Frontotemporal Demans Pick Hastalığı Nedir Belirtileri Tedavisi

Tıp dünyasında frontotemporal demans olarak geçen pick hastalığı, bir düşünce bozukluğu olarak nitelendirilir. Frontotemporal demans hastası olan kişilerde hafıza ile alakalı problemler gözlemlendiği gibi konuşma ve sosyal aktivitelerde gerilemeler meydana gelir. Bu hastalık ilerlediği zaman frontotemporal demans belirtileri daha fazla ortaya çıkar ve frontotemporal demans yani pick tedavisi daha zor bir hal alır. Bu yüzden erken dönemlerde belirlenmesi önemlidir.

Frontotemporal demans (pick) nedir?

En az gözlemlenen demans türü olan pick, zaman içerisinde vücutta yüksek oranda protein birikmesi nedeniyle ortaya çıkar. Biriken bu proteinler bir süre sonra beyinde yer alan hücrelerin büzülüp zarar görmesine neden olur. Bu durum ilerlemeye başladığında ilk olarak kişinin davranışlarında ve karakterinde değişimler olur. İlerleyen dönemlerde bilinçli konuşma konusunda da sıkıntılar yaşanmaya başlanır. Maalesef frontotemporal demans yani pick tedavisi bulunmamaktadır. Belirtiler gözlemlendiği zaman hastalığın tanısı konulursa kesin bir tedavisi yöntemi olmadığından dolayı sadece hastalığın etkileri kontrol altına alınmaya çalışılır.

---Sponsorlu Bağlantılar---

Frontotemporal demans belirtileri ortaya çıktığı zaman kişinin alzheimer olduğu düşünülür ancak bu hastalığın alzheimer ile uzaktan yakından ilgisi yoktur. Bu hastalığı tanıdığınızda sizler de durumun daha farklı boyutlarda olduğunu anlayacaksınız.

Frontotemporal demans nedenleri

Pick hastalığı beynin işlevlerini etkileyen kısımlarda yüksek oranda protein birikmesinden dolayı ortaya çıkar. Bu protein birikimi kişi üzerinde etkisini kısa süre içerisinde göstermeye başlar ve zaman içerisinde kontrol edilemez bir hale gelir. Beyinde biriken protein beyne zarar vererek kişinin davranışlarında tuhaflaşmaların olmasına, karar verme konusunda ciddi sıkıntılar yaşamasına ve hafızada ağır hasarların meydana gelmesine neden olur. Frontotemporal demans nedenleri hakkında uzmanlardan bilgi istendiği zaman uzmanlar bu hastalığın kesin bir nedeninin olmadığını belirtse de uzmanların büyük bölümü genetik problemlerden dolayı pick hastalığının ortaya çıktığını söylemektedir. Hastalığın nedeni tam olarak saptanamadığından dolayı hastalığın tedavisi de mümkün değildir.

Frontotemporal demans belirtileri

Hastalık kendisini ilk olarak kişilikte değişimlerin olmasıyla gösterir. Kişi nedensiz bir şekilde sürekli olarak yanlış kararlar vermeye başlar. Hastalığın ilk dönemlerde durgun kişilerde bile aşırı derecede hareketlilik gözlemlenir. İştah açılması olduğundan dolayı birden bire fazla kilo alımı olur. Cinsel tercihlerde yanlış yönlenmeler başlar ve kişi cinselliğini alelade bir şekilde yaşamaya başlar.

Frontotemporal demans vakaları incelendiğinde bu kişilerin konuşmakta zorlandığını ve konuşulanları kavramakta zorluk çektiğini görüyoruz. Dingin olan ruh halinin birden agresifliğe bürünmesi, okuma ve yazma yetisinde kayıpların yaşanması, empati yapmakta zorluk çekme, idrar kaçırmalarının olması gibi durumlar da pick belirtileri arasında yer almaktadır. Bu belirtiler ortaya çıktığı zaman hastalığın gidişatını yavaşlatmak için tıbbi destek alınmalıdır.

Frontotemporal demans tedavisi

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu hastalığın tam bir tedavisi yoktur. Uzmanlar sadece frontotemporal demans etkilerini kontrol altına almaya uğraşır. Tedavisi verilen ilaçlara ek olarak kişinin sürekli olarak kontrol ve gözlem altında tutulması ile gerçekleştirilir.

Frontotemporal demans tedavisinde kişinin çevresinde bulunan kişilere büyük iş düşmektedir. Bu vakaya dahil olmuş kişilerde duygusal değişimler sıklıkla görülür. Duygusal değişimler ortaya çıktığı zaman hastanın yanında yer alan kişilerin duygusal destekte bulunması problemin çekilmez bir hal almasını engeller. Kişinin konuşmasında ve konuşulanları anlamasında problem olduğundan dolayı bu alanda kendisini geliştirmiş olan kişilerden terapi alınması hastalığın kontrol altında tutulmasını sağlar. Frontotemporal demans hastası olan kişiler çoğu zaman saldırganlaşabiliyor. Bu saldırganlık durumu verilen ilaçlarla ortadan kaldırılmaktadır. Bu yüzden bir yakınınız eğer frontotemporal demans hastasıysa kesinlikle kötü durumların ortaya çıkmaması için ilaçlarını vaktinde vermeye özen gösterin. Uzmanlar frontotemporal demans hastalarına geçmişte nasıl biri olduklarını hatırlatmanın olumlu etkileri ortaya çıkardığını belirtiyor. Bu yüzden yakınınızda olan frontotemporal demans hastalarını sıklıkla geçmişte iyi biri olduğunu hatırlatmanız hastalığın etkilerini kaldırmak için etkili olacaktır.

18 + 3 = ? (İşleminin Sonucu)  


Bilim
Kategoriler
Sağlık
Bağlantılar