Soğuk haddeleme bir metal şekillendirme işlemidir. Genellikle yarı mamul halinde olan çelikler soğuk haddeleme işlemi sayesinde istenilen ölçülere getirilmektedir. Saç sanayisinin en çok kullanılan üretim tekniklerinden birisi olan soğuk haddeleme istenilen kaliteyi yakalayabilmek adına özel meziyet gerektirmektedir. Soğuk haddeleme nedir denildiği zaman aklınıza çeliklerin soğuk olarak şekillendirilmesi gelmelidir. Soğuk haddeleme nasıl yapılır diyecek olursanız, çeliğin silindirlerden geçirilerek istenilen kalınlığa ulaştırılması şeklinde kaba bir açıklama yapabiliriz.
Soğuk haddeleme ile üretilen ürünlerde istenilen kaliteyi yakalayabilmek adına zaman içerisinde soğuk haddeleme çeşitli gruplara ayrılmıştır. Bu sayede yani geliştirilen soğuk haddeleme yöntemleri sayesinde istenilen kalite yakalanabilmektedir. Hadde mühendisleri piyasanın en çok aranan elemanlarıdır çünkü hadde alanında başarılı olabilmek için derinlemesine bir şekilde hesaplamaların yapılması gerekmektedir.
Haddeleme işlemlerinde özellikle müşterinin istekleri aşırı derecede önem arz eder. Müşterinin istekleri haddeleme basamaklarını etkileyen bir şeydir. Örneğin bazı kişiler silindir halinde sarılmış haddelenmiş çeliş isterken, bazı kişiler levha halinde olan haddelenmiş çelikleri istemektedir. Hadde işlemlerinde kalınlıkta önemlidir çünkü alıcılar çoğu zaman farklı kalınlıklarda haddelenmiş malzeme isteyebilmektedir. Bu durum da standart üretimden çıkıp özel üretimlerin yapılmasına neden olmaktadır. Haddeleme işlemlerinden sonra malzeme kalitesinin sağlanması adına temizleme ve taşlama işlemleri yapılır. Bunu üretici firmalar yapacak olursa haddelenmiş olan malzemelerin birim fiyatı artar. Bu yüzden birçok firma sadece haddeden geçirilen malzemeleri alır ve taşlamaları ile temizlemeleri kendi fabrika bünyesinde gerçekleştirilir. Bu sayede ciddi derecede ekonomi sağlamak mümkündür.
Sıcak hadden çıkan malzemeler belirli işlem basamaklarına tabi tutulduktan sonra müşteriye sunulmaktadır. Bu da akıllara haddeleme nasıl yapılır sorusunu getirmektedir. Bir metal şekillendirme yöntemi olan haddelemenin işlem basamakları makalemizin devamında yer alıyor.
Sıcak bir şekilde ön haddelemesi yapılmış olan malzeme bobin hazırlama hattına giriş yapar. Yüzeyleri ve kenarları mümkün ölçüde temizlenir. Daha sonra istenilen ölçülerde kesilerek paketlenir ve sevkiyatı yapılır. Bazı durumlarda haddelenmiş çekil üzerinde yer alan maddeleri temizlemek adına asitlerden yararlanılır. Temizleme işlemi için asit kullanılacaksa haddeden çıkan ürünler asitleme hattına gönderilerek temizlenir. Bazı kişiler haddelenmiş olan malzemeleri özel alanda kullanmak istediği için bu tip durumlarda haddelenen çeliklerin üzerine kaplama işleminin yapıldığı bilinmektedir.
Bu anlatılanlardan yola çıkarak soğuk haddeleme nasıl yapılır konusuna açıklık getirmemiz gerekirse, işlenmemiş olan malzemelerin istenilen kalınlığa ulaşmak adına karşılıklı olarak çalışan silindirlerden geçirilerek istenilen kalınlığa getirilmesi yöntemidir diyebiliriz. Daha sonrasında yukarıda da belirttiğimiz gibi çeşitli temizleme işlemleri yapılarak malzemelerin sevkiyatı yapılmaktadır. Metal şekillendirme yöntemlerine ilgiliyseniz kaynak nasıl yapılır bağlantısına da bakmanızı tavsiye ederiz. Soğuk haddeleme denildiği zaman insanların aklına hiç ısıtma işleminin uygulanmadığı gelse de durumun böyle olmadığını belirtmek isteriz. Şekillendirmeyi kolaylaştırmak adına soğuk haddeleme işlemlerinde malzemeler yeniden kristalleşme sıcaklığını aşmamak koşuluyla ısıtılabilmektedir.