Canlıların en küçük yapı taşına hücre denilmektedir. Hücreler bir araya gelerek dokuları, dokular bir araya gelerek de canlı sistemi meydana getirir. Hücre, karmaşık bir yapıya sahip olduğundan dolayı öğrenciler hücreyi kısımlarını biyoloji derslerinde öğrenirken ciddi sıkıntılar çekmektedir. Görsel anlatımlar her zaman daha uzun süre akılda kaldığından dolayı eğitim kurumlarında öğrencilerin hücreyi daha iyi anlayabilmesi adına 3 boyutlu maket yapmalarını istemektedir. İlk düşünüldüğünde zor bir maket olabileceği akıllara gelse de 3 boyutlu hücre maketi nasıl yapılır konusunda sizlere verdiğimiz bilgilere göz atında aslında olayın hiçte zor olmadığını göreceksiniz.

Hücre maketi evinizde yer alan basit malzemeler ile kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Maket yapımına başlamadan önce maket için gerekli olan tüm malzemeleri tedarik etmeye özen gösterin. Şeffaf bir poşet, şeffaf bir saç jölesi, çeşitli renklerde boncuklar ve bir miktar ip hücre maketini yapabilmeniz için gerekli olan malzemelerdir. Bu malzemeleri tedarik ettikten sonra maket yapımına başlayabiliriz.

Öncelikle şeffaf özellikte poşet içerisine jöleyi koyun. Daha sonra hücre içerisinde yer alan yapıları gösterebilmek adına poşetin içerisine renkli boncukları ve ipi atın. Bir gün kadar bekleyip jölenin azda olsa katılaşmasını sağladıktan sonra hazırlamış olduğunu bu 3 boyutlu hücre maketini derslerinizi çalışırken ve hücrenin kısımlarını öğrenirken kullanabilirsiniz. Bu karışımları bir araya getirerek modeli nasıl oluşturacağınızı gözünüzde canlandıramadıysanız makalemizin devamında yer alan ve bir öğrenci kardeşimiz tarafından hazırlanmış olan youtube videosunu izlemenizi tavsiye ederiz.


Maket içerisinde kullanacağınız boncukları seçerken boncukların farklı renkte ve farklı boyutlarda olmasına özen gösterin. Farklı renkte objeleri model içerisinde kullanmanız hücrenin kısımlarını öğrenirken anlam karmaşası yaşamanızı engelleyecektir. Bu maketi hazırlarken bazı kişilerin mavi jöle kullandıkları ve bu nedenden dolayı jöle içerisinde yer alan boncukların görünmediği de biliniyor. Bu yüzden jölenizde şeffaf bir nitelikte olursa daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here