Arılar Peteklerini Neden Altıgen Şeklinde Yaparlar?

altıgen arı peteği

Arılar, Yüce Allah’ın varlığını kanıtlamak adına en çok örnek gösterilen hayvanlardan birisidir. Bunun temel sebebi arılara verilmiş olan müthiş mimari becerisidir. Belki de biz söylene kadar birçoğunuzun bunun farkında değildi ancak yazdıklarımızı okuduğunuz zaman yüce yaratıcının varlığını arılar sayesinde bir kez daha gözlemleyeceksiniz. Öncelikle kendinize arılar peteklerini neden altıgen yaparlar sorusunu sorun ve makaleyi okumaya devam etmeden önce kendi iç dünyanızda bu sorunun cevabını arayama çalışın. Bu yaptıklarınız sonrasında makalemizden daha büyük keyif alacağınız inancındayız.

Arılar peteklerini dik bir şekilde petek içerisine konumlandırılmış olan çerçeveler üzerine yapmaktadır. Petek yapımında kullanılan malzeme ise arılar tarafından üretilmiş olan bal mumudur. Günümüzde arıların işlerini kolaylaştırmak adına petekler özel teçhizatlar ile üretilip kovanlara koyulsa da doğal yaşamda yer alan serbest haldeki arılar peteklerini kendi başlarına bal mumu üreterek yapmaya devam ediyor.

Bal mumunun ham malzemesi arılar tarafından üretilen baldır. Petek yapımına başlamadan evvel arılar kovan içerisine serbest halde bir araya gelirler. Bir araya gelen arılar kovanın sıcaklık değerini yükseltirler. İlk etapta beyaz bir halde olan salgı bal daha sonra sıcaklığın etkisi ile sarı haline döner. Bu işlem petek için gerekli olan malzeme sağlanana kadar devam eder. Günlerce petek yapmak için uğraşan arıların yaklaşık olarak 1 kilogram civarında bal mumu yapmak adına 25 kilo bal tükettikleri bilinmektedir. Bunun temel sebebi ise arıların bal mumu üretim esnasında yüksek enerjiye gereksinim duymalarıdır. Bal üretiminin en zorlu tarafının petek yapımı olduğunu bilmenizi isteriz
altıgen arı peteğiGerekli olan bal mumu üretimi tamamlandıktan sonra bir mühendislik harikası olan peteklerin yapımına başlanır. Yıllarca arılar neden peteklerini altıgen şeklinde yaparlar sorusuna yanıt arayan bilim insanlarının olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalar en iyi depolama hacminin altıgen şekli ile sağlandığını ortaya koymuştur. Yani arıların peteklerini altıgen şeklinde yapıyor olmasının temel sebebi kovan içerisine daha fazla bal depolamayı sağlamaktır. Altıgen şekli yerine başka bir şekil kullanılsaydı kovan içerisinde aşırı derecede boşluk kalırdı. Bu durumda arıların yetersiz miktarda bal depolamasına neden olurdu.

Geometri uzmanları da bir alanı en ideal parçalara bölmek için en uygun şeklin altıgen olduğunu söylemektedir. Yapılan ölçümler her petek gözünün 3 santim derinliğe sahip olduğunu ortaya koşmuştur. Ayrıca altıgen duvarlarının yaklaşık olarak milimetrenin yüzde beşi kadar olduğu ölçülmüştür. Dünyada yüzlerce çeşit arı olmasına rağmen her arı aynı ölçülerde ve altıgen şeklinde petek yapmaktadır. Bir yerden kurs almamalarına rağmen arılar altıgen özelliğini sizce nasıl buldular? Bu Allah’ın varlığının kanıtı değil de nedir sizce? Sizlerde bir kişiye Allah’ın varlığını anlatmak adına dünyanın en önemli mühendislerinden olan arılardan yararlanabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here