Orkide Çiçeğinin Bakımı

En güzel çiçekli bitkiler arasında yer alan orkide dayanıklılığı ile tanınan bir çiçekli bitki türü olsa da orkide çiçeğinin bakımı doğru yapılmadığı sürece birbirinden farklı renklere sahip olan bu bitki türünden verim alınması mümkün değildir. Orkide salepgiller familyasında yer alan bir bitki türüdür. Yirmi binden fazla türü olsa da sadece 20 civarındaki tür süs bitkiciliğinde kullanılır. Eflatun, mavi, beyaz, pembe ve fuşya renkli çiçeklere sahip olan orkideler en çok rağbet gören türler arasında yer alıyor.

Çok sayıda türü olan orkide dünyanın neredeyse her yerinde yaşam sürmektedir. Çok ağır iklim şartlarına dahi uyum sağlasa da güney kutup bölgesindeki şartlar aşırı derecede ağır olduğu için bu kesimde orkidelere rastlanmaz. Farklı renklerde orkideler olsa da orkideler beyaz renkle özdeşleşmiştir çünkü orkide denildiği zaman akla gelen ilk renk beyazdır. Orkideler en uzun ömürlü çiçekli bitkiler arasında yer almaktadır. Sıcaklık değerleri sabit tutulursa ve gerekli miktarsa su verilirse hem sera hem de ev ortamında orkidelere rahat bir şekilde bakılabilir. Orkideleri bir defa gördüğünüzde kesinlikle bu bitkiye hayran kalırsınız ve bakmak istersiniz. Alacağınız çiçeklerin ziyan olmaması adına kesinlikle orkide bakımı konusunda bilgi almanızı tavsiye ediyoruz.

Orkide bakımı

• Orkideler soğuk hava şartlarından aşırı derecede olumsuz etkilenir. Bu yüzden kış mevsimi geldiği zaman bitkiyi korumak için kesinlikle ortam ısısı iyi ayarlanmalıdır. Sıcaklığı korumak için kış mevsiminde orkidelerin üzerine naylon bir parça ile kapatabilirsiniz. Bu naylon parçaların şeffaf olmasına dikkat edin çünkü bitkiyi soğuktan koruyayım derken kesinlikle ışığını kesmemeniz de gerekmektedir.

• Orkide alacaksanız kesinlikle belirli bir olgunluğa ulaşmış olan bitkileri tercih edin. Yeni fideleri alırsanız bunları belirli olgunluğa ulaştırmanız zor olacaktır. Bu yüzden alacağınız bitkinin üzerinde en az 3 tane tomurcuk olmasına dikkat edin.

• Ev ortamında orkide besleyen kişilerin karşılaştıkları en büyük zorluk ısının ayarlanmasıdır. Geneldi kış mevsimine gelindiği zaman orkidelerinin solmasından yakınır çoğu orkide sever. Orkidelerin ideal olarak 20 ila 25 santigrat derecede yaşam sürdükleri bilinmektedir. Kış mevsiminde ise sıcaklık değerlerinin kesinlikle 16 derecenin altına inmemesi gerekiyor. Daha düşük sıcaklıklar olursa bu orkidenin donarak ölmesine neden olacaktır.

• Orkide çiçeğinin bakımı konusunda dikkatli olmanız gereken bir diğer şey çiçeğe gelen gün ışığıdır. Güneş ışığı kesinlikle orkidelerin üzerine direkt olarak gelmemelidir. Güneş ışığı bir yere vurduktan sonra çiçeğin üzerine yansımalıdır. Eğer direkt olarak güneş ışığına maruz kalınırsa bu durum bir süre sonra çiçeğin solmasına neden olacaktır. Orkide yetiştiriciliği üzerine araştırma yapan kişiler orkidelerin gün içerisinde en az 12 saat gün ışığı alması gerektiğini belirtiyor. Bitkinizin kaliteli bir şekilde yetişip çiçeklenmesi için ışık alma süresi konusunda dikkatli olmanız gerekmektedir. Bitkinizde yansıyan ışığın yeterli olup olmadığını sadece çiçeğin sahip olduğu yeşil yapraklara bakarak anlayabilirsiniz. Eğer orkide fazla ışık alırsa bu durum yaprakların kırmızı rengini almasına neden olacaktır. Işı az gelirse yaprak renkleri aşırı derecede koyu yeşil olacaktır. Bitki yeterli oranda ışık aldığında ise bitkinin yaprakları açık yeşil ve canlı bir görünümde olur. Orkide bakmak isteyen kişiler kesinlikle bilgi veriyor olmasından dolayı sıklıkla yaprak gözlemlemesi yapmalıdır.

• Orkide bakımında sulama büyük önem arz eder. Sulama yaparken direkt olarak musluk suyu kesinlikle kullanılmamalı. Musluk suyu yüksek oranda klor barındırdığı için bitkiye bu su ağır gelebilir. Ayrıca bitkiye verilen suyun sıcaklığı da önemlidir. Suyun oda sıcaklığında olması bitki sağlığı adına önem arz eder. Bu yüzden bitkinizi sularken kesinlikle dinlendirilmiş ve oda sıcaklığında olan suları tercih edin. Orkideler nemli toprakları sevse de aşırı nem bitkinizin çürümesine neden olabilir. Orkide uzmanları sulamanın sabah saatlerinde yapılmasını tavsiye ediyor çünkü sabah sulama yapıldığı zaman bitkinin toprağı akşama kadar kuruyacaktır ve bu sayede bitkinin çürümesi engellenecektir.

• Orkideler saksılarının sıklıkla değiştirilmesinden hoşlanmaz ve bu durumdan aşırı derecede olumsuz etkilenir. Orkide bakıyorsanız saksısını en az 2 ila 3 yılda bir değiştirin. Saksıyı değiştirirken kesinlikle normal toprak kullanmayın. Orkideler humus bakımından zengin olan toprakları sever. Saksı değişimi yaparken torf gibi besleyici değerleri yüksek olan toprak türlerini tercih etmeye çalışın.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here