Ülkemizdeki madenler ülke ekonomisine ciddi derecede katkı sağlamaktadır. Ülkemizde çıkarılan madenler nelerdir deniliği zaman karşımıza çok sayıda maden çıkmaktadır ve bu durum da ülkemizin maden bakımından aşırı derecede zengin olduğunun bir göstergesidir. Ülkemizde çıkarılan madenlerin büyük bölümü ülke sınırları içerisinde yer alan endüstriyel kuruluşlar tarafından işlenerek kullanılıyor olsa da ham halde diğer ülkelere satışı yapılan madenlerin de olduğu biliniyor. Çok sayıda maden çıkarımına ek olarak her yıl yeni madenler de bulunmaktadır. Bu yüzden Türkiye’nin madensel zenginliği denildiğinde net cümleler kurmanın mümkün olmadığını söyleyebiliriz.
Ülkemizde çıkarılan madenlerin ekonomik getirisinin yüksek olması için rezerv kaynağının yeterli oranda olması gerekmektedir çünkü madenleri çıkarmak için ciddi ekonomik yatırımların yapılması gerekiyor. Bir maden rezervi yeterli oranda değilse ve bu madenleri çıkarmak için yatırımlar yapılırsa durum hüsranla sonuçlanır. Birçok maden arama kuruluşunun bu tip yanlış yatırımlar sonucunda batma noktasına geldikleri anlatılmaktadır. Ülkemizdeki madenleri çıkarıp ülke ekonomisine katkı sağlamak adına Maden Teknik ve Arama Enstitüsü adında bir kuruluş bulunmaktadır. Bu kuruluş sayesinde ülkemize her yıl yeni madenler ve maden rezervleri kazandırılmaktadır. Gelin hep birlikte ülkemizde çıkarılan madenler nelerdir öğrenelim
Demir: Yoğun bir şekilde çıkarıldığı yer Divriği’dir. Balıkesir Eymir ve Çarmık, Ege Bölgesinde yer alan Ayazmand ve Torbalı, Sivas Hekimhan, Kayseri, Kahramanmaraş demir madeninin çıkarıldığı önemli yerlerdir. Ülkemizde çıkarılan demirleri işlemek adına demir çelik endüstrisi gelişmiştir. Ülkemizde çıkarılan demir madeni ülke ihtiyacını karşılayamadığından dolayı diğer ülkelerden demir alımı yapılmaktadır.
Krom: Çelik yapımında en çok kullanılan maddelerden birisidir kromdur. Kendisine has özellikleri sayesinde özellikle kaplama sektörünün vazgeçilmez maddeleri arasında yer alır. Guleman, Dalaman, Akdağ önemli krom madenlerinin yer aldığı kesimlerdir. Ülkemizin ihtiyacından fazla krom çıkarıldığından dolayı ihtiyaç fazlası olan kromun diğer ülkelere satılarak ülke ekonomisine katkı sağlandığı biliniyor.
Bakır: Elektronik dünyasının en çok kullanılan maddelerinden olan bakır, ülkemizde Elazığ, Artvin, Kastamonu ve Rize gibi yelerde çıkarılmaktadır. Mevcut yataklar sadece ülke ihtiyacını karşılamaktadır. Bu yüzden bakır madeninin sadece iç pazarda yer alan önemli madenlerden birisi olduğunu söylemek mümkündür.
Bor: Geleceğin enerji kaynağı olarak kabul edilen bor, dünya genelinde en fazla ülkemizde çıkarılıyor. Hidrojen tutucu özelliği olduğundan dolayı borun özellikle hidrojenle çalışan motorların üretilmesiyle birlikte daha da önemli bir maden haline geleceği düşünülüyor. Eskişehir ve Kütahya illeri bor madeninin yoğun bir şekilde çıkarıldığı illerdir.
Tuz: Ülkemizde hem kaya tuzu hem de deniz tuzu üretimi yapılmaktadır. Yoğun bir şekilde tuz gölünden tuz elde edildiği biliniyor. Üretilen bu tuz çeşitli sanayi kuruluşlarında kullandığı gibi yemeklik olarak da kullanılır.
Taş Kömürü: Demir çelik sanayinde demiri eritmek için özellikle taş kömürüne ihtiyaç duyulur. Zonguldak ilinde çıkarılan taş kömürü maalesef ülkemizin ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde değildir. Bu yüzden gereksinim duymuş olduğumuz taş kömürü diğer ülkelerden temin edilmektedir.
Linyit: Hemen hemen ülkemizdeki her yerde çıkarılan linyit, termik santrallerde enerji elde etmek için kullanılır. En kaliteli linyit kaynakları ege bölgesinde bulunur. Kalori değeri düşük olduğundan dolayı demir çelik sanayisinde kullanmaya uygun değildir.
Petrol: Asrın enerji kaynağı olan petrol ülkemizde en az çıkarılan madenler arasında yer alıyor. Ülkemizde çok sayıda petrol rezervi keşfedilmiş olsa da petrol aşırı derecede derinde yer aldığından dolayı çıkarılamamaktadır. İlerleyen zaman içerisinde teknolojinin ilerlemesi sayesinde aşırı derecede derin olarak rezervlere ulaşarak petrolün çıkarılabileceğini düşünüyoruz. Siirt, Diyarbakır, Adıyaman ve Mardin petrol yataklarının yoğun bir şekilde yer aldığı illerdir.
Tabi ki ülkemizde çıkarılan madenler bunlarla sınırlı değildir. Boksit, kükürt, altın, manganez ve civa gibi ürünler de ülkemizde çıkarılan madenler arasındadır. Daha sayamadığımız çok sayıda maden bulunmaktadır. Örneğin alüminyum ve mermer ülkemizde çıkarılan diğer önemli madenlerdir. Listemizi bu şekilde genişletmemiz mümkündür. Bizler mümkün olduğunda en fazla çıkarımı yapılan madenleri ele almaya çalıştık. Madenler hakkında yeni bir gelişme olması durumunda sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.