Dil Yarası Nasıl Geçer Tedavisi

dil yarası

Dil yarası kişinin konuşmasından tutun yemek yemesine kadar hayatını derinlemesine bir şekilde olumsuz etkiler. Dil yarasına ne iyi gelir diye baktığımızda eğer durum bakteri kaynaklıysa antibiyotik ilaçların, darbe kaynaklı dil yarası oluşumu varsa bitkisel tedavinin iyi geldiğini görüyoruz. Dil yarası nasıl geçer konusu ile alakalı yapılan çok sayıda bilimsel çalışma vardır. Küçücük bir dil ucu yarası hayatımı nasıl olumsuz etkiler diye düşüne bilirsiniz fakat bu yaralar başka hastalıklara da neden olabildiği için kesinlikle tedavisi yapılmalıdır.

Sigara tüketimi, dile darbe alınması, enfeksiyonlar ve ağız içi hijyeninin yeterli olmaması dil üstünde yaraların meydana gelmesine neden olur. Dilde meydana gelen yaralar yayılma eğilimi gösterir. İlk olarak dilin ucunda çıkan yaralar daha sonra damağa, gırtlağa ve dudaklara yayılır. Enfeksiyon hızla arttığından dolayı dil yarası tedavisi gerekmektedir. Dil yaralarının hayatınızı olumsuz etkilemesini istemiyorsanız kesinlikle ağız içi hijyenine önem verin çünkü yaraların büyük bölümü yeterli hijyenin olmamasından dolayı oluşmaktadır. Tabi ki sadece bu durum yara oluşumuna neden olmaz. Bu yüzden sizlere dil yarası neden olur hakkında da bilgi vereceğiz.

Dil yarasının sebepleri

Dilde yara oluşumu darbe kaynaklı olarak meydana gelebileceği gibi bakteri kaynaklı olarak da meydana gelebilir. Dilin ısırılması, pamukçuk hastalığının ortaya çıkması, stres, tüketilen yiyecekler ve kullanılan diş macunu dilde yara oluşumuna neden olabilir.

Pamukçuk: tıp dünyasında AFT olarak geçen pamukçuk genellikle bebeklerde dil yarası oluşumuna neden olmaktadır. Bebeğin yeterli oranda ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri almaması pamukçuk adı verilen sağlık probleminin oluşmasına ve dilde yaraların meydana gelmesine neden olur.

Dilin ısırılması: dilin üzerinde cildimizde olduğu gibi koruyucu bir katman yer almadığından dolayı dil ısırmaları sonucunda dilde yaralar meydana gelir. Açık yara oluştuğu zaman ağız içerisinde yer alan mikroplar buraya gelerek yaranın daha kötü bir hal almasına neden olur. Eğer dilinizi ısırdıysanız yaranın kötü hale gelmemesi için kesinlikle ağız içinizi hijyenik hale getirin. Gargara yaparak ağız içi hijyenini sağlayabilirsiniz.

Diş macunu: diş macunlarına dişleri daha iyi bir şekilde temizlemesi için sodyum lauryl sulhate adında bir madde eklenmektedir. Bu maddenin tahriş etme derecesi aşırı derecede yüksektir. Bu yüzden özellikle dişlerde yer alan lekeleri temizlemek için geliştirilmiş olan diş macunları dilde yara oluşumuna neden olmaktadır.

Stres: stresin dil yarası oluşumunda ne gibi bir etkisi olur demeyin. Yaşanılan stres AFT oluşumunu tetiklemektedir. Yoğun stres altında olan birçok kişi AFT ile mücadele etmek zorunda kalıyor. Bu yüzden stresten uzak bir yaşam sürmeye çalışın.

Dil Yaralarının Tedavisi

Dil yaraları genelde bakteri kaynaklı olarak ortaya çıktığından dolayı bu yaralar reçete edilen antibiyotik ilaçlar ile iyileştirilmektedir. Sadece antibiyotik ilaç alımı iyileşme sürecinin uzun olmasına neden olduğundan dolayı dil yarası tedavisinde alternatif tıp dünyasındaki nimetlerde kullanılır. Ağız içerisinde enfeksiyona uygun bir ortam oluşturması dil yarasının kısa süre içerisinde artmasına neden olan bir faktördür. Bu yüzden dil yarasının tedavi sürecinde kişi kesinlikle ağız içerisini temiz bir şekilde tutmaya özen gösterilmelidir. Gün içerisinde yapılan gargaralar sayesinde ve dişlerin fırçalanması sayesinde ağız içerisi hijyenik hale getirilebilir. Dil yarası için evde yapılabilecek çok sayıda şey de bulunmaktadır ancak sizlere her şeye rağmen dil yarası problemiyle doktor gözetiminde mücadele etmenizi tavsiye ediyoruz.

