Sürekli Uyuma İsteği Neden Olur?

İnsan günün yorgunluğunu üzerinden atmak ve yeterli enerjiyi toplamak için uyumak zorundadır. Genel sağlığı iyi olan insanlar gün içerisinde yaklaşık olarak 8 saat uyur. Bir kişinin 8 saat uyuması sağlıklı bir yaşam sürmesi için yeterlidir. Bazı kişiler gün içerisinde 8 saat uyumasına rağmen sürekli uyuma isteği yaşamaya devam eder. Bu tip durumlar kişinin genel sağlığında bir sorununun olduğunu gösterir. Sürekli uyuma isteği neden olur sorusuna yanıt bulunur bulunmaz bu kötü durumu ortadan kaldırmak için gerekli tedaviler yapılmalıdır.

Kişide gün içerisinde sürekli uyuma isteği olursa bu durum kişinin sosyal çevresinden kopmasına ve iç dünyasına çekilmesine neden olur. Sürekli uyuma isteği olan kişilerde ayrıca depresyon gibi psikolojik sorunların da görüldüğü kesinlikle unutulmamalıdır.

Sürekli uyuma isteği nedenleri

Kişinin kendisini sürekli olarak uyku modunda hissetmesinin birçok nedeni bulunmaktadır. Eğer sizler de gün içerisinde en az 8 saat uyuyorsanız ve buna rağmen kendinizi halen uykulu hissediyorsanız bu durumun altında yatan ciddi sorunlar olabilir. Bu sorunların ortadan kaldırılması için sürekli uyuma isteği neden olur gelin öğrenelim.

