Çok Su İçmenin Zararları Nelerdir?

Su her ne kadar bir yaşam kaynağı olarak görülse de çok su içmenin zararları olduğu için kişiler kesinlikle gereğinden fazla su içmemelidir. Özellikle suyun zayıflatıcı etkisi olduğundan dolayı fazla su içerek zayıflamak isteyen kişiler farkında olmadan suyun zararlarıyla vücutlarını baş başa bırakmaktadır. Çok su içmenin zararları hakkında bilgi aldıktan sonra durumun gerçekten de ne kadar ciddi olduğunu daha iyi bir şekilde anlayacaksınız.

Kişi sürekli olarak su içecek olursa bu durum bir süre sonra kişinin sudan tiksinmesine ve ihtiyacı olan sudan daha az su içmesine neden olacaktır. İnsanların günlük ihtiyacı olan su miktarı 2 litredir. Bu yüzden bu değerin altında veya üstünde olmamaya özen gösterilmelidir. Normalde çok su içince ciddi zararlar ortaya çıktığı gibi su az içilecek olursa da çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkar. Her şeyde olduğu gibi su tüketiminde de gerekli olan dengenin yakalanması önem arz ediyor. Çok su içmek zararlı olsa da yaşamın devamı için su tüketimi gereklidir. Bu yüzden sırf fazla su içmek zararlı diye alınan su miktarını gerekli olan su alım miktarından aşağıya çekmemek gerekiyor.

---Sponsorlu Bağlantılar---

Çok fazla su içmenin zararları

fazla su içmenin zararları
• Tüketilen her su vücutta sindirim sisteminde ilerleyerek böbreklere ulaşmaktadır. Böbreklerde süzülen su içerisinde yer alan yararlı maddeler alınırken zararlı olan maddeler vücuttan uzaklaştırılır. Gün içerisinde kişi ihtiyacından daha fazla su içerek olursa doğal olarak böbrekler daha fazla çalışır ve bu durum böbreklerin yıpranmasına neden olur.

• Çok fazla su içilmesi vücudun softum kaybetmesine neden olur çünkü tüketilen fazla su bir süre sonra kana karışmaya başlar. Ayrıca çok fazla su tüketen kişilerde mide bulantısı da görülmektedir. Vücut ihtiyacı olan sodyumu kaybederse bu durum metabolizma faaliyetlerinde aksamalara neden olur. Yüksek sodyum kaybından dolayı komaya giren kişiler dahi vardır.

• Gereğinden fazla su içilmesi mesanenin dolmasına ve kişinin sıklıkla tuvalete çıkmasına neden olur. Özellikle günlük iş temposu içerisinde sıklıkla tuvalete gitmeniz iş veriminizin düşmesine neden olacaktır.

• Vücuda yüksek oranda su alındığı zaman vücutta elektrolit kayıpları başlar ve bu durumdan metabolizma aşırı derecede olumsuz etkilenir.

• Fazla su içildiği zaman vücut alınan bu fazla suyu uzaklaştırmak ister ve bu suyun büyük bölümü terleme yoluyla atılır. Özellikle yaz mevsiminde terleme oranında artış olursa bu kişinin kötü kokmasına neden olacaktır.

• Suyun fazlası hormonsal dengesizliğe de neden olur. Normal şartlarda kişi uyurken tuvaletinin gecikmesi için vücut anti diüretik hormon üretmektedir. Fazla su içildiği zaman vücut istediği kadar hormon üretirse üretsin kişinin tuvalet ihtiyacı oluşur ve bu durum uykusundan kalkıp tuvalete gitmesine neden olur. Çok su içmekten dolayı geceleri birkaç defa tuvalete kalkan ve bu yüzden uyku kalitesi ciddi anlamda düşen kişi sayısı bir hayli fazladır.

• Günlük ihtiyaç duyulan su miktarı 2 litredir. Bunun üzerinde su alımı olursa kişi gereğinden fazla su içmiş olur. Ayrıca alınan fazla su zehirlenmelere de neden olmaktadır. Su zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybeden kişiler de olduğu için bu durum önemsenmesi gerekilen bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

• Çok su içilince suyun bir kısmının kana karıştığını söylemiştik. Bu durum doğal olarak damarlardaki kan hacminin artmasına neden olur. Kan hacmi artında bu durumdan hem damarlar hem de kalp olumsuz etkilenir. Fazla su içmek zararlı olsa da bu durum suyum zararlı bir şey olduğunu ifade etmez. Bu yüzden sizlere suyun faydaları hakkında da bilgi vermek istiyoruz.

Suyun faydaları


• Hastalıkların birçoğuna bağışıklık sistemimizin güçsüz olmasından dolayı yakalanırız. Tüketilen su metabolizmaya olumlu etki yaptığı gibi bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar ve bu sayede hastalıklarla daha etkin bir şekilde mücadele etmemize yardımcı olur.

• Su vücut için önemli bir enerji kaynağıdır. Hücrelerin faaliyetlerini kusursuz bir şekilde yerine getirmesi için suya ihtiyacı vardır. Hücrelerin su sayesinde enerji üretimi yaptığı bilinmektedir.

• Bağırsaklarda besinler içerisinde yer alan yararlı maddelerin emilebilmesi için su gereklidir. Besinlerde yer alan yararlı maddelerin tamamı su ile sentezlenerek emilmektedir.

• Su vücut içerisinde yer alan toksinleri toplayarak boşaltım yolu aracılığıyla toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Bu sayede kanser gibi hastalıkların ortaya çıkmasını engeller.

• Cildin en önemli besin kaynağı nemdir ve cilt sudan nemi almaktadır. Ciltte yer alan hücrelerin yenilenmesine yardımcı olan su bu etkisi sayesinde yaşlılık belirtilerinin çok geç ortaya çıkmasını sağlar.

• Su içeriği sayesinde vücuttaki yağ yakım hızını artırır. Bu yüzden fazla kiloları olan ve bu kilolardan kurtulmak isteyen kişiler yağ yakım hızlarını arttırmak için bol miktarda su tüketmelidir. Düzenli bir şekilde su içip yağ yakım hızlarını arttıran ve bu sayede hızlı bir şekilde fazla kilolarından kurtulup formunu yakalayan kişi sayısı fazladır. Her şeyi denemiş olmanıza rağmen bir türlü hızlı bir şekilde zayıflayamıyorsanız büyük ihtimalle yeterli oranda su içmediğiniz için bu durum ortaya çıkıyordur.

13 + 7 = ? (İşleminin Sonucu)  


Bilim
Kategoriler
Sağlık
Bağlantılar