Vurmalı Çalgılar Nelerdir?

Müzik dünyasının en önemli enstrümanları arasında yer alan vurmalı çalgılar denildiğinde birçok kişinin aklına sadece davul ve darbuka geldiğinden dolayı vurmalı çalgılar ve isimleri hakkında kısa bilgi verilerek sayfamıza eklendi. Vurmalı çalgılar nelerdir denildiği zaman özellikle müzik dünyasında yer almaya düşünen kişilerin bu çalgılar hakkında bilgi sahibi olması önemli. Vurmalı çalgıların tarihçesine gidildiği zaman bu çalgı türlerinin dünyanın en eski çalgı türü olduğu görülüyor. Yani dünyada müzik var olmaya başladığı zaman ilk müzik aletinin vurmalı bir çalgı olduğunu söyleyebiliriz.

Vurmalı çalgılar sopa, el ya da yardımcı cisimler ile vurarak ses çıkarmaya yarayan müzik aletleridir. Bu müzik aletleriyle ezgi oluşturmaktan ziyade ritim oluşturulmaktadır. Bu yüzden bir orkestra içerisinde tüm ezgiye dayalı enstrümanların ritmi oluşturan vurmalı çalgılara ayak durması gerekiyor. Bu ritim özelliğinin olması vurmalı çalgıları en önemli çalgı türlerinden birisi haline getirmektedir.

Vurmalı çalgıları yapısal olarak incelediğimizde özellikle sesi çıkarabilmek adına hayvan derisinden yararlanıldığını görüyoruz Hayvan derisinin sıkış bir şekilde gerdirilmesi ve bir kasnağın üzerine itinalı bir şekilde yerleştirilmesi sonucunda elde edilen müzik aletlerinin vurmalı çalgılar sınıfında yer aldığını söylemek mümkündür. Bir vurmalı müzik aleti yapılırken dikkat edilmesi gerekilen en önemli şey derinin iyi bir şekilde gerilmesidir. Deri iyi bir şekilde gerilirse ses daha tok yani daha canlı çıkacaktır. Bu yüzden bu enstrümanlar üzerinde zaman zaman gevşeyen deriyi germek adına yapılmış olan çeşitli aparatlar bulunmaktadır. Deriyi gerip gevşetip istenilen seslerin yakalanması mümkündür. Tabi vurmalı çalgılar sadece deriden yapılmaktadır sesin metaller aracılığıyla çıkarıldığı vurmalı çalgılar da bulunmaktadır.

Zil: en çok ses çıkaran vurmalı müzik aletlerinden birisi olan zilin ses yüksekliği müzik aletinin vurma noktaları değiştirilerek ayarlanabilir. Genel olarak yuvarlak şekilde olan bu müzik aletinin rahat bir şekilde kavramak için deriden yapılmış askısı bulunmaktadır.

Bateri: Çalınması en zor vurmalı çalgı türlerinden birisi olan bateri de en önemli şey hızdır. Tabi ki sadece hızlı olmak iyi bir baterist olmak için yeterli değildir. Kişinin ayrıca akıcılığa ayak uydurabilmesi mühimdir. Bateri de el ve ayaklar aktif bir şekilde kullanılır. Özellikle günümüzün popüler müziklerinden olan rock müzik içerisinde bateri vazgeçilemez müzik aletidir. Bu müzik aletini rahat çalabilmek adına çeşitli el ve ayal hareketi teknikleri geliştirilmiştir. Üçlemeler, altılamalar, dörtlük ritimler, sekizlikler ve onaltılıklar gibi tabirlerin büyük bölümü bateri çalma teknikleri için kullanılır. Sitem içerisinde yer alan savuları çalmak için kullanılmakta olan sopalara baget denilmektedir.

Darbuka: kimisinin dümbelek kimisininse darbuka dediği bu müzik aletinden düm ve tek şeklinde iki ses elde edilir. Tarihçesine inildiği zaman Orta Doğu’da ortaya çıktığı görülmektedir. Bu bağlamda darbukanın kültürel bir müzik aleti olduğunu da söylemek mümkündür. Günümüzde özellikle düğün, sünnet ve nişan gibi etkinliklerde en fazla darbuka kullanılmaktadır.

Davul: Vurmalı çalgıların tarihçesine baktığımızda vurmalı ilk müzik aletinin davul olduğunu görüyoruz. Bu yüzden davul müzik dünyasında vurmalı çalgıların babası olarak görülmektedir. Medeniyetler arasında kimi zaman davulun şekli değişse de aynı amaç ve aynı sesi çıkarmak için kullanılmaktadır. Bu müzik aleti sopa aracılığıyla çalındığı gibi el ile de çalınmaktadır.

Def: Geçmişi çok eskilere dayanan def, tahta kasnağın üst kısmına deri gerilmesi ve sonrasında parmak vuruşları ile ses çıkarması sağlanan bir müzik aletidir. Çalınması her ne kadar kolay gibi görünse de ritmi sağlamak ve akışı yakalamak gerçek anlamda zordur. Müzik dünyasında meydana gelen değişimler defin de yapısını etkilemiş ve günümüzde sadece metalden yapılmış olan defler yer almaya başlamıştır.

Vurmalı çalgılara perküsyon denilmektedir ve sadece bu anlattıklarımız ile sınırlı değildir. Vurmalı çalgılar dünyasında ağız kopuzu, bendir, bongo, delbek, gemi kapanaları, hang, kanjira, kaşık, ksilofon, marakas, marimba, nakkare, phaçıç, santur, sistrum, tabla, taiko, timpani, çalpara, çan ve çıngırak gibi müzik aletleri de bulunmaktadır. Müzik aletlerine ilginiz varsa üflemeli çalgılar bağlantısında yer alan müzik aletlerini de inceleyebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here