Matematiğin en temel kavramlarından birisi olan Pi sayısı, herhangi bir dairenin çevresinin sahip olduğu çapa bölünmesiyle elde edilmektedir. Sonsuz bir sayı olduğundan dolayı en gizemli matematiksel kavramlar arasında bulunmaktadır. Matematiksel işlemlerde kolaylık sağlanması için 3 ya da 3.14 olarak ele alınmaktadır. Pi sayısının tarihçesini incelediğimizde yaklaşık olarak 200 yıldan fazla zamandır Pi sayısının matematik dünyasında aktif bir şekilde kullanıldığını görmekteyiz. Özellikle matematiğe gönül vermiş olan kişiler Pi sayısının aşırı derecede gizemli bir sayı olduğuna inandıklarından dolayı dünya genelinde Pi günü adı altında bir gün kutlanmaktadır. Ülkemizde de Pi günü yeni yeni duyulmaya başladığından dolayı Pi günü nedir konusunda bilgilendirme yapmanın faydalı olacağını düşünmekteyiz.
Pi günü dünya genelinde 14 Mart tarihinde kutlanmaktadır. Matematiğe gönül vermiş olan insanların Pi günü adı altında çeşitli etkinlikler düzenleyerek bugünü kutladıkları bilinmektedir. 14 Mart tarihini matematiksel olarak inceleyecek olursanız mart ayı üçüncü ay olduğundan dolayı ilgili tarih bir nevi 3.14 kavramını ortaya çıkarmaktadır. Matematik dünyasındaki insanlar Pi gününü belirlerken özellikle bugünün Pi günü olması gerektiğini kabul etmiş ve bu durum herkes tarafından kabul görmüştür.
Pi sayısının tarihçesi eski mısırlılara kadar dayanmaktadır. Tabi ki mısır medeniyetlerinde bu sayı günümüzdeki gibi çok sayıda basamağı ele alınarak tespit edilmemiştir. Babil medeniyetine baktığımızda Pi sayısının 3,125 olarak kullanıldığını, mısırlılarda ise 3,11604 olarak kullanıldığını görmekteyiz. Türk tarihi incelendiğinde ünlü bilim insanı olan Semerkantlı Gıyaseddin Cemşid El Kaşi Pi sayısının tam olarak 16 ondalık basamağını hesaplayarak matematik dünyasına önemli katkı sağlamıştır.
Pi günü dünya genelinde çok eski zamanlardan beri kutlanmaktadır. Pi gününün ilk kutlandığı tarihe göz attığımızda bugünün ilk olarak 1998 tarihinde kutlandığını görmekteyiz. Ülkemizde Pi günü ilk olarak 2007 yılında kutlanmıştır. Dünyanın çeşitli yerlerinde periyodik bir şekilde Pi günü kutlanmaya başladığından dolayı 2009 yılında duruma el atılmış ve 14 Mart tarihi ulusal Pi günü olarak ilan edilmiştir. Her ne kadar dünya genelinde 14 Mart tarihinde Pi günü kutlansa da bazı bilim insanlarının bu tarih yerine 22 Temmuz tarihinde Pi gününü kutladıklarını görmekteyiz.
Matematik bilimi insanların en çok korktuğu bilimlerden birisidir. Pi günü gibi özel günlerde çeşitli etkinlikler düzenlenerek insanların matematiğe olan ilgisinin arttırılmaya uğraşıldığı bilinmektedir. Ülkemizin insanlarına da matematiği sevdirebilmek için Pi günü özellikle son yıllarda çeşitli etkinlikler düzenlenerek kutlanmakta ve bu sayede daha geniş kitlelere ulaşılabilmektedir. Matematik alanında yer alan önyargıları yıkabilmek adına bizler de tüm bilim insanları gibi Pi günü etkinliklerini desteklemekteyiz. Pi sayısının sizler de gizemli bir sayı olduğuna inanıyorsanız Pi sayısı tarihçesi bağlantısından Pi sayısı hakkında daha fazla bilgiler edinebilirsiniz.