Üç Boğaz Barajı Özellikleri

139

Çin’de yer alan ve dünyanın en büyük barajı olma özelliğine sahip olan Üç Boğaz ya da Üç Geçit barajı özellikleri ile insanları büyülüyor. Üç boğaz barajının yarattığı sorunlar olsa da bu baraj enerji üretiminde Çin için aşırı derecede önemli. Bu makalemizde sizlere Üç Boğaz Barajının özellikleri hakkında bilgi vereceğimiz gibi bu barajın avantajları ve dezavantajları hakkında da bilgilendirme yapacağız.

Yangtze Nehrinin üzerine kurulmuş olan bu baraj, dünyanın en büyük hidroelektrik santralidir. Üç Boğaz Barajında yer alan hidroelektrik santrali 18,200 MW elektrik üretebilmektedir. Barajda yer alan türbinlerden sadece 1 tanesi 700 MW elektrik üretim kapasitesine sahiptir. Bu barajın bakımı ve kontrolü zor olduğundan dolayı çeşitli çevresel sorunların yaşanmasına neden olmaktadır. Ayrıca bu barajının yapımının da ülke ekonomisine ciddi bir yük olarak yansıdığı bilinmektedir.

Üç Boğaz Barajı özellikleri hakkında bilgi

  • Yangtze Nehri, Asya’nın en uzun nehridir ve dünya nehir uzunluğu sıralamasında 3. Sıraya sahiptir. Bu nehrin üzerine kurulan Üç Geçit Barajının kapasitesi 22,500 megavattır. Barajda toplamda 3 büyük türbin ve elektrik üretimi için 2 küçük jeneratör bulunmaktadır.
  • Bu baraj sera gazı emisyonlarını sınırlamak için tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Her yıl Çin’de binlerce insan sel nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu baraj sayesinde sen sularının da kontrol edilebilirlik oranının arttırılması ve bu sayede yaşam alanlarında insanların ölmesinin engellenmesi hedeflenmektedir. Yaşanan seller nedeniyle bu güne kadar yaklaşık olarak 3 milyondan fazla insanın öldüğü ve bu durumun ülke ekonomisine ciddi darbe dindirdiği biliniyor.
  • 185 metre yüksekliğinde duvarlara sahip olan baraj 3,5 kilometre uzunluğundadır. Baraj arkasında kalan su alanı yaklaşık olarak 1045 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Barajın yapımı sırasında sular altında kalacağından dolayı 1300’den fazla köyün boşaltıldığı, burada yaşayan insanların düzeninin ciddi oranda bozulduğu bilinmektedir. Barajın yapımı için 30 milyar dolardan fazla harcama yapıldığı biliniyor. Ayrıca Çin için normal şartlarda önemli olan bazı arkeolojik alanların da sular altında kaldığı bir gerçektir.
  • Üç Boğaz Barajında toplamda 5 trilyon galon civarında su depolanmaktadır. Bölgede deprem olma riski olduğundan dolayı baraj yaklaşık olarak 7.0 depremine dayanabilecek güçte yapılmıştır. Baraja şehir kanalizasyonlarının boşaltılması ciddi bir çevre kirliliğinin oluşmasına neden olacak gibi görünüyor. Normal şartlarda yapılan bu baraj yeni ekolojik sistemlerin baraj etrafında oluşmasını sağlayacaktı ancak bunca yatırıma rağmen barajın kirletilmesi yeni ekosistemlerin oluşmasını engellediği gibi var olan ekosistem üyelerinin yok olmasına da neden oluyor.
  • Üç Geçit Barajına ayrıca bölgede yer alan fabrikalarda atık sularını bırakmaktadır. Barajda biriken kirli sular okyanusa ulaştığı zaman toplu yunus ölümlerine neden olabilir. Ayrıca nadir gözlemlenen bir balık türü olan Mersin balığının da yok olmasına neden olacağı düşünülenler arasında yer alıyor.
  • Elbette bunca atık baraja gönderildiğinden dolayı zaman içerisinde tortular baraj zemininde birikecek ve bu yüzden barajın su alma kapasitesi her geçen gün azalacak. Barajın su taşıma kapasitesi düşünce sel sularının kontrol edilmesi de zor hale gelecektir.

Üç Geçit Barajı yapımı sırasında insan hakları büyük oranda ihlal edilmiştir. Ayrıca barajın giderleri sırasında yapılan yolsuzluklar da cabasıdır. Çin Devlet yöneticileri yaptıkları bu barajla her ne kadar çeşitli platformlarda gurur duyduklarını açıklasa da barajın yapımı tarafsız bir gözle incelendiğinde ortaya büyük haksızlıklar çıkmaktadır. Bu baraj elbette sadece Çin’i tehdit etmiyor. Barajın yapmış olduğu etkiler zaman içerisinde diğer dünya ülkelerinin de etkilenmesine neden olacaktır.

Paylaş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here