İstiklal Marşı, vatanımızın ne büyük zorluklar ile kazanıldığını anlatan ve resmi makamlar tarafından kabul edilmiş olan bir marştır. İster istemez akıllara istiklal marşı niçin yazılmıştır sorusu gelmektedir. 12 Mart 1921 tarihinde resmi makamlar tarafından kabul edilen istiklal marşı neden yazılmıştır diye merak edenler, ilgili marşın neden yazıldığı ile alakalı detaylı bilgiye sayfamızdan ulaşabilirler.
İstiklal marşının yazılmasındaki temel gaye, büyük bir savaşta bitkin düşen Türk milletine cesaret kazandırmaktır. Sizlerin de bildiğiniz gibi istiklal marşının yazıldığı zamanlarda kurtuluş savaşı olanca şiddetiyle devam ediyordu. Vatan topraklarımızın neredeyse %80’lik kısmı düşman işgali altındaydı. Her yerden saldırı alındığından dolayı Türk milletinin cesareti iyice kırılmıştı ve deyim yerindeyse insanlar teslim olma ruhuna bürünmüştü. Mustafa Kemal Atatürk, bu büyük savaşın sadece Türk milletinin cesaretli olması ile kazanılabilineceğini bildiğinden dolayı camilerde okunan hutbelerde, gazetelerde ve mitinglerde daimi olarak Türk milletini cesaretlendirecek söylemlere yer verdi ve bu şekilde Türk milleti cesaretlendirilmeye çalışıldı. Bu yapılanların yetersiz olduğuna karar verilince bir marş yazılmasının gerekli olduğu kanaati yaygınlaştı.
Yurt genelinde bir marşın kaleme alınması için yarışmalar düzenlendi. İstiklal marşının yazarı olan Mehmet Akif Ersoy bu yarışmaya katılmamıştı. Yarışma için hazırlanan marşların hiçbirisi beğenilmeyince Mehmet Akif Ersoy’dan özel olarak bir marş yazması istendi. Ünlü şair tarafından yazılan ve günümüzde de kabul gören istiklal marşı büyük beğeni aldıktan sonra 12 Mart 1921 tarihinde resmi olarak kabul edildi.
İstiklal marşı kaleme alınmıştı ancak henüz bestesi yapılmamıştı. Bestesiz bir şekilde sadece şiirden ibaret olduğundan dolayı istiklal marşına bir beste yapılması gerekiyordu. Beste konusu içinde çeşitli yarışmalar düzenlendi ancak hiçbirisi beğenilmedi. Bu üzerine ikinci bir beste yarışması düzenlendi ve yarışmaya katılan kişilerden birisi olan Ali Arif Çağatay’ın bestesi beğeni alarak kabul edildi.
Bu kadar uzun bir süreç sonunda şekillenen istiklal marşı günümüzde de her resmi törende büyük bir gurur ile okunmaktadır. Mehmet Akif Ersoy’unda dediği gibi “Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırtmasın”. Vatanımızın ne büyük zorluklar ile kazanıldığını ruhi bir anlatım ile bizlere hissettiren istiklal marşı, Türkiye Cumhuriyeti varlığını devam ettirdiği müddetçe okunmaya devam edecektir.