Uçaklar Hangi Bölümlerden Oluşur?

Ulaşım sektörünün vazgeçilmez taşıtları arasında yer alan uçaklar, her ne kadar farklı boyutta ve ağırlıkta olsalar da temel olarak tüm uçaklar 5 kısımdan meydana gelmektedir. Uçağın icadı konusunda sizlere daha önceden bilgi vermiştik. Bu makalemizde ise konuyu daha derinlemesine bir şekilde ele alarak uçaklar hangi bölümlerden oluşur konusuna değinmeye çalışacağız.

Günümüzde ulaşım sektöründe uçakların bu denli çok tercih ediliyor olmasının en büyük nedeni, kuş uçuşu mesafelerin daha kısa zaman içerisinde kat edilmesidir. Ayrıca uçakların birçok ulaşım aracına göre daha güvenli olması uçakların günümüz ulaşım araçları içerisinde en çok tercih edilen araçlardan birisi olmasını sağlamaktadır. Uçaklar hangi bölümlerden oluşur konusunu ele aldığımızda karşımıza ilk olarak gövde olarak isimlendirilen kısım çıkmaktadır. En çok gövde üzerinde çalışmaların yapılmasının en büyük nedeni uçağın tüm kısımlarının bir şekilde gövde ile bağlantı kuruyor olmasıdır. Uçak gövdesi ele alındığında bu kısımda yolcuların oturmuş olduğu bölümler, uçak mürettebatı kısmı, yakıt tankı, motor ve iniş takımları karşımıza çıkmaktadır.

Uçağın gövdesi içerisinde birçok kısım yer aldığından dolayı güvenliği sağlamak adına gövde kısmı aşırı derecede mukavim bir şekilde imal edilmektedir. Gövdede meydana gelecek en küçük tahribat can güvenliğini tehdit edeceğinden dolayı bir uçak imal edilirken özellikle ARGE çalışmalarının büyük kısmı gövde üzerine yoğunlaştırılır. Durum böyle olmasındaki en büyük neden uçağın en önemli kısımlarından birisi olan kuyruk ve kanat takımının gövdeye bağlı bir şekilde konumlanmış olmasıdır. Kanatlara ve kuyruk kısmına gelen yük şöyle veya böyle gövdeye geldiğinden ötürü gövdenin bu yükü kaldırabilecek mukavemette yapılması gerekmektedir.

Uçağın diğer bir kısmı ise kanatlardır. Uçağın havalanması ve havada kalması kanatlar sayesinde gerçekleşmektedir. Kısa kanatların uçağı uçuran kısımlar olduğunu söyleyebiliriz. Herhangi bir uçağın kanadını inceleyecek olursanız kanatların üst kısmının bombeli, alt kısmının ise düz olduğunu görebilirsiniz. Bu yapıda imal edilmelerinin en büyük nedeni uçmak için gerekli olan aerodinamik yapımının bu şekilde olmasının gerekliliğidir. Kanatlar uçağın sağ ve sol kısımlarında yer alır. İki kısımdan oluşmasının nedeni ise kaldırma kuvvetinin eşit bir şekilde olmasının sağlanmaya çalışılmasıdır. Tabi ki kanatlar yekpare birer eleman olarak ele alınamaz. Uçağın hızının ayarlanması, inişin ve kalkışın gerçekleşmesi gibi birçok eylemi gerçekleştirmek için geliştirilmiş olan tertip kanatların üzerinde yer almaktadır. Bu kısım flap olarak isimlendirilen hareketli kısımdır. Pilot kanatlar üzerinde yer alan flapları hareket ettirerek uçarın istediği doğrultuda ya da istediği yükseklikte hareket etmesini sağlar.

Uçağın önemli olan diğer bir kısmı ise kuyruk takımıdır. Kuyruk takımı uçağın dengesini sağlamak ile görevlidir. Kuyruk kısmında yer alan hareketli mekanizmalar sayesinde uçak sağa ya da sola doğru hareket ettirilerek döndürülür. Kuyruk takımında meydana gelecek ufacık bir sorun uçağın istenilen doğrultuda ilerleyememesine neden olabilir. Meydana gelen uçak kazaları ele alındığında birçok kazanın kuyruk takımında meydana gelen sorunlardan kaynaklandığı tespit edilmiştir.

Uçağı uçurmak bir maharettir ancak uçağı sağlıklı bir şekilde indirmek de önemlidir. Uçağın inişi ele alındığında önemli bir kısım olan iniş takımları karşımıza çıkıyor. İniş takımı hem kalkerken hem de inerken faal olan bir kısımdır. İniş takımının en büyük görevi uçağın tüm yükünü iniş ve kalkış esnasında taşımasıdır. İniş takımlarında meydana gelecek en ufacık bir sorun uçağın iniş esnasında yere çakılmasına neden olabilir. Ayrıca iniş esnasında aşırı yüke maruz kalındığından dolayı iniş takımlarının aşırı derecede mukavim olması gerekmektedir. İniş takımı gelen yük nedeniyle kırılacak olursa uçak yere çakılır ve sonuç olarak ölümcül kazalar meydana gelir. Yaşanan büyük kazaların özellikle iniş takımı sorunlarından kaynaklandığı da biliniyor.

Uçağın önemli olan diğer bir kısmı ise motorlardır. Motorlar uçağın havalanması için gerekli olan hareketin sağlanması ile görevlidir. Motor konusunda teknoloji aşırı şekilde ilerlediğinden dolayı uçak motorlarında meydana gelen arızalar sonucunda kazaların yaşanması pek muhtemel değildir. Dünya genelinde yer alan kazalar ele alındığında motor kaynaklı kazaların sadece %11 gibi bir oranda olduğu karşımıza çıkmaktadır. Uçak motorları da kendi içerisinde sınıflandırılabilir ancak bu konu üstün körü anlatılacak kadar basit olmadığından dolayı sizlere uçak motorlarını ayrı bir başlık altında anlatmaya çalışacağız.

Uçak hangi bölümlerden oluşur konusu hakkında sizlere aktaracaklarımız bu şekilde. Gelişen teknolojiye paralel olarak uçaklara yeni bölümler eklenecek olursa sizlere havacılık tutkunu olduğumuzdan dolayı tüm gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here