Ballıbabagiller familyasının bir üyesi olan lavanta, saça ve cilde faydaları ile bilinen şifalı bir bitkidir. Lavanta çiçeği, insanı rahatlatıcı etkiye sahip olan bir kokuya sahiptir ve bu yüzden sinir sistemi ile alakalı rahatsızlıklarda da sıklıkla kullanılır. İnsana olan pozitif yöndeki etkileri bu hoş kokulu çiçeği parfüm sektöründe de yaygın bir şekilde kullanılmasını sağlamıştır. Lavanta çiçeğinin faydaları o kadar fazladır ki sinir, saç ve cilt sağlığına önem veren herkes lavantayı sıklıkla kullanır.
Çorak toprakları seven lavanta, ülkemizde en çok Karadeniz bölgesinin yüksek noktalarında yetişir. Yeşil ve gri renkte yaprakları olan bu bitkinin 50 santimetreye kadar uzadığı biliniyor. Anadolu’da karabaş otu olarak da bilinen lavanta, çok eski zamanlardan bu yana sağlık sektöründe kullanılıyor. Sakinleştirici etkisi çok eski zamanlarda keşfedilmiştir. Özellikle aşırı agresif ruh hali olan insanları ruhsal açıdan sakinleştirmek adına kullanılmıştır ve kullanılmaya devam etmektedir. Yüksek oranda A ve C vitamini bulunan bu bitki antioksidan özelliği sayesinde vücutta biriken toksinleri (zehirli maddeleri) vücuttan uzaklaştırmayı sağlayarak genel sağlığı korur. Ayrıca canlı metabolizması için önemli olan magnezyum, kalsiyum ve protein açısından da zengindir. Lavantayı hayatımıza daha fazla sokarak daha durağan bir ruh haline sahip olabileceğimiz gibi vücudumuz için gerekli olan birçok vitamin ve minerali temin edebiliriz.
Lavanta Nedir?
Güzel çiçekleri olan lavanta, ballıbabagiller familyasında yer alan bir bitki türüdür. Hoş kokusuyla tanınan ve güzel bir koku duyulduğu zaman “lavanta gibi” denilebilecek kadar büyük sıfatlara nail olmuş olan lavanta, yaz mevsimi geldiği zaman çiçeklerini açar. Tuh halinin sakinleşmesini sağlayan lavanta ayrıca ağrı kesici etkisi olan bir bitki türüdür. Anadolu’da sıklıkla migren ağlarını geçirmek adına kullanılır. Günümüzde lavanta çiçeği direkt olarak kullanılmaz. Lavantanın kullanımı genellikle yağ şeklindedir. Özel olarak damıtılan lavanta çiçekleri yağ formuna getirilerek kullanılmaktadır. Çay şeklinde demlenerek tüketilmesi de mümkündür. İnsan sağlığına faydaları o kadar fazladır ki kesinlikle bu yüzden daha fazla ön plana çıkmayı hak etmektedir.
Lavantanın Cilde ve Saça Faydaları
Lavanta yağı cilt sağlığı için önemlidir. Nane etkisine sahip bitkilerden birisi olan lavanta, kişisel bakım malzemesi olarak kullanılırsa cilt canlılık kazanır. Aşırı derecede kesin bir yapısı olmadığından dolayı neredeyse her cilt tipi için kullanılır. Yani alerjik tepkimelere çok nadir bir şekilde sebep olabilmektedir. Cilde faydası olan şeylerin büyük kısmı saça da faydalıdır. Bu yüzden lavanta yağı çeşitli saç sorunlarının giderilmesinde ve saçların güçlendirilmesinde kullanılır.
- Lavanta yağının antiseptik özelliği vardır ve bu sayede cilt üzerinde yer alan açık yaraların daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Yaraları iyileştirici etkisi olduğu için steril olmak koşuluyla yanık tedavisinde kullanılabilir.
- Lavanta yağının hücre yenileyici etkisi vardır. Ciltte yer alan kırışıklıkları yok eden lavanta, ayrıca doğum sonrasında meydana gelen çatlak izlerini gidermek için de kullanılabilir.
