Vitaminler, insan bedeninin yaşamsal faaliyetlerini eskizsiz bir şekilde yerine getirebilmesi için gerekli olan, besinlerden alınan basit yapılı bileşiklerdir. Vitaminler ele alındığında A, B, C, D, E ve K gibi vitaminler karşımıza çıkmaktadır. Her besinde farklı vitamin türü yer aldığından dolayı sağlıklı bir yaşam sürmek adına bu vitaminleri içerisinde barındıran besinleri tüketmemiz gerekmektedir. Vitaminlerin vücuttaki görevleri nedir konusu merak edildiğinden dolayı sizlere vitaminler ile alakalı detaylı bilgi vermeye çalışacağız.

Vitaminlerin en önemli özellikleri depo edilemez olmalarıdır. Vitaminler depo edilemediğinden dolayı vücudun ihtiyacı fazlası olan vitaminler vücuttan uzaklaştırılır. Vitaminlerin bu özelliği ele alındığında günlük gereksinimimiz olan vitaminleri karşılamak için vücudumuza düzenli olarak vitamin almamız gerekmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi vitaminlerin vücuttaki görevleri çeşitlidir. Birçoğumuz bahsi geçen vitaminleri biliyoruz ancak bunların ne gibi görevlerinin olduğunu bilmemekteyiz. Bu nedenden dolayı sizlere elimizden geldiğince tüm vitaminlerin görevleri hakkında bilgi vereceğiz.

---Sponsorlu Bağlantılar---

A vitamini: A vitamini özellikle gözümüz için gerekli olan vitaminlerden birisidir. Yeterli düzeyde alınmaması durumunda gözde ciddi bozuklukların meydana geldiği bilinmektedir. Ayrıca yapılan araştırmalar sonrasında A vitaminin cilt için de önemli bir vitamin olduğu tespit edilmiştir. Eksikliği görülmesi halinde ciltte kuruma ve kurumaya paralel olarak döküntüler meydana gelmektedir. Kemik gelişimi için de gerekli olan A vitamini özellikle sağlıklı dişlere sahip olmak isteyen kişilerin alması gereken vitaminlerden birisidir. Ben bu vitamini hangi besinlerden temin edebilirim diyorsanız balık, karaciğer, yumurta sarısı, tereyağı, peynir, domates, havuç, çilek ve yeşil sebzeler yiyerek ilgili vitamini yeterli düzeyde alabilirsiniz.

D vitamini: D vitamini besinler içerisinde yalın bir şekilde yer almaz. Besinlerden alınan ön maddeler güneş ışınlarından faydalanarak bedende D vitaminine dönüşür. D vitamini en çok balık yağında bulunmaktadır. Kemik gelişimi için müessir vitaminlerden birisi olan D vitaminini özellikle deniz ürünlerinden temin edebilirsiniz ancak vitaminin etkilerini görebilmek için kesinlikle güneşe çıkmanız da gerekmektedir. Süt ve süt ürünleri de D vitamini açısından zengin besinlerdir. Sağlıklı bir yaşam sürmek ve güçlü kemiklere sahip olmak için besin zincirinize D vitamini bakımından zengin olan besinleri eklemenizde fayda var.

E vitamini: Türk kültüründe sıklıkla tüketilen birçok gıdanın içerisinde E vitamini yer almaktadır. Bu özelliğinden dolayı E vitamini eksikliğinden dolayı sıkıntı çeken çok az sayıda kişi bulunur. Özellikle cilt sağlığı için önemli olan E vitamini yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, tahıllar, et, süt ve bitkisel yağlarda bol miktarda bulunur. Yaşlılığın belirtilerini ortadan kaldırıp cildinizin daha genç görünmesini istiyorsanız kesinlikle yeterli düzeyde E vitamini almanızda fayda var.

K vitamini: Bu vitamin özellikle kan için önemlidir. K vitaminin herkes tarafından kanı pıhtılaştırmaya yaradığı biliniyor. Karaciğer, balık, baklagiller, yeşil sebzeler, şeftali ve muz gibi besinlerde K vitamini yüksek dozda bulunmaktadır. Bir yeriniz yaralandığı zaman kanın durması uzun zaman alıyorsa bu durumun temel sebebi K vitamini eksikliği yaşıyor olmanızdır. K vitamini eksikliğinden kaynaklı sorunları ortadan kaldırmak için bu saydığımız besinleri beslenme zincirinize eklemenizde fayda var.

B vitamini: Protein, karbonhidrat ve yağların vücut içerisinde işlenmesinde etkin rol oynayan bu vitamin en çok tahıl ve hayvansal ürünlerde yer almaktadır. Ayrıca sebzeler ele alındığında B vitamininin neredeyse her sebze içerisinde yer aldığı bilinmektedir.

C vitamini: C vitamini en çok diş ve diş eti sağlığı açısından önemlidir. Özellikle soğuk algınlığı yaşayan kişilere bol miktarda C vitamini almaları tavsiye edilir. Bunun temel sebebi C vitamininin vücudu mikroplara karşı dirençli hale getirmesidir. Vücut mikroplara karşı dirençli hale geldiği zaman bağışıklık sistemimiz de gelişeceğinden dolayı yakalandığımız soğuk algınlığı kaynaklı hastalıklardan kısa süre içerisinde kurtulabiliriz. Hangi besinlerde C vitamininin yer aldığını bilmiyorsanız bu vitamini vücudunuza almak için maydanoz, mandalina, lahana, çilek ve domates gibi ürünleri tüketebileceğinizi söyleyebiliriz. Vücudumuz özellikle kış mevsiminde C vitamini yüksek oranda ihtiyaç duymaktadır. Bu durumun temel sebebi soğuk algınlığı hastalıklarının kış mevsiminde daha çok görülmesidir. Kış mevsiminde çıkan portakal, mandalina ve greyfurt gibi meyveleri tüketerek ihtiyacınız olan C vitaminini temin edebilirsiniz.

Vitaminlerin vücuttaki görevleri nelerdir konusunda sizlere aktaracaklarımız bu şekilde. Yukarıda saydığımız vitaminler dışında daha birçok vitamin bulunmaktadır ancak vücut için en çok gerekli olan vitaminler bunlar olduğundan dolayı sizlere en çok gereksinim duyduğumuz vitaminler hakkında bilgi vermeye çalıştık. Vitaminler konusunda bilgili bir kişiyseniz sizlerde bildiklerinizi yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.

17 + 7 = ? (İşleminin Sonucu)  


---Sponsorlu Bağlantılar---
Taş kesilen insanlar
Bilim Pasajları
Ley hatları
Sağlık Bilgisi
Piramitlerin Sırları