Dünya genelinde çeşitli gözlemlemeler yapılmaktadır ve bu gözlemlerden birisi de sinoptik gözlemdir. Sinoptik gözlem nedir diyecek olursanız bu gözlem türünün dünya genelinde gün içerisinde toplamda 4 defa 6 saat arayla yapılan bir gözlem olduğunu söyleyebiliriz. İnsan ister istemez sinoptik gözlem neden yapılmaktadır konusunu da merak etmektedir. İlgili gözlemlemenin hava tahmin raporlarını oluşturmak adına yapıldığını söyleyebiliriz. Bu gözlemlemede doğru sonuçların alınabilmesi için dünya genelindeki her istasyon saat ayarını Greenwich Gözlem Evine görev ayarlamaktadır. Bu sayede dünya genelindeki tüm meteorolojik olaylar hakkında aynı anda bilgi alınabilmektedir. Ülkemizde de sinoptik gözlem yapılmaktadır ve bu gözlemlemelerin 02.00, 08.00, 14.00, 20.00 saatlerinde yapıldığı bilinmektedir. Bu gözlemlemeleri yapmak için çeşitli hava araçları geliştirilmiştir. İle ilgili sinoptik gözlemlerin bu hava araçları sayesinde gerçekleştiği bilinmektedir.
Ülkemizde yer alan ve sinoptik gözlem yapan kurumları incelediğimizde Türkiye genelinde yaklaşık olarak 500 tane gözlem evinin bulunduğunu görmekteyiz. Bu gözlem evlerinde sinoptik gözlemler gökyüzüne gönderilen balonlar aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Bu yöntem sinoptik gözlemin en ilkel yöntemi olarak kabul edilmektedir çünkü dünya genelinde yer alan çok sayıda ülke sinoptik gözlemlerini uydular aracılığı ile yapmaktadır. Yakın zaman içerisinde ülkemizdeki sinoptik gözlemlerin de uydular aracılığı ile gerçekleştirilmesi hedeflenenler arasında yer alıyor.
Ülkemiz dünyada yapılan sinoptik gözlemlere destek olduğu gibi kendi sinoptik gözlem memelerini de yaparak hava tahmin raporları oluşturmaktadır ülkemizi ülkesel bazda gerçekleştirmiş olduğu sinoptik gözlemler 07.00, 14.00, 21.00 saatlerinde gerçekleştirilmektedir. Bu saatlerde elde edilen değerlerin tümünün ortalaması alınarak hesaplamalar yapılmaktadır.
Ülkesel fazla yapmış olduğumuz sinoptik gözlemlerin daha anlaşılabilir olması adına sizlere bir örnek vererek durumu anlatmaya çalışacağız. U konu hakkında İstanbul iline örnek almak istiyoruz. İstanbul ilinde saat 07.00’de hava 5 derece, 14.00’de 17 derece, 21.00’de 13 derece olarak ölçülmüş olsun. Buradan yola çıkarak bir hesaplama yapmamız gerekirse şu şekilde bir hesaplama yapabiliriz. (5+17+13+13)/4= 12 derecedir. Saat 21.00’da yapılan gözlemleme sonucunda elde edilen veriler gördüğünüz gibi hesaplamada 2 kere ele alınmıştır. Her ne kadar 3 defa gözlem yapılmış olsa da her gün bu şekilde hesaplamaların yapıldığı bilinmektedir.
Sinoptik gözlemler sayesinde insanlar yarın ya da bundan beş gün sonra havanın nasıl olabileceği hakkında bilgiler alabildiğinden dolayı yaşamsal planlarını hava durumuna göre yapabilmektedir. Bu da hava muhalefeti nedeniyle meydana gelebilecek olan olumsuzluklardan etkilenme oranının düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Sinoptik gözlemler özellikle denizcilik alanında faaliyet içerisinde olan kişiler için de bir hayli önemlidir. Bu anlattıklarımızdan yola çıktığımızda sinoptik gözlemlerin birçok alanda bizlere önceden hava durumu hakkında bilgiler veriyor olması nedeniyle önemli olduğunu söylememiz mümkündür.