İleri teknolojiler arasında yer alan hologram kullanıldığı yerler her geçen gün artan bir teknolojidir. Hologram nedir diyecek olursanız sizlere hologramın herhangi bir objenin çekilen lazer fotoğrafı olduğunu söyleyebiliriz. Günümüzde görsel zenginlik kazanmak adına büyük alışverişlerin neredeyse hepsinde hologram teknolojisi kullanılmaktadır. Hologramda ışıkların tamamı farklı şekilde yansıtılarak katmanlara ayrılır. Hologramın oluşması için en az 2 adet lazer ışığının olması gerekmektedir. Bu lazer ışıkları bir araya getirilerek 3 boyutlu fotoğraflar oluşturulmaktadır. Bu fotoğraflarda yer alan renkler ışıkların dalga boylarında oynama yaparak elde edilir. Sistem aktif hale getirildiği anca ışık kontrolü yapılır. Sistemde yer alan 2 lazer ışını 90 derecelik bir açı oluşturarak ikiye bölünür ve her iki ışının bir noktada birleşmesi sağlanır. Daha sonra sistemde yer alan bu iki ışın beyaz bir ekrana yansıtılarak görüntü elde edilir.
Beyaz ekrana yansıtılan ışınların kusursuz bir görüntü oluşturması için ışık kaynağının hiçbir şekilde titrememesi gerekir. Yere büyük ağırlıklar ile sabitlenen masalar üzerinde duran bu ışık kaynakları ayrıca doğru açı ile yansıtılmalıdır. Açısal bir problem oluşması durumunda da istenilen görüntünün yakalanamayacağına emin olabilirsiniz.
Hologram teknolojisi ile bir nesnenin fotoğrafını oluşturmak için öncelikle nesnenin ne olacağı belirlenir. Daha sonra bu nesne lazer teknolojisinin konumlandırılmış olduğu masaya konulur. Sonrasında görüntüyü yakalayabilmek için gerekli olan cam sistem nesnenin önüne yerleştirilir. Özel olarak geliştirilmiş olan sistemler lazer ışınının iki kısma ayırır ve ışının biri nesnenin önüne, diğeri ise nesnenin tam arkasına aktarılır. Sistemde yer alan lazer ışınlarından bir tanesi kalıbın ön tarafına gönderilir ve yoğunluğunun ayarlanması için bir mercekten geçirilir. Yoğunluğu ayarlamak adına aynı fotoğraf makinelerinde bulunan film kullanılmaktadır.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi görüntünün sağlanması için nesnenin önünde bir cam plaka bulunuyordu. Bu cam plaka üzerine ilgili film hassas bir şekilde yapıştırılır. Filmin sabit kalması için bir cam daha yerleştirilir ve bu sayede film iki cam arasında kalmış olur. Daha sonra sistem aktif edilir ve ortalama olarak 1 saniye kadar nesneye ışık tutulur. Camlar arasında yer alan film üzerinde görüntü belirdikten sonra bu film alınır ve özel maddelerden oluşan bir sistemden geçirilerek banyo işlemi yapılır. Genel olarak klasik fotoğraflar ile aynı mantıkta bir banyo işlemi yapılmış olsa da elde edilen görüntülerin fotoğraflardan farklı olduğunu söylemek isteriz. Bu fotoğrafları farklı kılan en nemli şey, fotoğraflara alttan veya üstten bakıldığı zaman nesnenin diğer profillerinin görünmesidir.
Hologram teknolojisi sayesinde cisimlerin 3 boyutlu görüntülerinin serbest uzaya yansıtılması mümkündür. Bu teknoloji basit bir hale getirilecek olursa insanlar cep telefonundan kamera ile konuşmak yerine hologram teknolojisi ile konuşur hale gelecektir. Bu da uzaklıkları kısa hale getirip insanların daha sıcak sohbetler içerisinde bulunmasını sağlayacaktır. Son zamanlarda ana haber bültenlerinde kullanılan, herkesin ilgisini çeken teknolojinin hologram teknolojisi olduğunu belirtmek isteriz.