- Ergenlik döneminde çıkan sivilcelerin azalmasını sağlayana lavanta, sıklıkla karşılaşılan bir cilt problemi olan egzamaların tedavisinde de etkilidir. Ayrıca ciltte oluşan mantarları da yok edici etkiye sahiptir.
- Lavanta besin değeri yüksek olan bir bitkidir. Cildin beslenmesini sağlayıp cilt üzerinde oluşan enfeksiyonları ve kızarıklıkları yok eder. Bu etkisi sayesinde cilt bebeksi bir hava kazanır.
- Lavanta yağı bir saç ve saç derisi problemi olan kepeklenmeyi önler. Lavanta yağının içerisine bir miktar zeytinyağı koyup bununla saç derinize masaj yaparsanız bir süre sonra kepeklenme son bulur. Kepekten arınan saçlar daha güçlü hale geldiği için lavantanın saç dökülmesini engelleyici etkisi de vardır.
Lavantanın Sağlığa Diğer Faydaları
- Uykusuzluk: lavanta yukarıda da belirttiğimiz gibi sinir sisteminin rahatlamasını sağlamaktadır. Uyumakta zorluk çeken kişiler yastıklarına bir parça lavanta koyacak olursa bu lavanta vücutlarının gevşemesini sağlayarak kişinin rahat bir şekilde uyumasına yardımcı olur. Uyumakta ya da uykuya dalamakta zorlanıyorsanız lavantanın rahatlatıcı etkisinden yararlanabilirsiniz.
- Depresyon: depresyon sırasında insan vücudundaki gerginlik en uç noktalara ulaşır. Bu gerginliği kişi üzerinden atamazsa depresyonun etkileri daha fazla gözlemlenir. Lavantanın kişinin gevşemesin sağlayıcı etkisi vardır. Bu özelliğiyle depresyon tedavilerinde yardımcı tedavi olarak kullanılabilir. Son zamanlarda hiperaktivite tedavisinde de yaygın bir şekilde kullanılmaktadır ve olumlu sonuçların alındığı bilinmektedir.
- Baş ağrısı: lavanta, baş ile alakalı neredeyse her ağrının geçmesini sağlar. Çok eski zamanlardan beri migren ağlarını geçirmek için kullanılır. Baş ağrılarına elbette kalıcı çözümler sunmaz ancak belirli zaman aralıklarında meydana gelen migren ağrılarını azaltarak yaşam kalitesinin artmasına yardımcı olur.
- Sindirim: lavantanın üzerinde yer alan tomurcuklar çay şeklinde demlenip kullanılırsa sindirim sistemi ile alakalı sorunlar arasında yer alan kusma, geğirme, hazımsızlık, mide yanması, ülser ve karın ağrısı gibi problemlerin etkilerinin azalmasına yardımcı olur.
- Kas ağrıları: vücudun rahatlamasına yardımcı olan lavanta, kas ağrılarını geçirir. Çekilmez ağların olduğu kaslarının üzerine birkaç damla lavanta yağı damlatıp buraya masaj yaparsanız kaslarınızdaki ağrılar büyük ölçüde yok olur.
- Kanama: lavantanın içerisinde yer alan maddeler sorunlu bölgede yer alan patojenleri öldürerek kanamanın durmanı sağlar. Özellikle sıklıkla burnu kanayan kişiler kanama olduğu zaman burunlarına bir Damal lavanta yağı damlatırsa kanama kısa süre içerisinde durur.
- Tonik: cildinizde biriken yağı, tozu ve kiri doğal yollarla temizlemek istiyorsanız lavantadan tonik yapıp bunu kullanabilirsiniz. Tonik yapmak için lavantanın tomurcuklarını çay şeklinde demleyin ve sonrasında bir kavanoza koyarak bekletin. Daha sonra bu lavanta çayına pamuğu bandırın ve cildinize sürün. Bu uygulamayı gece yatmadan önce ve sabah kalktığınızda yapacak olursanız, cildinizdeki zararlı maddeleri yok edebilirsiniz.