Edebiyat dünyasının en önemli kişilerinden birisi olan Cemal Süreya, 1931 yılında Erzincan ilinde dünyaya geldi. Gerçek adı Cemalettin Seber olan ünlü edebiyatçı 1938 yılında babasının Erzincan ilinden sürgün edilmesinden dolayı Bilecik’e gelerek burada yaşamaya başladı. Sürgün nedeniyle kendilerinin Bilecik il sınırları dışına da çıkması yasaklanmıştır. Bu sürgün sonrasında Cemal Süreya’nın annesi vefat ettiğinden dolayı ünlü edebiyatçının İstanbul iline gönderildiği de bilinmektedir. Bu olay sonrasında 1942 senesine kadar İstanbul ilinde ikamet eden Cemal Süreya daha sonra Bilecik’e tekrardan geri geldi.
Cemal Süreya’nın babası eşini kaybettiğinden dolayı tekrardan evlilik yaptı ancak Cemal Süreya bu evlilikten hiçbir şekilde memnun kalmadı. Bu yüzden kendisinin içten içe aile özlemi ile yanan bir kişi olduğu tahmin edilenler arasında yer almaktadır. Ortaokul sıralarındayken ilk eşi olan Seniha Nemli ile tanışan Cemal Süreya lise eğitimini Haydarpaşa Lisesi bünyesinde almıştır. Kendisinin bu lisede parasız ve yatılı olarak eğitim aldığı bilinmektedir. Lise yıllarındayken üvey annesi ile çeşitli sorunlar yaşadığından dolayı Cemal Süreya evden ayrılmak zorunda kalmıştır. Lise eğitiminin ardından Ankara üniversitesi siyasal bilgiler fakültesi maliye ve iktisat bölümünde eğitim aldı. Üniversite yıllarında birçoğunuzun da tanımış olduğu Sezai Karakoç, Hasan Basri, Muzaffer Erdost, Nihat Kemal Eren gibi kişilerle tanışıp arkadaşlık bağı kurdu.
Ortaokul sıralarındayken tanışmış olduğu Seniha Hanımefendi ile evlenen ünlü edebiyatçı 1955 tarihinde Ayçe adında bir evlada sahip oldu. Çocukluğumdan beri Seniha Nemli hanımefendiye büyük bir aşk beslemiş olmasına rağmen evlendikten sonra ilişkileri düzgün bir şekilde ilerleyemediğinden dolayı evliliklerinin bir süre sonra bittiği bilinmektedir. 1967 senesine gelindiğinde yelken dergisinde çalışmakta olan Zuhal Tekkanat ile evlenen Cemal Süreya bu evliliğinden Memo Emrah adında bir evlada sahip oldu. Evlilikleri sırasında maddi sıkıntılar çekmesinden dolayı Cemal Süreya memurluk mesleğine geri dönmek zorunda kalmıştır. Bir süre eşi Zuhal Hanım ile ayrı yaşamak zorunda kalan ünlü yazar ilerleyen yıllarda eşini Ankara’ya getirerek burada yaşam sürmeye devam etmiştir. Eşi ile arasında aşırı kıskançlık olmasından dolayı bu kıskançlık aşklarını öldürmüş ve bir süre sonra ayrılmışlardır. 1975 tarihinde Güngör Demiray ile dünya evine giren Cemal Süreya bu evliliği ile mutlu olacağına inanmış olsa da ilgili evliliğin sadece bir yıl kadar sürdüğü bilinmektedir. Üçüncü evliliğinden darbe aldıktan sonra ilk eşi olan Zuhal Hanım ile tekrardan evlenmeye karar verir ancak insanlar bir kere yara aldığı zaman yaraları tamir etmek çok zor olduğundan dolayı yapmış olduğu bu evlilikte bir süre sonra sona ermiştir. Cemal Süreyya’nın son evliliği birsen sağanak hanımefendiyledir. Son evliliğinde mutlu olsa da ailenin ekonomik sıkıntılar çektiği, bu yüzden Cemal Süreya’nın emekli olduktan sonra dahi çalışmak zorunda kaldığı bilinmektedir. Tarih 9 Ocak 1990’ı gösterdiğinde edebiyat dünyasının ünlü kişilerinden birisi olan Cemal Süreya hayata gözlerini yummuştur. Yaşamının son dönemlerinin aşırı derecede huzursuz bir şekilde geçtiği de bilinenler arasında yer almaktadır.
Edebiyata çok küçük yaşlarda merak sarmış olan Cemal Süreya’nın özellikle şiir yazarak edebiyat ile ilgilenmeye başladığı biliniyor. Üvercinka, göçebe, beni öp sonra doğur beni, güz bitiği, sıcak nal, sevda sözleri bilinen en önemli şiirleri arasında yer almaktadır. Ölümünün ardından uzun zaman geçmiş olmasına rağmen kendisi edebiyat alanında özgün ve bir o kadar geniş kitleye hitap edebilecek tarzda eserler verdiğimden dolayı Türk edebiyatı denildiği zaman en değerli kişiler arasında Cemal Süreya gösterilmeye devam etmektedir. Edebiyat dünyasına çok sayıda katkısının yer almasından dolayı kendisine teşekkür ederiz. Edebiyata ilginiz büyükse Mehmet Rauf kimdir makalesine de bakmanızı tavsiye ederiz.