Sahra Çölü Nerededir Özellikleri

Dünyanın en büyük ve en sıcak çölü olarak bilinen Sahra Çölü, iklim koşullarının insan yaşamı için olumsuz olmasından dolayı yaşanılması en zor yerler arasında yer almaktadır. Aşırı sıcak ve kum tepeleri adeta sonsuz bir kum denizi gibi karşımızda duruyor. Her ne kadar koşullar kötü olsa da sahra çölünde çok sayıda bitki ve hayvan türünün yer aldığı biliniyor. İnsana ev sahipliği yapamasa da Sahra Çölü çeşitli canlı türlerine ev sahipliği yapabilen bir yerdir.

Dünyanın en büyük ve en sıcak çölü olan Sahra Çölü yaklaşık olarak 3.500.000 kilometrelik bir alana sahiptir. Amerika Birleşik Devletleri gibi büyük olan bu çöl göçebe yaşam süren insanların bulunduğu bir yerdir. Göçebe yaşam süren bu insanlar hayvancılık yapmaktadır. Ayrıca bölgede yaşam süren canlıları avladıkları da bilinmektedir. İklim şartlarının olumsuz etkilerinden korunmak için Howli adı verilen özel bir elbise giyerler. Tabi ki her ne kadar böyle ihtişamla anlatılıyor olsa da aklınıza kesinlikle çok az sayıda insan gelmelidir çünkü iklim ve doğa şartları olumsuz olduğu için bölgede çok az sayıda insan bulunmaktadır.

Sahra Çölünde zaman zaman yağmur şeklinde yağış olsa da yıl içerisinde hiç yağışın olmadığı hatta 2 ila 3 yıl boyunca hiç yağışın gözlemlenmediği zamanlarda olmaktadır. Sahra çölü aşırı derecede büyük olduğundan dolayı kuzey kısmında subtropikal, güney kısmında ise tropikal iklim görülmektedir. Sahra Çölünün büyük kısmı kumlardan oluşur. Kum rüzgarın etkisiyle şekillendiğinden dolayı Sahra Çölü sürekli değişim halindedir. Yaşanan bu durum da çöl içerisinde yön bulmanın aşırı derecede zor hale gelmesine neden olur. Yaşanan bu yüzey şekillerindeki değişim iklimin de ciddi oranda değişmesine neden olmaktadır. Yıllardır yapılan gözlemlere göre Sahra Çölü ikliminde köklü değişiklikler meydana gelmiştir.

Yaz mevsiminde sıcaklık değerleri 50 derecelere ulaşırken kış mevsimi geldiğinde aşırı derecede soğuklar meydana gelir. Kış mevsiminin büyük bölümünde don olaylarına rastlanmaktadır. Sahra çölü nerededir diyecek olursanız bu çölün Kızıl Denizden Atlas Okyanusu kıyılarına kadar uzandığını söyleyebiliriz. Sahra çölünün Atlas Dağları, Akdeniz, Mısır, Sudan ve Nijer Nehri gibi yerlerle sınırları bulunmaktadır.

Sahra çölünde sulama imkanlarının iyi olduğu kısımlarda zeytin yetiştiriciliği yapılır. Bitki bilimciler yaptıkları araştırmalar sonucunda Sahra Çölünün sınırları içerisinde yer alan yaklaşık olarak 500 çeşit bitki türünü saptamıştır. Bulunan fosillerden yola çıkıldığında yıllar önce Sahra Çölünün aslında yeşillik bir alan olduğu görülmektedir. Bulunan fil ve zürafa fosiller bunun önemli bir göstergesidir. Zaman içerisinde iklimin kurutucu etkisi artınca bitkisel canlılık yerini çöl kumlarına bırakmıştır.

Sahra Çölünde en fazla develer ve keçiler yaşam sürer. Tabi ki bunlar evcil hayvanlar sınıfında yer almaktadır. Çöl içerisinde ayrıca çita, kum engerek, akrepler ve monitör kertenkele gibi canlılar da bulunmaktadır. Sahra Çölünde Arap kökenli insanlar yer aldığından dolayı bölgede Arapçanın konuşulduğunu söyleyebiliriz ancak burada konuşulan Arapça normal Arapçaya oranla değişiklik göstermektedir çünkü zaman içerisinde lehçe oluşmuştur. Sahra Çölünde yaşam koşulları her ne kadar kötü olsa da insanlar gizemli olan şeylere ilgi duyduğundan dolayı Sahra Çölü günümüzün en popüler yerleri arasında yer alıyor. Çok sayıda turistin yıl içerisinde geziler düzenleyerek bu ilginç yeri görmeye geldiği bilinmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here