Nikotin Nedir Zararları Nelerdir?

Nikotin, tütün mamullerinin içerisinde yer alan ve tüketildiği zaman bağımlılık yapan bir maddedir. Doğada saf halde yer alan nikotin sıvı halde olup rengi sarıdır. Uzun süre boyunca hava ile temas edecek olursa rengi bir süre sonra kahverengine dönmeye başlar. Nikotinin zararları sürekli olarak dile getirilse de bu madde bağımlılık yaptığından dolayı insanlar tüm zararlarına rağmen nikotin tüketmeye devam ediyor.

Nikotinin en önemli özelliği kısa süre içerisinde kana karışıyor olmasıdır. İster ciğer ister deri yoluyla alınsın nikotinin kana karışması sadece birkaç saniye sonra gerçekleşecektir. Kana hızlı bir şekilde karışmasından dolayı etkilerini beyin üzerinde kısa süre içerisinde gösterir. Nikotin uzun süre boyunca alınacak olursa çağımızın hastalıklarından birisi olan kanser hastalığının ortaya çıkmasına neden olur. Ülkemizde ve diğer dünya ülkelerinde her yıl binlerce kişi sigara kaynaklı olarak akciğer kanserine yakalanmakta ve yaşamını yitirmektedir. Sigaranın zararlarını azaltmak adına her ne kadar sigara fiyatlarına zaman yapılsa da insanlar umursamaz bir şekilde bu tütün mamulünü tüketmeye devam ediyor. Bir nebze de olsa sağlığınıza katkı sağlamayı hedeflediğimizden dolayı sizlere nikotinin zararları nelerdir konusunda bilgi vermek istiyoruz.

---Sponsorlu Bağlantılar---

Nikotinin zararları

Yukarıda da belirttiğimiz gibi alındıktan kısa bir süre sonra kana karışan nikotin sadece akciğerlerimize değil vücudumuzda yer alan tüm doku ve organlara ayrı türden zararlar vermektedir. Nikotinin en çok tahribat yaptığı kısımlar ve etkileri hakkında aşağıdan bilgi alabilirsiniz.

Nikotinin kalbe etkileri: nikotin kalp krizine ve kalp çarpıntılarına neden olur. Nikotin alındığı zaman vücut daha fazla oksijene gereksinim duyduğu için kalp atış hızında artış olur. Bu durum tansiyon değerlerinin yükselmesine ve soluk alıp vermelerin artmasına neden olmaktadır. Vücuda daha fazla oksijen ulaştırmak isteyen kalp daha fazla kanı vücuda pompalamaya çalışır. Nikotin ayrıca kalp damarlarının daralıp tıkanmasına da neden olmaktadır. Bu durumlardan dolayı nikotinin kalp krizine ve kalp çarpıntılarına neden olduğu belirlenmiştir.

Nikotinin akciğerlere etkileri: Nikotin ciğerlere genel olarak içe çekilen sigara dumanı ile alınır. Ciğerlere dolan nikotin akciğerlerde bulunan ve ciğere gelen mikropları tozları tutan yapının işlevsel bozukluklar yaşamasına neden olur. KOAH, astım ve bronşit gibi hastalıkların ortaya çıkmasına da neden olan nikotin özellikle akciğerleri tahrip ederek akciğer kanserinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Nikotinin bağışıklık sistemine etkileri: nikotin özellikle beyaz kan hücresi üretiminin azalmasına neden olmaktadır. Bu yüzden vücut mikroplar ve bakteriler ile aktif bir şekilde mücadele edemez. Bu etkilerinden dolayı nikotinin bağışıklık sistemini zayıflatıcı etkisi vardır diyebiliriz. Beyaz kan hücreleri yeterli oranda üretilmezse vücutta enfeksiyonlu hastalıkların ortaya çıkma ihtimali artmaktadır. Bu da bağışıklık sisteminin çöktüğünün gerçek bir göstergesidir.

Nikotinin dişlere etkileri: nikotin dişlerin üzerine yapışarak bir süre sonra dişlerin sarı renge bürünmesine neden olmaktadır. Ayrıca nikotin diş etlerinin zarar görmesine de neden olur. Sigara içen kişilerde nikotin gün boyunca diş etleriyle etkileşime geçer. Bu durum bir süre sonra diş etlerine zarar verir. Ayrıca ağır içerisinde tabaka oluşumuna neden olduğu için nikotinin kötü ağız kokusuna da neden olduğu bilinmektedir.

Nikotinin hamile kadınlara etkileri: nikotin anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz etkilediği gibi anne adayının düşük yapma ihtimalinin artmasına neden olmaktadır. Bu yüzden hamilelik döneminde olan bayanların kesinlikle nikotin alımından uzak durması gerekmektedir. Nikotin doğum kontrol haplarıyla birlikte alınacak olursa bu durum damar tıkanıklıklarının yaşanmasına neden olur. Doğal olarak kişinin kalp krizi geçirmesine sebep olabilir. Eğer doğum kontrol hapı kullanıyorsanız kesinlikle nikotin alımından uzak durmalısınız.

20 + 9 = ? (İşleminin Sonucu)  


Bilim
Kategoriler
Sağlık
Bağlantılar