Günümüzde birçok kişi dil yarası ile mücadele etmek zorunda kaldığından dolayı ilaç firmaları antiseptik özelliğe sahip çeşitli gargaralar üretip bunları satışa sunmuştur. Herhangi bir eczaneye giderek antiseptik özelliği olan bir gargarayı alıp ağız içi yaralarının iyileştirilmesinde kullanabilirsiniz. Ağız gargarası adı altında satışı yapılan ürünler dilde yer alan iltihabın büyümesini ve zararlı bakterilerin ölmesini sağlamaktadır. Ben her şeye rağmen kimyasal ürünleri ağız içerisinde kullanmak istemiyorum diyorsanız evinizde tuzlu su ile gargara yaparak da ağız içerisini temiz tutabilirsiniz. Tuzun ve karbonatın antiseptik özelliğinin olduğu herkes tarafından bilinir. Bu etkileri yüzünden tuz ve karbonat ağız gargarası olarak kullanılabilir.

Dilde meydana gelen yaralar tedavi edilmeyecek olursa bir süre sonra özellikle sindirim sistemi ile alakalı daha farklı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden dilde meydana gelen yaralar önemsenmeli ve tedavisi yapılmalıdır. Alternatif tıp dünyasında yer alan dil yarasını tedavi ettiği söylenen yöntemler kısa süreli çözümler olacaktır. Bu yüzden kesinlikle tıbbi destek alarak dil yarasından kurtulmanız gerekmektedir.

Dilde yara bitkisel tedavi

Dil ucu yarası özellikle kişinin konuşmakta zorlanmasına neden olmaktadır. Dildeki yara tedavisi yapılmadığı zaman bir süre sonra çekilmez ağrılar da ortaya çıkmaktadır. Her ne kadar çeşitli ilaçlar ile bu sağlık probleminin tedavisi yapılsa da sizlere dilde yara bitkisel tedavisi hakkında bilgi vereceğiz. Bazı bitki türleri dil yarasının doğal tedavisinde kullanılmaktadır.

Aloe Vera: Birçok derde derman olan bu bitki özellikle cilt ile alakalı sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılmaktadır. İnflamatur özelliği olan bu bitki dilde yer alan iltihabın geçmesini ve ağrıların azalmasını sağlar. Aloe vera bitkisinin yaprağını kırdıktan sonra akan jeli dilinizde yer alan yaranın üzerine sürün. Bu uygulama sayesinde dilinizde iltihap kuruyup yara geçecektir.

Meyan: Meyan macunu yapılıp dilde yer alan yaraya sürüldüğünde şaşırtıcı bir şekilde kısa süre içerisinde iyileşme belirtileri ortaya çıkıyor. Ayrıca dil yarası kaynaklı olarak oluşan ağrıları da yok etme özelliğine sahiptir. 1 çay kaşığı meyan kökü ile suyu karıştırıp macun elde edin ve bunu dil ucu yarasının üzerine sürün. Meyan kökü tansiyonu arttırıcı etkiye sahiptir. Bu yüzden bunu kesinlikle yüksek tansiyon problemi olan kişiler kullanmamalıdır.

dil yarası

Lavanta Yağı: içerisinde yer alan maddeler sayesinde cilt yaralarının iyileşmesini sağlayan lavanta yağı ayrıca dil yaralarının tedavisinde de kullanılabilir. Bir bardak suyun içerisine bir miktar lavanta yağı damlatın ve bu karışımla gün içerisinde gargara yapın. Bu gargara sayesinde dil yarasına neden olan ağız içi bakterileri yok olacaktır ve iyileşme süreci hızlanacaktır.

Acı biber: her acı biber türü genellikle ağrıyı kesmek için kullanılır. Dildeki yaranın ağrı yapmasına neden olan sinirler acı biber sayesinde etkisiz hale getirilebilir. Eğer dilinizdeki yara çekilmez ağrılara neden oluyorsa bir çay kaşığı acı kırmızıbibere su ilave edip macun hazırlayın ve bu macunu dil yarasının üzerine sürün. Bu ilgili kısmın bir süre sonra duyarsızlaşmasını sağlayacaktır.

Adaçayı: vücudun herhangi bir yerinde yer alan yaralar adaçayı sayesinde kurutulabilir. Gün içerisinde adaçayı ile ağız gargarası yaparsanız bu dilde yer alan yaranın kurumasını yani iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlayacaktır. Ayrıca sakinleştirici etkisi olduğu için ağrıların da azalmasına yardımcı olur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here