Lotus çiçeği (Nelumbo), ilginç yaprakları ve insanı büyüleyici derecede güzel çiçekleri olan bir su bitkisidir. En çok su bahçelerinde yetiştirilir. Çok istilacı bir türdür. Bu nedenle onu büyütürken dikkatli olunmalıdır. Aksi takdirde hızla çevresini ele geçirecektir. Ülkemizde nilüfer olarak da bilinen bitki türüdür.

Lotus çiçeğinin bakımı ve bir lotus bitkisinin nasıl yetiştirileceği dahil olmak üzere lotus çiçeği hakkında daha fazla bilgi almak için okumaya devam edin.

Lotus Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Nilüfer yetiştirmek belli bir miktar da özen gerektirir. Bitkiler toprakta büyütülürse hızlı ve kolay bir şekilde yayılır. Bu yüzden onları kaplara dikmek en mantıklı olan şeydir.

Kabınızda drenaj delikleri olmadığından emin olun. Lotus çiçeği kökleri bu deliklerden kolayca çıkabilir ve kabınız su altında olacağından drenaj sorun teşkil etmez.

Köksaplardan lotus bitkileri yetiştiriyorsanız, bir kabı bahçe toprağıyla doldurun ve kök saplarını hafifçe örtün. Sivri uçları çok az açıkta bırakın. Kabı suya batırın, böylece yüzey toprak hattının yaklaşık 5 cm üzerinde olsun. Yüzmesini önlemek için toprağın üstüne bir kat çakıl koymanız gerekebilir.

Birkaç gün sonra ilk yaprak çıkmalıdır. Sapların uzunluğuna uyması için su seviyesini yükseltmeye devam edin. Hava sıcaklığı en az 16 C olduğunda ve gövdeler 7,5 cm kadar uzandığında, kabınızı dışarıya taşıyabilirsiniz.

Kabı, dış mekan su bahçenizde, yüzeyden 45 cm’den fazla olmayacak şekilde batırın. Tuğlalar veya kül blokları üzerinde yükseltmeniz gerekebilir.

Lotus Çiçeği Bakımı (Nilüfer)

Lotus çiçeğinin bakımı nispeten kolaydır. Onları tam güneş alan bir yere koyun ve orta derecede gübreleyin.

Lotus yumruları donmaya dayanamaz. Havuzunuz donmazsa, nilüferiniz donma hattından daha derine yerleştirilirse kışlayabilir. Donma konusunda endişeleniyorsanız, nilüfer yumrularınızı kazabilir ve serin bir yerde iç mekanda kışlayabilirsiniz.

Nilüferinizi humus bakımından zengin toprağa koyun. Ayrıca yüksek veril akmak için keçi gübresi ekleyin. Lotus çiçeği tohumlarınızı sert ve sivri bir cisimle delin. Bunu yaparken tohum dokusuna zarar vermemek adına özen gösterin.

Saksı boyutunuz ne çok büyük ne de çok küçük olsun. Ayrıca tohumlarınızı 45 derecelik açıyla konumlandırmaya dikkat edin. Mevcut tohum kesinlikle tamamen sulu ortamda tutulmalıdır.
Lotus çiçeği filizleri suyun altında kalmalıdır. Filizleriniz büyümeye başladığında bir avuç toprak atmanız yeterli olacaktır.

Su bahçeleri ülkemizde çok yaygın değildir. Bazı kişiler özel olarak su bahçeleriyle ilgilenmektedir. Ülkemizde en güzel lotus çiçekleri Sakarya’nın Karasu ilçesinde yer alan Acarlar Longozundadır. Her yıl burada Nilüfer şenlikleri yapılmaktadır. Bu çiçekleri burada yani doğal ortamlarında gözlemleyebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here