  • Kansızlık: yaşanılan yaralanmalar sonucunda ya da bayanlarda hamilelik sonrasında yoğun kan kayıpları yaşanır. Bu durum anemi adı verilen kansızlık rahatsızlığının ortaya çıkmasına neden olur. Vücutta yeterli oranda kan olmayınca organlara yeterli düzeyde oksijen gitmez çünkü organlara oksijen kan aracılığıyla taşınmaktadır. Dokulara ve organlara yeterli düzeyde kan ulaşmayınca ortaya derin bir yorgunluk çıkar ve kişi kendisini sürekli olarak uyku halinde hisseder. Sürekli uyuma isteği genellikle kansızlıktan dolayı ortaya çıkar. Kansızlık sadece yaralanmalar sonucunda oluşmaz. Çeşitli böbrek hastalıkları, B12 eksikliği ya da folik asit eksikliği de kansızlığa neden olur. Kansızlığa neden olan etmenler ortadan kaldırılınca doğal olarak sürekli uyuma isteği de ortadan kalkar.
  • Troid bezi sorunları: Troid bezinin yeterli düzeyde çalışmaması vücutta troid hormonu seviyesinin düşmesine neden olur. Troid bezi vücudun enerji işleyişini kontrol eder. Eğer bu hormon yeterli oranda üretilmezse kişi kendisini yorgun ve uykulu hissetmeye başlar. Sürekli uyuma isteği nedenleri arasında troid bezinin yetersiz çalışması da yer alır. Bu tip durumlarda dışarıdan troid takviyesi yapılarak ilgili sorun ortadan kaldırılır.
  • Kafein: kahve ve kola içerisinde yer alan kafein, eğer vücuda yoğun bir şekilde alınırsa bu durum kişinin uyuyamamasına ve uykuya dalmakta zorlanmasına neden olur. Genelde kafein vücuda enerji takviyesi yapmak için alınır. Bir süre kafein alımına devam edilecek olursa bu durum kişinin yorgun düşmesine neden olacaktır. Buradan yola çıktığımızda kafein alımının ilk etapta etkili olduğunu ancak ilerleyen günlerde kişinin yorgun düşüp kendisini sürekli uyku halinde hissetmesine neden olduğunu söyleyebiliriz. Bu tip durumlardan dolayı sürekli uyuma isteği yaşıyorsanız kola, kahve ve çay gibi gıdalardan uzak durmalısınız.
  • İdrar yolu iltihabı: bu rahatsızlığın en çok gözlemlenen belirtisi aşırı yorgunluktur. İdrar yolu enfeksiyonu yaşayan kişiler gün içerisinde 12 hatta 16 saat bile uyuma isteği yaşayabilir. Bu durumun en büyük nedeni oluşan enfeksiyonun kişinin yorgun düşmesine neden olmasıdır. Bu sorundan dolayı sürekli uyuma isteği yaşanıyorsa kişiye antibiyotik tedavisi uygulanır. Alınan antibiyotikler sonrasında enfeksiyon yok edilir ve kişi normal yaşamına döner.
  • Uyku apnesi: bu rahatsızlık uyku esnasında kişinin soluk alıp vermesinin bir süreliğine durmasına neden olur. Solunum durduğu için vücuda yeterli oranda oksijen alınmaz. Bu da kişinin aşırı derecede yorulmasına neden olmaktadır. Uyku apnesi vakalarında genellikle yaşam tarzında köklü değişiklikler yapılarak hastalığın tedavisi gerçekleştirilir. Ayrıca uyku esnasında kişinin rahat bir şekilde doluk alıp vermesini sağlamak adına cerrahi operasyonlar da yapılmaktadır. Bu sayede sürekli uyuma isteği ortadan kaldırılabilir.
  • Narkolepsi: özellikle genç bireylerde sıklıkla gözlemlenen bir durumdur. Narkolepsi hastası olan kişiler özellikle çevresel uyarıların az olduğu ortamlarda istem dışı olarak uyurlar. Bazı uykular 10 dakika bazense saatlerce sürebilir. Yaşanan bu durum da narkolepsi problemi olan kişilerin gün içerisinde sürekli uyku halinde olmasına neden olur.
  • Huzursuz bacak sendromu: bu rahatsızlığın belirtileri özellikle gece saatlerinde ortaya çıkar. Huzursuz bacak sendromu olan kişi gece yatağına yattığı zaman bacaklarında iğnelenme ve ağrı gibi sorunlar oluşur. Yaşanan bu durum da kişinin gece uyuyamamasına neden olmaktadır. Gece uykusu alınamadığı için de kişi gün içerisinde sürekli uyuma isteği duymaya başlar.
  • İlaçlar: özellikle depresyon hastalıkları için alınan ilaçlar kişinin sersemlemesine ve sürekli olarak uyumak istemesine neden olmaktadır. Ayrıca alınan alerji haplarının da uyuma isteği yaptığı biliniyor.

Kaliteli uykunun önemi

İnsanların gün içerisinde hareketli olabilmesi için kesinlikle uyku kalitesi aşırı derecede önemlidir. Eğer kişi geceleyin yeterli oranda uyuyamıyorsa yani uyku kalitesi düşükse bu durum gün içerisinde sürekli uyuma isteğinin oluşmasına neden olur. Bu sorun kişinin hem sosyal yaşamda hem de iş yaşamında veriminin düşmesine neden olur. Stres, psikolojik sorunlar gece uykuya dalmakta zorlanılmaya ya da hiç uyuyamamaya neden olan şeyler sıralamasında baş sırada yer alır. Eğer bu tip sorunlar uyku kalitenizin düşmesine neden oluyorsa kesinlikle bir ruh sağlığı uzmanından destek almalısınız.

Yatak odalarının uykuya uygun bir şekilde tasarlanmış olması da uyku kalitesini ciddi anlamda etkiler. Oda ışığının az olması, kullanılan yatağın ortopedik özellikle olması uyku kalitesi için önemlidir. Eğer sıradan bir yatakta, ışık yoğunlu fazla olacak şekilde uyumaya çalışırsanız bu durum uyku kalitenizin düşmesine ve sürekli uyuma isteği probleminin oluşmasına neden olacaktır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here