ESP, yeni nesil araçlarda yol tutuşunu arttırmak ve aracın savrulmasını en alt değerlere çekmek adına kullanılan bir sistemdir. Yapılan ARGE çalışmalarının bir meyvesi olan ESP, Electronic Stability Program olarak otomobil dünyasında anılmaktadır. Yeni bir sistem olmasından dolayı araç seveler ESP nasıl çalışır diye merak ettiğinden dolayı bu teknolojik donanım hakkında sizleri aydınlatacağız.
ESP bir ara eleman olarak kabul edilmektedir ESP’nin işlevlerini yerine getirebilmesi için araçta ABS veya ASR fren sistemlerinin yer alması gerekmektedir. Dengeyi sağlamak adına araç frenlerini devreye sokan ESP, kısmı frenleme yapmamızı sağlayarak aracın denge halinde seyretmesine olanak tanımaktadır.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi ESP tek bir parça olmamakla birlikte çeşitli aksamların bir araya gelmesi ile oluşmuş olan bir sistemdir. Sistem içerisinde teker hizalayıcılar, yanal hız algılayıcılar, ABS fren sistemi, direksiyon konum algılayıcıları ve elektronik kontrol ünitesi yer almaktadır. Teker hizalama algılayıcıları otomobilin tekerleklerinde yer alır ve her tekerliğin ortalama olarak hızının ne kadar olduğunu tespit eder. Yanal hız algılayıcıları an itibari ile aracın hızının ne olduğunu ve aracın yörüngesinden ne kadar saptığını ölçmektedir. ABS sistemi ise fren yapma esnasında tekerleklerin kilitlenmemesi için gerekli olan uygulanacak basıncı hesaplar. Direksiyon açısı algılayıcı sistem de aracın hangi yöne gitmeye yöneldiğini ve bunun ne oranda gerçekleştirildiğini tespit etmektedir. Son olarak elektronik kontrol ünitesi de elde edilen tüm bilgileri matematiksel olarak değerlendirdikten sonra gerekli olması halinde ESP sistemini devreye sokan düzenektir.
ESP istenildiği zaman devreden çıkarılan bir eleman olsa da uzmanlar kesinlikle ESP sisteminin her daim açık olmasını tavsiye etmektedir. Seyir halindeyken aracınızda herhangi bir yörünge dengesizliği meydana gelecek olursa ESP sistemi bu tip durumların kazasız bir şekilde atlatılmasına yardımcı olacaktır. Bu yüzden hayat kurtaran niteliği olmasından dolayı her daim ESP sistemini faal halde bırakmanızda yarar var.
ESP sistemi özellikle yüksek hızla girilen keskin virajlarda kendisini ciddi anlamda göstermektedir. Normal şartlarda hızlı bir şekilde viraja girildiği zaman sürücü aracın hakimiyetini kaybedebilir. Direksiyonu çevirdiğiniz yöne aracın gitmemesinin temel sebebi araç tekerlerinin hızlarının farklı olmasıdır. ESP sistemi kullanıyorsanız bu tip durumlarda aktif olan bu sistem, tekerleklere kısmi frenleme yaparak aracınızın istediğiniz doğrultuda hareketlenmesini sağlar. Sizin için en önemli şey önce güvenlik ise kesinlikle araba alacağınız zaman ESP sistemi yer alan araçları tercih etmenizde fayda var.