Motorlu taşıtlar kendi arasında benzinli, LPG ve dizel olarak ayrılmaktadır. İçten yanmalı motorları çalıştırmak için sizlerin de bildiğiniz gibi petrol türevlerine gereksinim vardır. Ülkemiz petrol ve petrol türevlerinde dışa bağımlı bir ülke olduğu için araçlarda yakıt tasarrufu yapmak aile ekonomisi açısından önemlidir.
Benzinli LPG ve dizel araçlarda yakıt tasarrufu nasıl yapılır konusunu irdelerden aslında insanların yapmış oldukları kimi hatalardan dolayı daha fazla yakıt harcadıklarını gördük. Yapılan bu hatalar ortadan kaldırılırsa mevcut araçlar daha az yakıt yakmaya başlayacaktır. Bu da daha az yakıta daha uzun mesafeler kat edebilmek anlamına gelmektedir. Ülkemiz ekonomisi ele alındığında az maaş almamıza rağmen diğer dünya ülkelerine göre yakıt için ödediğimiz paralar ciddi anlamda fazla. Hal böyle olunca insan bir otomobil alırken defalarca düşünmek zorunda kalıyor. Yakıt tüketimi yüzünden aile ekonominizin beli büküldüyse vereceğimiz bilgiler sayesinde yakıt tasarrufu yaparak daha az yakıta daha uzun mesafe alabilirsiniz.
Araçlarda yakıt tasarrufu nasıl yapılır?
Araçlarda yakıt tasarrufu ancak yapılan hataların ortadan kaldırılmasıyla mümkündür. Farkında olmasanız da emin olun sizler de yakıt tüketimini arttıracak türden hatalar yapıyorsunuzdur. Şimdi sizlere maddeler halinde araçlarda yakıt tasarrufu nasıl yapılır konusu hakkında bilgiler verirken aslında bir nevi yapılan hataları ele alacağız. Bu hataları araç kullanırken yapmazsanız yakıt tüketiminiz yaklaşık olarak %40 oranlarında azalacaktır.
- Aracınızla ani bir şekilde hızlanmayın. Ani hız yapıldığı zaman motor daha fazla enerjiye gereksinim duyar ve bu yüzden yanma odasına daha fazla yakıt emilir. Emilen bu yakıtın tamamında yanma gerçekleşmez ve yanmamış olan yakıt egzoz aracılığıyla atılır. Bu yüzden aniden hızlanmak yerine hızınızı kademeli bir şekilde arttırmaya özen gösterin.
- Aracınızla ihtiyacınız olan hıca ulaştıktan sonra gaza basmayı bırakın. Araç gerekli hıza ulaştığı zaman uzun süre boyunca bu hızda ilerleyecektir. Elbette bir süre sonra sürtünmenin etkisiyle araçta yavaşlama olacaktır. Çok yavaşladığınızı hissettiğiniz zaman gaza tekrardan basabilirsiniz. Eğer istediğiniz hıza ulaşmış olmanıza rağmen gaza basmaya devam ederseniz araç yanma odasına yüksek oranda yakıt emmeye devam edecektir. Bunun yerine gaz pedalını bırakıp bir süre gaza basmadan ilerleyin. Bu sayede hiç yakıt tüketmeden mevcut araç hızıyla uzun mesafeler almaya devam edebilirsiniz.
- Ben ivmelendikten sonra gaz pedalını bir türlü bırakamıyorum ama yine de yakıt tasarrufu yapmak istiyorum diyorsanız sabit hızda gitmeye çalışın. Arabalar en çok yakıtı kalkış esnasında ve hızlanırken harcar. Sabit hızda giderseniz ekstra yakıta ihtiyaç duymadan gideceğiniz yere kadar az miktarda yakıt tüketerek gidebilirsiniz.
- Eğer yolunuz üzerinde yokuş aşağı olan kısımlar varsa bu yerlerde hiç gaz pedalına dokunmayın. Aracınız yokuşun etkisiyle kendisi hareket etsin. Böylelikle yok denilecek kadar az miktarda yakıt tüketerek yolculuğunuza devam edebilirsiniz. Ülkemiz yükseltisi çok bir ülke olduğu için yokuşlarda bu duruma dikkat etmek ciddi anlamda yakıt tasarrufu sağlayacaktır.
- Yakıt tasarrufunda motorun devrini ayarlamak aşırı derecede önemlidir. Aracınızla seyir halindeyken aracınızı bir vites üstten sürmeye çalışın. Bu sayede gerekli devri sabitleyebilirsiniz. Mekanik uzmanları düz yollarda motor devrinin 2000, yokuşlarda ise 3000 gibi devirlerde olmasının hem yakıt tüketimi hem de motor sağlığı açısından uygun olduğunu belirtmektedir. Aracınızın devrini ayarlarken bir gözünüz sürekli olarak hararet tablosunda olsun. Bazı kişiler devri aşırı derecede düşürdüğü için arabaları hararet yapabilmektedir.
- Aracınızla yüksek hız yapmamaya özen gösterin. Aracınızla belirli bir devrin üzerine çıktığınız zaman yakıt tüketimi ciddi derecede artar. Yapılan incelemeler sonucunda 90 kilometrenin üzerine çıkıldığında yakıt tüketiminin daha da arttığı tespit edilmiştir.
- Aracın lastiklerindeki havanın yeterli oranda olmasına dikkat edilmelidir. Araç lastiklerinde yeterli oranda hava olmazsa lastikle yer arasındaki temas yüzeyi artar ve bu durum daha fazla sürtünme kuvvetine maruz kalınmasına neden olur. Özellikle uzun yolculuklara çıkılmadan önce kesinlikle araç lastiklerindeki havanın kontrolü yapılmalıdır.
Sizlere benzinli LPG dizel araçlarda yakıt tasarrufu nasıl yapılır konusunda bilgiler verdik. Sizlerin de gördüğünüz gibi ciddi anlamda yakıt tasarrufu yapabilmek için aslında kişinin aracını iyi bir şekilde tanıması gerekiyor. Aracınızı ne kadar iyi tanırsanız o derece az yakıt tüketirsiniz. İllaki sizlerin de yaptığımız hatalar sayfamızda da yer alıyordur. Bu hataları yapmamaya özen göstererek ciddi anlamda yakıt tasarrufu yapmanız mümkün.