Kaynak genel olarak birbirinden bağımsız olan metal veya termoplastik malzemeleri aralarında alaşım oluşturarak birleştirmeyi sağlayan bir üretim tekniğidir. Metallerin ve termoplastik malzemelerin özellikleri farklı olduğundan dolayı ilgili malzemeleri birleştirip bir bütün haline getirmek için zaman içerisinde kaynak çeşitleri oluşmuştur. Kaynak yapımı zor olan bir üretim tekniği olduğundan dolayı bu üretim özel bir şekilde eğitim almış kişiler tarafından yapılmaktadır. Sayfamızda yer alan kaynak nasıl yapılır hakkında verilen bilgileri okuduğunuzda bunu daha iyi bir şekilde kavrayacağınıza inanmaktayız.
Kaynak günümüzde malzemelerin birleştirilmesi adına kullanılan en yaygın yöntemlerden birisidir. Kaynak genel olarak birleştirilecek olan malzemelerin kaynak yapılacak kısımlarının eritilmesi ile işleme başlanır. Daha sonra eriyen bu kısma dolgu malzemesi eklenir. Dolgu malzemesi iyi bir şekilde eklendikten sonra birleşme noktasının soğuması için malzeme bırakılır ve soğuduktan sonra ciddi bir sertleşme sağlanmış olur.
Kaynak imalatın da çeşitli enerji kaynakları kullanılmaktadır. Elektrik arkı, gaz alevi, lazer, elektron ışını, ultra ses dalgaları ve sürtünme kaynak yapımında kullanılan başlıca enerji kaynakları arasında yer almaktadır. Kaynak sadece kapalı alanlarda yapılmadığından dolayı zaman içerisinde uzay boşluğunda, su altında, açık havada yapılabilecek kaynak çeşitleri keşfedilmiştir. Kaynak günümüzde her ne kadar malzemeleri birleştirmek adına en çok kullanılan yöntemlerden birisi olsa da kaynak sırasında açığa çıkan maddelerin insan sağlığını ciddi derecede tehdit ettiği bilinmektedir. Kaynak sektörü ele alındığında elektrik çarpmasından dolayı hayatını kaybeden ya da kaynak sırasında çıkan zehirli gazdan dolayı zehirlenen kişilerin olduğu görülmektedir. Ayrıca son zamanlarda ultraviyole ışık kaynak imalatı sıklıkla kullanıldığından dolayı kaynak yapan kişileri korumak adına ultraviyole ışınlarını izole edecek tedbirlerin alınması gerekmektedir. İşi hızlandırmak adına işverenler bu tedbirleri almadığından dolayı kaynak nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşanmaya devam ediyor.
Kaynak yönteminin tarihine indiğimizde ilgili yöntemin çok eskilerden beri kullanılan bir yöntem olduğunu görüyoruz. Kaynak ilk olarak demir çelik sektöründe ortaya çıkmış bir yöntemdir. Genel olarak aynı özellikteki malzemelerinin uç kısımları ısıtılarak örs üzerinde dövülmesi ile bir bütün haline gelmeleri sağlanmıştır. Yapılan bu yöntemin kaynağın temelini oluşturduğunu söyleyebiliriz. Zaman içerisinde malzemeleri birleştirmeye olan gereksinim arttığından dolayı ark kaynağı, gaz kaynağı gibi kaynaklar da geliştirilerek kaynak sektörü günümüz teknolojisine uyarlanmıştır. Yakın zaman içerisinde geliştirilmiş olan lazer ışık kaynağı ve elektron ışın kaynağı kaynak teknolojisinin son gelişmeleri arasında kabul edilebilir.
Elektrik ark, gaz altı, oksi asetilen, elektrik direnç ve enerji ışın kaynakları günümüzde en çok kullanılan kaynak çeşitleridir. Zaman içerisinde ortaya çıkan gereksinimler sonucunda yeni kaynak yöntemlerinin geliştirilmesi de beklenmektedir. Gelişmiş ülkeler insan sağlığına aşırı derecede önem verdiğinden dolayı kaynak yapma kabiliyeti olan robotlar geliştirilerek malzemeleri bu robotların kaynatması sağlamıştır. İş sağlığı ve güvenliği üzerine yapılan yatırımlar ülkemizde meyvesini vermeye başladığından dolayı endüstriyel alanda birçok firmanın kaynak yapmak adına bu robotları kullanmaya başladığı görülmektedir. Kaynaklar robotlara yaptırıldığından dolayı ciddi bir istihdam azalması meydana gelmektedir. Bu da sektörde yer alan birçok kaynak ustasının işsiz kalması anlamına geliyor.