İsraf, herhangi bir malın faydası olmayacak şekilde kullanılması ya da faydasız hale getirilmesi durumudur. Normal şartlarda birçok işe yarayacak olan mallar gereksiz bir şekilde kullanıldığı için israfın zararları gerçek anlamda çok büyüktür. Bireysel olarak yapılan israfın en büyük zararı kendisine olsa da israf etmenin toplumsal açıdan da çok sayıda zararı bulunmaktadır. İsrafın en büyük zararı bireylerin ve toplumların yoksul düşmesine neden olmasıdır. Büyük bir yoksulluk yaşamamak için kesinlikle insanlar israf etmeme konusunda bilinçlendirilmelidir.
İsrafın hem toplumsal hem de bireysel boyutta engellenmesi ülkenin toptan bir şekilde kalkınmasına yardımcı olmaktadır. İslam dini gereğince de israf etmek yasaklanmıştır ve geleceğe ışık tutmak adına israf konusu ile alakalı birçok hadis biz insanlara ulaşmıştır. Kendisini Müslüman’ım diyen herkes bu etkisinden dolayı kesinlikle israf etmekten uzak durmalıdır. Bir kişinin aşırı derecede fazla parası ya da malı olabilir ancak bu israf edebileceği anlamına gelmez. Unutmayın ki her tükettiğimiz malda tüyü bitmemiş yetimlerin hakkı bulunmaktadır. Bu yüzden cebimizdeki parayı ve sahip olduğumuz malları kullanırken kesinlikle aşırı derecede dikkatli olmalıyız. Yoksa aşağıda yer alan israfın zararları her daim etkisini gösterecektir.
İsrafın zararları nelerdir maddeler halinde
• İsraf etmek hem bireylerin hem de toplumların yoksullaşmasına neden olur. İsraf etmenin etkileri ilk önce aile içerisinde ortaya çıkar. Daha sonra toplum içerisine yayılır. Bu yoksulluğa dur demek için israf etmekten kaçınılmalıdır.
• Bir mal ya da para kişinin elinde olduğu zaman israf etmek tatlı gelir. Dünya zevkleri biranda gözlerinizin kararmasına neden olur ancak mevcut mal ya da para tamamen yok olduğunda tüm hayat şartları negatif anlamda etkilenmeye başlar. Bu da ciddi bir perişanlığın ortaya çıkmasına neden olur.
• İsraf aynı madde bağımlılığı gibi bir alışkanlıktır. Kişi israf ederken sahip olduğu imkanları kaybettiğinde bunun arzusunu yaşayarak yenide kaynak temin etmeye çalışır ve bu da onu kanunsuz işlere iter. Yasa dışı yollarla para ya da mal temin etmeye çalışır.
• İsraf eden kişiler bir süre sonra ellerindeki imkanları kaybettiklerinden dolayı çaresizliğe düşerler ve ister istemez çevresinde yer alan kişilere yük olmaya başlarlar. İnsan eti gerçekten de çok ağırdır. Ananız ya da babanız bile bir süre sonra sizi dışlamaya başlayacaktır.
• Günümüzde en büyük israf doğal kaynaklarda yapılmaktadır. Ülkenin sahip olduğu doğal kaynakların israf edilmesi bir sonra ülkesel olarak diğer ülkelere karşı muhtaç kalınmasına neden olur. Ülkesel olarak ayakta durulabilmesi için kesinlikle doğal kaynakların israf edilmesi engellenmelidir.
İsrafın zararları ile ilgili sloganlar
• Ye, iç ama israf etme çünkü Allah israf edenleri sevmez.
• İsraf eden geleceğini mahveden kişidir.
• Gözünü değil karnını doyur ki israf etme.
• Ekmeği yiyebileceğin kadar al ki fazlasını yoksullar alsın.
• Bayat ekmekleri çöpe atan geleceğini de çöpe atar.
• Dünyada en tehlikeli insan israf eden insandır.
İsrafı engellemenin yolları
İsraf eden kişilere baktığımızda birçoğunun bilgisizlikten dolayı israf ettiğini görüyoruz. Dünya genelindeki bu büyük israfı ortadan kaldırmak için öncelikli olarak insanlar eğitilerek bilinçlendirilmelidir. Eğitim yoluyla bilinçlenen insanlar kesinlikle israf etmekten uzak durur.
Dünya zevkine dalmak kişinin aşırı derecede israf etmesine neden olmaktadır. Bu dünyanın gelecek nesillere bir miras olarak bırakılacağı unutulmamalı ve dünya zevklerine fazla dalınmamalıdır çünkü hepimiz günü geldiği zaman bu dünyadan göçeceğiz. Evlatlarımızın sıkıntı çekmemesi ve başka medeniyetlere muhtaç kalmaması için geleceğe yatırım yapılmalı ve israftan kaçınılmalıdır. En büyük israf evlerin içerisinde olur. İnsanlar kesinlikle tüketemeyeceğinden fazla yiyecek almamalıdır ayrıca fazla olan yiyeceklerin nasıl değerlendirilebileceği konusunda bilinçlendirilmelidir. İsrafı önlemek için insanlar kesinlikle İslam dinine sarılmalıdır çünkü İslam dinine kalben bağlı olan kişiler kesinlikle israf etmez.