Bir yakıt türü olan biyodizel özellikle petrol ürünlerinin her geçen gün tamamen yok olmaya yaklaşmasıyla gündeme gelen bir yakıt türüdür. Biyodizel nedir diyecek olursanız bitki ve hayvanlardan alınan organik yağların çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra dizel yakıta çevrilmesi durumudur diyebiliriz. Biyodizel yakıt özellikle bitki tohumlarından alınan yağların alkol ve baz ile karıştırılması sonucunda elde edilmektedir. Ayçiçeği, soya ve kanola tohumları yoğun miktarda organik yağ içerdiklerinden ötürü bu bitki tohumları günümüzde biyodizel yakıt üretiminde en çok kullanılan bitkilerdir. Evde kullanılan yağlar bir süre sonra biyodizel özelliği göstermeye başladığından dolayı evde ve lokantalarda kullanılan yağlar toplanarak biyodizel yakıt üretilmektedir. Tabi ki biyodizel denildiği zaman sadece akla bitkisel yağlar gelmemelidir. Ayrıca balık yağı ve donmuş yağlar da biyodizel üretiminde kullanılmaktadır.
Biyodizelin tarihçesini incelediğimizde bu yakıt türünün ilk olarak Doktor Rudolf Diesel tarafından kullanıldığını görüyoruz. Ünlü bilim insanı biyodizeli ilk kullandığı zaman elbette başarılı olarak nitelendirilebilinecek derecede sonuçlar elde edemedi. Bu yüzden biyodizel ile çalışan bir motorun icat edilmesi imkansız olarak görülüyordu ancak ünlü bilim insanı 1900’lü yıllarda biyodizel yakıt ile çalışan motor icat etti ve teknoloji dünyasında bir çığır açtı. Kendisi sadece fıstık yağını kullanarak icat etmiş olduğu motoru çalıştırmayı başardı. Her ne kadar birçok kişi kendisinin fıstık yağı içerisine yakıt özelliği olan maddeleri eklendiğini iddia etse de kullanılan yakıt incelendiğinde yakıtın tamamının fıstık yağından ibaret olduğu anlaşıldı.
Biyodizel yakıt ilk üretildiği yıllarda petrol rezervleri aşırı derecede fazla olduğundan dolayı biyodizel yakıt üretimi o yıllarda önemsiz olarak görüldü ancak günümüzde petrol rezervleri her geçen gün azaldığından dolayı biyodizel yakıtın önemi eskisine oranla daha fazla ön plana çıkmıştır. Petrole bağımlı kalmayı istemeyen birçok gelişmiş ülkenin biyodizel yakıt üretiminin geliştirilmesine dair köklü çalışmalar yaptıkları biliniyor.
Biyodizel yakıtı incelediğimizde modifiye edilmemiş olan tüm dizel motorlarda kullanılabilineceğini görüyoruz. Yani biyodizel yakıt kullanabilmek için yeni bir motor üretmeye aslında gerek yoktur. Mevcut olan dizel motorların biyodizel yakıtlar ile kullanılabilmesi mümkündür. Biyodizel nasıl elde edilir konusu bu yakıt türüne geçiş yapmak isteyen kişilerin ilgi odağı halindedir. Biyodizel adı verilen yakıt gliserinin yağ veya bitkisel yağdan ayrıldığı, transesterleşme işleminden geçirilmek suretiyle elde edilmektedir. Yapılan bu kimyasal işlem neticesinde geriye metil esterler ve gliserin kalmaktadır. Metil esterler biyodizelin ana üretim maddesidir. Genel olarak biyodizel bu şekilde üretilmektedir.
Biyodizel yakıtlar ekonomik açından önemli olduğu kadar biyodizel yakıtların daha çok sayıda faydası bulunmaktadır. Özellikle bu yakıtı kullanmak için mevcut dizel motorların direkt olarak kullanılabilmesi biyodizelin üstünlük sapladığı bir durumdur. Biyodizel yakıtların depolanması aşırı derecede kolaydır. Günümüzde dizel yakıtları depolamak adına kurulmuş olan tüm tesisler içerisinde biyodizel ürünlerin depolanması mümkündür. Diğer yakıtlara oranlan karbondioksit etkisi az olduğundan dolayı küresel ısınmayı önlemek adına biyodizel yakıtların tercih edilmesi daha mantıklı olacaktır. Yani bu yakıt türünün diğer yakıtlara oranla insan sağlığı açısından daha faydalı oldu söylenebilir.
Biyodizel yakıt direkt olarak bitkisel yağlardan üretildiğinden dolayı bu yakıtların yağlayıcılık özelliği aşırı derecede fazladır. Hatta birçok teknoloji uzmanı biyodizel yakıt kullandığı zaman ekstra olarak yağ kullanılmasına gerek kalmadığını dahi söylemektedir. Biyodizel yakıt yandığı zaman etrafa pis koku yayılmaz. Bu da çevre kirliliğini önleme konusunda biyodizel yakıtlara üstünlük sağlamaktadır. Görüldüğü üzere biyodizel yakıtların çok sayıda faydası bulunmaktadır ancak bu yakıtların en önemli faydası şüphesiz ülke ekonomisinedir. Dünya genelinde yer alan neredeyse her yerde biyodizel üretimine uygun formda olan bitkiler yetiştiğinden dolayı her ülke dışa bağımlı kalmadan kendi yakıtını kendi üretebilir. Özellikle petrol tamamen tükendiğinde biyodizel yakıtların en çok tercih edilen yakıt türü olmasını bekliyoruz.