Sıcak su ve soğuk su arasında kıyaslama yapabilmek için dondurma işlemi uygulayacak olursanız sıcak suyun soğuk sudan daha hızlı bir şekilde donduğunu gözlemleyebilirsiniz. Normalde sıcak olan bir maddenin daha geç donması gerektiği düşünüldüğünden ötürü bir anlam karmaşası yaşanmakta ve bu durumda insanların neden sıcak su soğuk sudan önce donar sorusunu sormasına neden olmaktadır. Bu yapılan deneyin dünyanın en ilginç deneylerinden birisi olduğunu düşünmekteyiz. Neden sıcak su soğuk sudan önce donar konusunu tarihsel süreçte birçok bilim insanı incelemiş ancak bu duruma mantık çerçevesinde bir sonuç getirememişlerdir. 1963 senesine gelindiğinde Tanzanya da yaşam sürmekte olan Erasto Mpemba eriyen dondurmanın donduğunu fark edince bu soruyu kendisine sormuştur. İlgili soruyu hocası olan Doktor Dennis Osberne sorduktan sonra hocası ilgili durum üzerinde inceleme yaparak bilimsel bir makale yayınladı ve bu soru bu yayınlama sayesinde büyük bir üne kavuştu.
İngiliz kraliyet ailesi sıcak su neden soğuk sudan daha hızlı donar konusunu merak ettiğinden dolayı bu problemin çözümüne yönelik bilimsel bir kanıt bulabilecek olan kişilere bin sterlin ödül vereceklerini açıklamıştır. Bu ödülün günümüzde de geçerli olduğu bilinmektedir. Elbette sıcak su neden soğuk sudan önce donar konusuna bilim dünyasında açıklama getirmeye çalışan çok sayıda kişi bulunmuştur ancak getirilen açıklamalar askıda kalmıştır yani kesin bir kanıt henüz bulunabilmiş değildir. Normalde sıcaklık değerleri birbirinden uzak olan maddelerin neden böyle davrandıkları kolay bir şekilde açıklanabilir ancak ilgili durum birbirine sıcaklıkları yakın olan maddeler ele alınarak yapıldığı için henüz bu duruma kesin bir kanıt sunulamamıştır.
Bizler de sıcak su soğuk sudan neden daha önce donar konusunu merak ettiğimiz den dolayı ilgili durumu inceledik ve bu güne kadar bilim insanlarının bu konu hakkında vermiş oldukları bilgileri referans alarak en mantıklı olanlarını bir araya getirmeye çalıştık. Bilim insanları ılık olan suyun soğuk suya oranla yüzeyden daha fazla ısı kaybettiğini söylemektedir. Isı kaybı yaşandığından dolayı buharlaşma düzgüsel bir şekilde meydana gelmez ve bu durum yüzey bölgesinden kaybedilen su miktarına oranla soğuması için kalan suyun daha az moleküle sahip olmasına neden olur. Kap içerisinde daha az miktarda su kaldığından dolayı sıcak su soğuk suya oranla daha hızlı bir şekilde sunmaktadır ya da donmaktadır diyebiliriz. Olayın tamamen madde miktarı ile alakalı olduğunu yapılan bu açıklamayı referans alarak söylemek mümkündür.
Bazı bilim insanları ılık suda yüzey ile taban arasındaki sıcaklık farkının bu duruma neden olduğunu söylemektedir. Taban ve yüzey sıcaklık farkının yüksek olması konveksiyon yoluyla ısı kaybının daha fazla olmasına neden olmaktadır. Bu durum da doğal olarak yüzeyden soğumanın daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesine sebep olmaktadır.
Büyük ödülü almak isteyen ve adını tarihe altın harflerle yazdırmak isteyen birçok kimya alanında çalışma yapan bilim insanı sıcak su soğuk sudan neden daha hızlı donar sorusuna yanıt bulmak için çalışmalar yapmaya devam etmektedir. Çözüm önerenlere ödüllerin verilmesi bu konu üzerinde durulmasını sağlayan önemli faktörlerden birisi olarak görülse de aslında birçok kişi bugüne kadar hiçbir insanın yapamadığı bir şeyi yapabilmek, bu soruna bir çözüm üretebilmek adına çalışmalar yapmaktadır. Yani aslında bilim insanlarını verilen ödül pek ilgilendirmemektedir. Eğer gün gelirde neden sıcak su soğuk sudan önce donar konusuna bilim çerçevesinde mantıklı bir açıklama getirilecek olursa ve bu açıklama tüm bilim insanları tarafından kabul görecek olursa yapılan açıklamalar hakkında sizlere bilgiler vermeye devam edeceğimize emin olabilirsiniz. Eğer bu durum ile alakalı sizlerin düşünceleriniz varsa bunlar üzerinde tartışma oluşturmak için düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.