“Dünyanın en sıcak yeri” unvanı şimdiye kadar ölçülen en yüksek sıcaklığın kaydedildiği Libya El Azizia’ya aitti. Ancak uydu sıcaklığı verileriyle ilgili yapılan bir çalışma bu unvanın alınmasına neden oldu.
El Azizia, Sahra Çölü üzerinden esen sıcak hava etkisiyle ve güney rüzgarları sayesinde, bir meteoroloji istasyonundaki bir termometrenin 58 santigrat dereceye ulaşmasıyla 13 Eylül 1922’de kaydedilen en yüksek sıcaklık rekorunu aldı.
Dünyanın En Sıcak Yeri
Uzun yıllardan birisi dünyanın en sıcak yeri Libya olarak kabul ediliyordu. Ortaya atılan iddialara göre Libya’da 57,8 santigrat derece sıcakları görülmüş ancak yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda bu sıcaklığın Libya’da görülmediği bu ifadelerin yanlış olduğu tespit edilmiştir. Yapılan yeni ölçümlere göre dünyanın en sıcak yeri unvanını birçoğunuzun Ölüm Vadisi olarak bildiği Death Valley elinde bulundurmaktadır.
10 Temmuz 1913 tarihinde uzmanlar tarafından yapılan sıcaklık ölçümleri sonrasında burada 56,6 santigrat derece sıcaklığı tespit edilmiştir. Bu sıcaklık değerinin üstünde bir sıcaklığa ulaşılamadığından dolayı günümüzde de dünyanın en sıcak yeri neresidir denildiğinde akla ilk olarak Ölüm Vadisi gelmektedir. Özellikle küresel ısınmanın etkileri bu denli artmaya devam edecek olursa elbette dünyanın en sıcak yeri değişebilir ancak günümüz itibariyle kabul gören en sıcak yerin Ölüm Vadisi olduğunu belirtmek isteriz.
Bu yapılan ölçümler anlık sıcaklıkları kapsamaktadır. Bir de sizlerin bildiğiniz gibi yaşam şartlarının yaşanabilir düzeyde olması için ortalama sıcaklık değerlerinin e ölçülmesi gerekmektedir. Dünyanın en sıcak yeri ortalama sıcaklık değerleri referans alınarak belirlenirse karşımıza en sıcak yerlerden birisi olan Etiyopya çıkmaktadır.
Etiyopya sınırları içerisinde yer alan Dallol’da yıl içerisindeki ortalama sıcaklık değeri 35 santigrat derece dolaylarındadır. Yaşam şartları aşırı derecede zor olduğundan dolayı burada yerleşim yeri bulunmaz. Bu nedenden dolayı ilgili yere hayalet kasaba denildiği de biliniyor.
İnsanoğlu yaşayan en meraklı canlıdır. Bu nedenden dolayı içinizde yer alan bazı kişiler dünyanın en sıcak yerine giderek bu sıcaklığı yerinde hissetmek isteyebilir ancak dünyanın en sıcak yeri olan Dallol’a gitmeden önce burası hakkında bilgi almanızda fayda var. Dallol sınırları içerisinde yerleşim yeri olmadığından dolayı hayalet kasabaya gitmek için oluşturulmuş bir ulaşım ağı bulunmamaktadır.
Buraya gitmek için sadece develeri kullanabilirsiniz. Yolculuğa tek başınıza çıkmanız tehlikeli olabileceğinden dolayı Dallol’a mutlaka bir rehber eşliğinde gitmeye özen gösterin. Makalemizde dünyanın en sıcak yerinin neresi olduğunu öğrendiniz.
Dünyanın En Sıcak 5 Yeri
Soğuk hava bana göre değil. Ben sıcak yerlerin insanıyım diyenleriniz vardır. Bu kişilerin gitmek isteyeceğini düşünerek dünyanın en sıcak 5 yerini hakkında liste yapmak istedik. Belki de hayalini kurduğunuz sıcak yer bu listede yer alıyordur.
1. Ölüm Vadisi Amerika
Ölüm vadisi dünyadaki en sıcak yer unvanını uzun zamandan beri koruyor. 1913 yılının yazında 56,7 santigrat derece sıcaklık ölçüldü. Bu sıcaklık değeri bir insanın sağlıklı yaşaması için ciddi anlamda yüksektir.
Bu sıcaklığın geçerliliği konusunda tartışmalar var, ancak yanlış olduğu kanıtlanmış olsa bile bu sıcaklık zirvededir. Bu yıl 54.4C’lik bir sıcaklık kaydedildi. Bugün ortalama sıcaklık yükseklikleri yaz aylarında 47 dereceye ulaşıyor Ayrıca burasının Amerika’nın en kurak yeri olduğunu söylemek mümkün.
2. Kebili – Tunus
Bu çöl kasabası, yaz aylarında ortalama 40 derece gibi yüksek sıcaklıklara aldırış etmeyen insanların yaşadığı yer olarak bilinmektedir.
Burada kaydedilen en yüksek sıcaklık, Temmuz 1931’de 55 santigrat derecedir. Küresel ısınmasının etkileri arttıkça burada kaydedilen sıcaklık değerlerinin de artması bekleniyor.
3. Mitribah - Kuveyt
Kuzeybatı Kuveyt’in ücra bir bölgesi olan Mitribah, 2016’da bunaltıcı bir şekilde 53,9 dereceye ulaştı. Sadece şimdiye kadar kaydedilen üçüncü en yüksek sıcaklık değil, aynı zamanda Asya kıtası için şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık değeri buydu.
Bölge insanı yüksek sıcakta yaşamaya alışık olsa da 53,9 gibi bir derece ciddi anlamda yüksek. Bu durum insanların dışarı çıkmasını dahi ciddi anlamda zorlaştırıyor.
4. Turbat – Pakistan
Pakistan’ın güney Belucistan kentinde bulunan Turbat, 28 Mayıs 2017’de bugüne kadarki en yüksek dördüncü sıcaklığını kaydetti. Görülen sıcaklık değeri 53.7 santigrat dereceydi.
5. Aziziyah – Libya
Tripoli’nin 25 mil güneyinde bulunan Jafara bölgesinin eski başkenti, eskiden dünyanın en sıcak yeri unvanını sahipti. 1922’de sıcaklık, bunaltıcı bir şekilde 58 derece olarak kaydedildi.
Ancak, meteorologlar bunu kaydeden kişinin deneyimsiz olmasını da göz önünde bulundurarak geçersiz olarak kabul etti. Bununla birlikte, kasaba hala düzenli olarak yaz ortasında 48 derecenin üzerinde sıcaklıklar yaşıyor. Bu özelliğiyle dünyanın en sıcak yerleri listesinde yer almaya devam ediyor.
Eğer dünyanın en soğuk yerini de merak ediyorsanız dünyanın en soğuk yeri bağlantısından ilgili yerin neresi olduğunu da öğrenebilirsiniz.