Çizgi filmler her geçen gün ciddi bir gelişme gösterdiğinden dolayı çizgi filmlerin hem çocuklar için hem de büyükler için ilgi çekici çalışmalar olduğunu söylemek mümkündür. Birçoğumuzun severek izlemiş olduğu çizgi filmlerin nasıl yapıldığını merak edenleriniz vardır. Bizler de çizgi film nasıl yapılır sorusunu kendimize sorduk ve bu doğrultuda çizgi filmin tarihçesi hakkında bilgiler edinmeye çalıştık. Öncelikli olarak çizgi film nasıl yapılır sorusuna cevap vermeniz gerekirse çizgi filmlerin birden fazla resmin art arda olacak şekilde ve hızlı bir şekilde oynatılması sonucunda oluşan görüntü şölenidir diyebiliriz. Bilgisayar teknolojisi geliştikten sonra çizgi filmler daha kaliteli hale gelmiştir çünkü çizgi filmlerin tarihçesi incelenecek olursa eskiden çizimlerin el yoluyla yapıldığı görülüyor. Bilgisayar ortamında düşüncelerin aktarılması daha kolay olduğundan dolayı bilgisayarlar üretildikten sonra elle yapılan çizimler terk edilmiş ve çizgi filmlerin tamamı bilgisayar ortamında oluşturulan animasyonlar sayesinde yapılmaya başlanmıştır. Bu durumun çizgi film üretiminin ciddi derecede kolay hale gelmesini sağladığını söylememiz mümkündür.
Çizgi film uzmanları çizgi film sektörünün gölge oyunları ile başladığını söylemektedir. Sizlerin de bildiğiniz gibi gölge oyunları Çin ve Türk ulusunun geçmişine dayanmaktadır. 19. Yüzyıla gelindiğinde yapılan çizimlerle birlikte çizgi filmler üretilmeye başlanmıştır. 1800’lü yılların başına gelindiğinde yapılan çizimlerin hareket etmesini sağlayan çeşitli oyuncaklar geliştirilmiş ve çizgi filmler kısa da olsa izlenmeye başlanmıştır. 1900’lü yılların başına gelindiğinde ise tüm karneler renklendirilmiş ve bu sayede renkli çizgi filmler yapılmaya başlanmıştır.
Emile Cohl adlı kişi ilk çizgi film çalışmalarını yapan kişidir. İlgili kişi kağıtlar üzerine çöp adamlar çizerek kağıtları hızlı bir şekilde hareket ettirmiş ve bu sayede çizgi filmin oluşmasını sağlamıştır. İlerleyen yıllarda sesli sinema sektörü gelişme gösterdiğinde çizgi filmler de seslendirilmeye başlamıştır. Walt Disney stüdyoları kurulduktan sonra birçoğumuzun günümüzde bile severek izlediği Pamuk Prenses Ve Yedi Cüceler, Miki Fare gibi çizgi filmler oluşturulmuştur. Çizgi filmlerin en uç noktası şüphesiz animasyon filmlerdir. Günümüzde büyük küçük demeden herkesin severek izlediği animasyon filmler çizgi filmlerin en gelişmiş halidir diyebiliriz. Ülkemizde de animasyon sektörü hızla gelişmeye başladığından dolayı çok sayıda popüler olan animasyon filmler ülkemiz bünyesinde yer alan kişiler tarafından yapılmakta ve yapılmaya devam etmektedir.
Çizgi filmlerde her bir karenin ayrı ayrı çizilmesi gerektiğinden dolayı çizgi filmi yapmanın aşırı derecede sabır gerektirdiğini söyleyebiliriz. Çizgi filmler yapılırken özellikle çocukların düşünceleri ele alınmaktadır. Eğer çocuklar yapılan çizgi filmleri beğenmeyecek olursa bu durum tüm emeğin heba olmasına neden olabilir. Bu yüzden işi riske atmak istemeyen çizgi film uzmanları toplumsal analiz yaptıktan sonra hayali karakterleri ve konuyu oluşturmaktadır. Bu sayede insanların seveceği tarzdan çizgi filmler oluşturulabilmektedir. Günümüzde özellikle TRT çizgi film üretimine dair ciddi yatırımlar yapmaktadır. TRT bünyesinde üretilip herkes tarafından beğenilen çok sayıda çizgi filmin olduğu bilinmektedir.