Ateş nasıl bulundu ateşin icadı

İcadı yıllar öncesinde olduğu için ateş günümüzde basit bir şeymiş gibi değerlendirilse de ateşin icadı aslında insanlık tarihi açısından aşırı derecede önemlidir. Bizim gibi bazı kişiler bu yüzden ateş nasıl bulundu sorusunu ister istemez kendisine sormaktadır. Ateş kaba bir tabirle hızlı yanma olayı olarak ifade edilmektedir. Yanma sonucunda alev ortaya çıktığı gibi yüksek sıcaklık elde edilmektedir. Sadece bu özellikleriyle bile ateş insanların vazgeçilmezleri arasında yer alır. Tarih bilimciler ateşin kontrol altına alınması ile birlikte medeniyetlerin ortaya çıktığını belirtiyor. Medeniyet tarihi açısından ateşin icadı bu yüzden önemlidir.

Ateş nasıl bulundu konusu araştırıldığında ilk ateşin ormanlık bir alana yıldırım düşmesi sonucunda oluştuğu görülüyor. Düşen bu yıldırım ormanların yanmasına ve uzun soluklu yangınların çıkmasına neden oldu. Çıkan bu yangınlar nedeniyle ortaya çıkmış olan ateş o zamanlar dünyadaki tek ateş kaynağıydı. Bu ateşin icadı olarak tabi ki de kabul edilemez çünkü ateşin icadı kadar kontrolü de aşırı derecede önemlidir. İlk kontrollü ateş 1,42 milyon yıl önce yakıldı. Bu ateşi yakan kişiler hominid adı verilen ilkel insanlardı. Ateşin kontrolü gerçekten de ateş ortaya çıktıktan yıllar sonra keşfedildi. Neolitik insanlar çakmaktaşıyla ateşi yaktıktan sonra ateş gerçek anlamda kontrol edilebilmeye başladı. Bu dönemde yaşayan insanlar için ateşi yakmak kadar ateşi muhafaza etmek de aşırı derecede önemliydi.

İnsanlar sürtünme kuvveti etkisiyle yüksek ısının ortaya çıktığını fark edince ilk ateş ortaya çıkmıştır. İlkel kavimler bambu adı verilen ağaç parçalarını birbirine sürterek yüksek bir ısının ortaya çıkmasını sağlamış ve sonrasında ateşin oluşmasını başarmıştır. Bugün bazı ilkel medeniyetleri anlatan filmlerde görmüş olduğumuz bu yöntem aslında ateşin ilk icadı olarak kabul edilmektedir. Günümüzde de ilkel yaşam sürmeye devam eden bazı medeniyetler bambuları birbirine sürterek ateş yakmaya devam etmektedir.

Zaman içerisinde ateş yakma teknikleri ve ateşi muhafaza etme teknikleri geliştirildi. Bu sayede ateş insan hayatının neredeyse her alanına geldi. İçten yanmalı motorlardan tutun evimizde yemek pişirmek için kullanmış olduğumuz ocaklara kadar birçok alanda ateş aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Ateşe alternatif kabul edilebilecek bir şey bulunmadığı sürece ateş insanoğlunun vazgeçilmezleri arasında yer almaya devam edecektir.

Oksijen ateşe hayat veren gazdır. Bir ortamda oksijen yer almayacak olursa kesinlikle ateş yakmak mümkün değildir. Gün gelirde dünya üzerinde oksijen gazı tamamen yok olursa bu durum ateşinde yok olmasına neden olur. Bu özelliğinden dolayı bazı bilim insanları insanoğlunu ateş ile özdeşleştirir. Bu özdeşleştirmede ateşin yok oluşunu insanı yok oluşu olarak ifade ederler. Ateşin icadı denildiği zaman birçoğunuz eminiz ki kibriti aklına getirir ancak kibritin icadı ateşin icadından yıllar sonra gerçekleşmiştir. İlk kibritin 1827 yılında bulunduğunu biliyor ancak ateşin icadı gerçekten de bundan yıllar önce gerçekleşmiştir. Ateş denildiği zaman mum da akla gelir. Bu yüzden mum nasıl yapılır makalesine bakmanızı tavsiye ederiz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here