1940 yılında İngiltere’de icat edilen polyester günümüzde kullanım alanları en geniş olan malzemelerden birisi haline gelmiştir. Pet şişe imalatı, yalıtım malzemesi ve tekstil sektörü polyesterin en fazla kullanıldığı yerlerdir. Polyesterler karboksilik asitle alkol arasında polimerizasyon reaksiyonun olması neticesinde elde edilmiştir. Günümüzde genelde kimya atölyelerinde hazırlanan polyester malzemeler kullanılıyor olsa da doğada kendiliğinden oluşmuş polyesterler de vardır. Yapısal olarak ele alındığında polyester malzemeler termoplastik ve termoset olarak sınıflandırılıyor.

Polyester çeşitleri

Polyester malzemeler kendi arasında doymuş ve doymamış olarak sınıflandırılmaktadır. Doymuş polyesterin doymuş durumda bir omurgası bulunmaktadır. Doymamışlara göre daha reaktif özelliklere sahip olmasının en büyük nedeni budur. Bu polyester türü yüksek molekül ağırlıklara sahip olan termoplastikleri üretmek adına kullanılırlar. Diğer polyester türü ise doymamış polyesterdir. Bu polyester türünde yer alan omurga alkil termoset reçinesi olan doymamış bir madden yapılmaktadır. Bu polyester türü genellikle katkılı plastikleri yapmak adına kullanılır.

Polyester özellikleri

• Aşırı derecede güçlüdürler. Bu yüzden polyesterden yapılan ürünlerin dayanıklı olup ömürlerinin uzun olduğu biliniyor.
• Suyu emme özellikleri çok düşüktür. Bu yüzden ıslanan elbiselerin hızlı bir şekilde kuruması için tekstil sektöründe yaygın bir şekilde kullanılırlar.
• Küf gibi kimyasal olaylardan diğer malzemelere oranda daha az etkilenirler.
• Kirleri emme özellikleri olmadığı için yüzeylerine yapışan kir yıkanarak kolay bir şekilde temizlenebilirler.
• Sızdırmazlıkları yüksek olduğu için genelde yalıtım malzemesi olarak kullanılırlar.
• Fosil yakıt türlerinden olan petrolü içerisinde barındırdıkları için aşırı derecede yanıcı özellikleri vardır.
• Baskıya dayanıklıdırlar. Aşınmaya, gerilmeye ve kırışıklıklara karşı direnç göstererek formlarını korurlar.

Polyester kullanım alanları

Polyester malzemeler kumaş olarak kullanılmaktadır. Polyester denildiği zaman akla sert bir malzeme gelse de polyesterden yapılan kumaşların dokusu ipeksi yumuşaklığa sahiptir. Özellikle 70’li yıllarda üretilen kumaşların büyük bölümü polyester malzemeden yapılıyordu. Günümüzde de yüksek dayanım gerektiren alanlarda kullanılan kumaşların büyük bölümü polyester malzemeden yapılmaktadır.

• Perde, yatak örtüsü, çarşaf, halı ve yastık kılıfı gibi yerlerde de polyester malzemeler kullanılır. Yıkanmalarının kolay olması ve hızlı bir şekilde kurumaları bu alanda polyesterin tercih ediliyor olmasının nedenidir.

• Sızdırmazlık özellikleri iyi olan polyester su yalıtım malzemesi olarak kullanılıyor. Su yalıtımının olduğu her alanda polyesterlere rastlamak mümkündür.

• Sıcaklığı muhafaza etme konusunda da iyi olan polyester ev yalıtımlarında kullanıldığı gibi uyku tulumu gibi yerlerde de kullanılır. İçerideki havanın dışarı, dışarıdaki havanın da içeri girmesini engellediği için iyi bir ısı yalıtım malzemesidir.

• Polyester malzemeler geri dönüşüm özelliği olan malzemelerdir. Bu özelliğinden dolayı pet şişe imalatında kullanılırlar.

Bu belirttiklerimiz polyester malzemelerin yaygın bir şekilde kullanıldığı yerlerdir. Bu malzemeler yüksek mukavemet gerektiren alanlarda da kullanılmaktadır. İplik, hortum, güç kemeri ve halat imalatı sırasında ürünlerin mukavemet değerlerini arttırmak için polyester malzeme kullanımı yaygındır.

10 + 8 = ? (İşleminin Sonucu)  


Bilim
Sağlık
Kategoriler
Bağlantılar