalar olması gerekmektedir. Tüm bu materyalleri temin ettiyseniz hayal gücünüzü de yaptığınız işe dahil ederek ahşap boyama sanatını icra etmeye başlayabilirsiniz.
Ahşap boyama işleminde en önemli kısım boyanın hazırlanmasıdır. Boyanın ne çok sulu ne de aşırı koyu olması gerekmektedir. Orta akışkanlıkta boyayı hazırlandıktan sonra boyama işlemine başlanmalıdır. Eğer hazırlamış olduğunuz boya çok akışkan olursa bu ahşabın boyayı tutmamasına neden olabilir. Ayrıca hazırladığınız boya aşırı derecede kuruysa bu durum boyama sonrasında ahşabın üzerinde pütürlerin meydana gelmesine neden olacaktır. Bu yüzden her ne kadar el maharetiniz olsa da ahşap boyası hazırlama konusunda kendinizi geliştirmediğiniz müddetçe başarılı işler çıkarabilmeniz mümkün değildir. Bu yüzden boya hazırlama konusu üzerinde uzun soluklu bir şekilde durmanızı tavsiye ederiz.
Ahşap boyama işlemi için gerekli olan boyayı hazırladıktan sonra boyama işlemini yapacağınız ahşap yüzeyini hazırlamanız gerekmektedir. Ahşap yüzey üzerinde çeşitli boşluklar yer alıyorsa görüntünün bozulmaması için dolgu malzemeleri ile bu boşlukları doldurun. Daha sonra ahşap üzerinde yer alan pürüzlülükleri gidermek için daha önceden hazırlamış olduğunuz zımpara ile ahşap üzerini zımparalayın. Kusursuz bir yüzey elde ettiğiniz zaman büyük oranda ahşap boyama işlemine hazırlanmışsınız demektir. Dolgu malzemesi kullandıysanız kesinlikle boyama işlemine dolgu malzemesi kuruduktan sonra başlamanız gerekmektedir. Dolgu malzemesi kurumadan boyamaya başlayacak olursanız bu durum boyanın akmasına yada kabarıklıkların meydana gelmesine neden olacaktır. Bu yüzden sabırla ahşap yüzey üzerine sürmüş olduğunuz dolgu malzemesinin kurumasını beklemenizde fayda var.
Tüm bu hazırlıkları yaptıktan sonra ahşabınızı boyamaya başlayabilirsiniz. Boyama işlemine öncelikli olarak fırçayı suya batırarak başlayın. Fırçanın aşırı derecede su emmemesi gerekmektedir. Fırça aşırı derecede su emecek olursa bu boyanın akışkanlığını arttırır ve istenmeyen durumlar ortaya çıkar. Eğer fırçanızın aşırı su emdiğini düşünüyorsanız daha önceden hazırlamış olduğunuz gazete yardımıyla fırça üzerinde yer alan suyu emdirin ve daha sonrasında fırçayı boyaya daldırın. Boyama işlemini yaparken mutlaka sıralı bloklar halinde boyamayı gerçekleştirin. Blokları atlayacak olursanız diğer bölgelere boya sızmaları meydana gelir ve bu da yapmış olduğunuz boyamanın kusurlu görünmesine neden olur. Bu yüzden bir kat boyayı bitirinceye kadar bloklar halinde boyamayı yapın. Birinci kat boya kuruduktan sonra daha canlı bir görüntünün oluşması için boyanın kurumasından hemen sonra ikinci katı boyamaya başlayabilirsiniz.
Ahşap boyama uzmanları 2 kat boyanın atılmasını yeterli görmektedir. Eğer sizler ahşabın hala boya istediğini düşünüyorsanız üçüncü kat boyama işlemini de gerçekleştirebilirsiniz. Tüm boyama işlemleri sonrasında yüzeyin zarar görmemesi için ahşap üzerine vernik gibi koruyucu malzemeleri de sürebilirsiniz. Vernik gibi malzemeler yapmış olduğunuz boyamanın uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Eğer imkanınız varsa vernik gibi malzemeleri püskürtme yoluyla ahşap üzerine sürmeye çalışın. Fırça darbeleri ile vernik atılacak olursa bu durum verniğin kalın bir malzeme olmasından dolayı yüzeyde pütürlerin oluşmasına neden olabilir. Sanatla yakından ilgileniyorsanız ebru nasıl yapılır makalesine de göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.