Ebru sanatı nedir boyama nasıl yapılır malzemeleri

Ebru sanatı, Osmanlı devleti döneminde doğmuş ve yaygınlaşmasıyla birlikte büyük ilgi görmüş sanat dallarından biridir. Ebru sanatıyla ilk defa karşılaşan kişiler, ebru sanatı nedir diye merak ettikleri kadar ebru sanatı nasıl yapılır diye de merak etmektedir. Bu durumun böyle olmasındaki en büyük neden şüphesiz bu sanat dalının insanı derinlemesine etkileyici nitelikte olmasıdır.

Ebru sanatı; bir tepsi içerisinde yer alan su üstüne dökülen boyaların, üstatlar tarafından şekillendirilmesinden sonra su üstünde yer alan bu görsel şölenin suyun üstünde gezdirilen bir kağıda aktarılması şeklinde yapılır. Çok eski bir sanat dalı olmasına rağmen ebru, günümüzde en çok ilgi gören sanat dallarından birisidir.

Ebru Sanatı Nedir?

Ebru; kitre ve suyun karıştırılmasıyla elde edilen yoğun kıvamlı sıvının üstüne özel boyalarla şekillerin yapıldığı ve daha sonradan bu şekillerin kağıda aktarıldığı bir sanat dalıdır. Sanat dünyasında süsleme sanatı olarak bilinir.

Ebru sanatıyla yapılan çalışmalar tablo haline getirilerek ev ve işyeri dekorasyonunda sıklıkla kullanılır. Stresi alan bir sanat dalı olduğu için aşırı stresli yaşam süren kişilere uzmanlar tarafından da tavsiye edilmektedir.

Farsça dilinde bulut anlamına gelen “ebri” kelimesinden türemiş olan ebru sanatı, manevi duyguları ortaya çıkarmasıyla bilinir. Her sanatçı içinde yer alan duyguları farklı bir anlatım tarzı ile kağıda aktardığından dolayı her ebru sanatçısının kendisine has olan bir sitili (üslubu) bulunmaktadır. Durumun böyle olması da sanatseverlerin her eserde farklı lezzetleri bulmasına olanak sağlamaktadır.

Dışarıdan bakıldığı zaman kolay bir sanat türü olarak görülse de yapılması oldukça zordur. Ayrıca bu alanda isim yapabilmek için kendinize has bir stilinizin olması gerekmektedir. İçinizdeki ebru aşkını sanata çevirmek istiyorsanız, ebru sanatını icra etmek için hangi malzemelerin gerekli olduğunu gelin birlikte öğrenelim.

Ebru Sanatı Malzemeleri Nelerdir?

Ebru sanatını icra etmek için kaliteli kağıt, kitre, tekne, fırça, boya, öd ve biz gibi malzemelere ihtiyacınız vardır. Ebru sanatı ile yakından ilgilenen çok sayıda kişi olduğundan dolayı bu malzemeler neredeyse her kırtasiye de yer almaktadır.

Malzemeler arasında yer alan ürünlerin bazılarını birçoğunuz eminiz bu zamana kadar ilk defa duydunuz. Ebru konusundaki bilgilerinizi arttırmak adına sizlere bu malzemelerin ne işe yaradıkları hakkında özet halinde bilgi vermek istiyoruz.

  1. Kitre: az oranda yapışma özelliği ola ve su ile karıştırılarak uygun kıvama getirilen bir maddedir. Bu madde boyanın kağıt üzerine sıkı sıkıya tutunmasını sağlamaktadır.
  2. Öd: su içerisine koyulan boyaların kağıt üzerine daha mukavim bir şekilde yapışmasını sağlar.
  3. Biz: su üzerine dökülen boyanın şekillendirilmesi adına kullanılan sivri uçlu ince yapıda bir malzemedir.
  4. Su: kaliteli ebru çalışmaları yapabilmek için kullanılan suyun kireç oranı az olmalıdır. Çok eski zamanlarda kireç oranı az olmasından dolayı ebru çalışmalarında yağmur suyu kullanılmıştır. Kitre adı verilen maddenin istenilen kıvama gelebilmesi için su kullanılır.
  5. Tekne: kitre ile suyu karıştırmak için kullanılan kaptır. Yapılacak olan ebru boyutuna göre tekne büyüklüğü çok ya da az olabilir.
  6. Boya: ebru sanatının tarihçesi incelendiğinde, çok eski zamanlarda ebru çalışmalarında toprak boyaların kullanıldığı görülüyor. Eskiyi yaşatmak için özel olarak üretilen toprak boyaları sizler de kullanabilirsiniz. Bu tarz boyaları temin etmekte zorlanan kişiler toz halde satılan ebru boyalarını da çalışmalarında kullanabilir.

İlgili malzemeleri temin geriye sadece sanatınızı icra etmek kalıyor. Klasik desenlerle çalışmalar yapabileceğiniz gibi hayal gücünüzde oluşturduğunuz desenleri de sanatınızı icra ederken kullanabilirsiniz. Eğer bu alanda yeni çalışmalar yapmaya başladıysanız ebru sanatı nasıl yapılır gelin birlikte öğrenelim.

Ebru Sanatı Nasıl Yapılır

Ebru suyunu hazırlamak için öncelikle kitre ile karıştırılmış olan su tekne içerisine konulur. Daha sonra kıvamı sağlamak adına bir bez parçası aracılığı ile kitreli olan bu sıvı süzülür ve istenilen kıvam yakalanır.

Toprak boya içerisine öd ilave edilerek harmanlanır ve kıvamın sağlanabilmesi adına yaklaşık olarak 10 gün kadar bekletilir. Boya belirli süre beklendikten sonra su ile karıştırılarak kullanılır.

Hazırladığınız boyayı tekne içerisinde yer alan kitreli suyun üzerine damlatın ve kendinize has şekiller oluşturun. İstediğiniz şekilleri oluşturduktan sonra malzeme listenizde bulunan kağıdı suyun üzerine örtün. Bir süre bekledikten sonra kağıdı su üzerinden hassas bir şekilde alın. Yaptığınız bu işlem karşısında elde edeceğiniz şekiller iç dünyanızın okşanmasını sağlayacaktır. Eğer bu sanat dalını sevdiyseniz rokoko sanatı da gönlünüze hitap edecektir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here