Ergenlik kaç yaşında başlar kaç yaşında biter?

Ergenlik, insan bedeninde en köklü değişimlerin meydana geldiği zaman olarak kabuk edilmektedir. Ergenlik döneminde erkeklerde kas yapısı gelişir, ses kalınlaşır ve cinsel güç artar. Bu durum erkeklerin adam olması olarak da nitelendirilmektedir. Kızlardaki ergenlik döneminde ise göğüsler büyür, duygular olgunlaşır ve daha kadınsı bir hava gelir. Tabi ki sizlerin de bildiğiniz gibi periyodik olarak regli olmakta cabası. Ergenlik periyodu kişiden kişiye değişmektedir. Bu durumun temel sebebi herkesin metabolik gelişiminin farklı olmasıdır. Ergenlik dönemi çoğu zaman sıkıntılı geçtiğinden dolayı insanlar Ergenlik kaç yaşında başlayıp kaç yaşında sona erer konusunu merak etmektedir. Bu nedenden dolayı sizlere bu konu hakkında bilgi vermek istiyoruz.

Yapılan incelemeler sonucunda hem kadın hem erkeklerde ortalama ergenlik döneminin 12 – 20 yaş arasında gerçekleştiği tespit edilmiştir. Yapılan bu inceleme ülkemiz sınırları içerisinde yaşam süren kişiler baz alınarak yapılmıştır. Örneğin aşırı derecede sıcak olan Arabistan topraklarında yaşam süren kişilerde gelişim daha hızlı olduğundan dolayı bu bölgelerde ergenlik döneminin 9 yaşlarında başladığı bilinmektedir. Aynı şekilde aşırı soğuk olan yerlerde ergenlik döneminin 14’lü yaşlarda başladığı tespit edilmiştir. Buradan yola çıkacak olursak ergenlik dönemini çevresel şartların aşırı derecede etkilediğini söyleyebiliriz.

Ergenlik, daha önceden çocuk olarak kabul edilen kişinin cinsel olgunluğa ulaştığı zaman aralığıdır. Bu durum büyüme ile karşılaştırılmamalıdır. Ergenlik büyümenin bir parçasıdır ancak ergenlik dönemi bittikten sonra da büyüme olanca hızıyla devam etmektedir. Ergenlik başlangıcına beslenme aşırı derecede etki etmektedir. Örneğin günümüzde çocuklar neredeyse her besinden yeterli oranda alabilmektedir. Geçmişte ise ekonomik sıkıntılar olduğundan dolayı dengeli beslenmek söz konusu değildi. Amaç sadece karın doyurmaktan ibarettir. Bu nedenden dolayı ülkemizde eski zamanlarda ergenlik çağına 15’li yaşlarda girildiği, şartlar iyileştikçe bu yaşın 12’lere kadar düştüğü bilinmektedir. Uzmanlar hayat şartları daha da iyileştikçe ergenliğe girme yaşının 10’lara kadar dahi düşeceğini söylemektedir.

Ergenlik başlangıcı en çok kadınlarda sıkıntı ortaya çıkarmaktadır. Adet kanamaları başladığı zaman böyle bir durum ile ilk defa karşılaşan çocuk paniğe kapılmakta ve bu durum da beraberinde ciddi psikolojik problemleri getirmektedir. Yapılan istatistiksel çalışmalar sonucunda ergenlik döneminde en çok psikolojik desteği kadınların aldığı tespit edilmiştir. Bu durum temel sebebi olarak da adet kanamaları gösterilmektedir. Adet başlangıcı ergenlik başlangıcı olarak kabul edildiğinden dolayı kadınların ergenliğin başladığı tarihi tespit etmek daha kolaydır. Erkeklerde böyle bir durum söz konusu olmadığından dolayı çoğu zaman yanlış tarih hesaplaması yapılmaktadır.
Ergenlik döneminde yaşanan ve ergenlik çağında olan kişiyi tedirgin eden bir diğer husus aşırı derecede sivilcelenme olmasıdır. Ergenlik döneminde olan neredeyse her 100 kişinin 60’ında ergenlik sivilcelere gözlemlenir. Bu önemde çıkan sivilcelerin kesinlikle patlatılmaması gerekmektedir. Patlatılmaları halinde ömür boyu taşımak zorunda kalacağınız izler meydana gelebilir. Ergenlik döneminde sivilceler ile mücadele eden kişilerin doktor desteği almalarında fayda var. Bu sayede ilgili sıkıntıdan daha kısa süre içerisinde kurtulabilirsiniz.

Ergenlik döneminde cinsel istekler hat safhaya çıkmaktadır. Doğru eğitim verilmemiş toplumlarda bu arzulardan dolayı hamilelik yaşı 12’lere kadar düşmüştür. Ülkemizde ergenlik dönemi ile alakalı yeterli düzeyde bilgi verildiğinden dolayı böyle bir durum ile karşılaşılmamaktadır. Bu durumların yaşanmamasına İslam dininin de etkisi büyüktür. Çocuklarınızın ergenlik dönemlerinde sorun yaşamamak için özellikle küçük yaşlardan itibaren İslam dinini kendilerine doğru bir şekilde anlatmanızda fayda var.

Ergenlik kaç yaşında başlayıp kaç yaşında sona erer konusu hakkında sizlere aktaracaklarımız bu şekilde. Ergenlik dönemi ile alakalı metrelerce yazılar yazabilir ancak bu durum ana konumuzdan sapmamıza neden olur. İlerleyen günlerde sizlere bilgi vermek adına ergenlik döneminin tüm hatlarını ele almaya çalışacağız.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here