Üflemeli Çalgılar Nelerdir Nefesli Müzik Aletlerinin İsimleri

kaval

Üflemeli çalgılar müzik keşfedildiği günden bu yana en çok gelişme göstermiş olan enstrüman türüdür. Müzik ile yeni ilgilenen kişiler üflemeli çalgılar nelerdir sorusunu sorduğundan dolayı sizlere nefesli müzik aletlerinin isimleri hakkında bilgi vereceğiz. Birçoğunuzun daha önceden ismini dahi duymadığı enstrümanlar hakkında sayfamızdan bilgi edinebileceğini düşünüyoruz.

Nefesli müzik aletlerinin sadece tanımlarını yapmak yeterli olmayacağından sizlere resimler ve çeşitli videolar ile üflemeli çalgıları anlatmaya çalışacağız. Makalemizden alacağınız bilgiler temel bilgiler olsa da çok işinize yarayacağını düşünüyoruz. Müzik alanında yer alıp nefesli müzik aleti kullanan kişiler ile yaptığımız konuşmalar sonrasında yeryüzünde yer alan ve çalması en zor olan enstrümanların nefesli enstrümanlar olduğunu anladık.

Bu çalgıları çalabilmek için kuvvetli bir ciğere sahip olmanız gerekiyor. Alanında uzman kişiler bu müzik aletlerinde başarılı olabilmek için çok küçük yaşlardan itibaren nefes çalışması yapılması gerektiğini belirtti. Bu nedenlerden dolayı özellikle müzikle iç içe olmasını istediğiniz çocuklarınızı küçük yaşlardan itibaren nefesli çalgılara yöneltmenizde fayda var.

Kaval: En bilinen ve en çok kullanılan nefesli çalgı aleti olan kaval, 1’i altta 7’si üstte olmak üzere üzerinde toplamda 8 delik bulundurmaktadır. Çoban müzik aleti olarak bilindiğinden dolayı insanlar bu müzik aletini basit görmüş olsa da günümüzde birçok kişi tarafından bu müzik aletinin tercih edildiği bilinmektedir.
kavalSipsi: Tip olarak kavala benzeten sipsi, ortalama olarak 25 santimetre uzunluğunda olup toplamda 6 delikten oluşmaktadır. Bu deliklerin birisi alt kısımda diğer beşi ise üst kısımda yer almaktadır. Çalınması zor olan nefesli çalgılardan birisi olarak görülmektedir.
sipsiZurna: Avrupa topraklarında müzik severlerin nefesli çalgıların efendisi ve en çılgını olarak tanımladığı zurna, Anadolu kültürüyle bütünleşmiş bir müzik aletidir. Tahtadan, metalden ve kamıştan yapılmış olan türleri bulunmaktadır. Ses desibelinin yüksek olmasından dolayı özellikle kalabalık ortamlarda müzik yapmak için idealdir.
ZurnaFlüt: Sökülebilen bir nefesli çalgı türü olan flüt, toplamda 3 parçadan meydana gelmektedir. Çalınmasından kolay olmasından ötürü müzik ile yeni ilgilenmeye başlayan kişilerin en çok tercih ettiği müzik aletleri arasında yer alıyor.
flütNey: Dini içerikli müziklerde yer alıp vazgeçilmez bir enstrüman olan mey, çalınması en zor olan müzik aletlerinden birisidir. Üflemesi zor olduğu için herkes tarafından çalınamamaktadır. Üflemeyi öğrenmek adına aylarca çalışılması gerektiği biliniyor. Bu müzik aletini çalmak isteyen kişilerin ciddi anlamda sabırlı olmasında yarar var.

Tuba: Birçoğunuzun Amerikan filmlerinde gördüğü tuba, kalın ses çıkarması ile tanınan heybetli bir üflemeli çalgı türüdür. Özellikle orkestralarda kullanılmaktadır. Genelde bas sesine ihtiyaç duyulan yerlerde kullanıldığı biliniyor.

Trompet: Bu çalgının en önemli özellikleri arasında sesin çıkarılması esnasında ses üzerinde çeşitli değişimlerin yapılabilmesidir. Genellikle altın sarısı renge sahip olan trompet, özellikle geçit törenlerinin vazgeçilmez enstrümanları arasında yer alıyor.

Trombon: Dudakların hareket ettirilmesi ile oluşan titreşim aracılığıyla ses çıkarılmaktadır. Tarih süreç analizi yapılacak olursa trombonun en eski nefesli çalgılardan birisi olduğu karşımıza çıkar. Bu müzik aletinin savaşlarda dahi kullanıldığı bilinmektedir.

Mızıka: Vahşi Batı filmlerinden hayatımıza soktuğumuz mızıka, nefes ve dil kombinasyonu ile ses çıkarmaktadır. Avrupa’da neredeyse her platformda kullanılıyor olsa bile ülkemizde pek rağbet görmemektedir.

Saksafon: Caz müziğinin vazgeçilmez öğelerinden birisi olan saksafon son zamanlarda pop müzik alanında da sıklıkla kullanılır hale gelmiştir. İlk olarak askeri alanda kullanılmaya başlanan saksafon sert bir sese sahip olmasından dolayı günümüzde de askeri alanda kullanımı devam etmektedir.

Tulum: Karadeniz müziği denildiği zaman akla ilk gelen müzik aletidir. Kimisine göre çılgınca kimisine göre masumca bulunsa da bu müzik aletinin Karadeniz bölgesini ciddi anlamda temsil ettiğini söyleyebiliriz. Her kim olursa olsun tulum sesini duyacak olursa bu müzik aletinin ciddi derecede hayranı olacaktır.

Fagot: En uzun boya sahip olan üflemeli çalgılardan birisi olan fagot, yaklaşık olarak 3,5 oktav ses çıkarabilmektedir. Avrupa topraklarında karşımıza sıklıkla çıkan bu müzik aletine ülkemiz insanı pek rağbet göstermemiştir.

Klarnet: Metalden ve ağaçtan yapılan türleri bulunan klarnet, ülkemiz sınırları içerisinde yaşam süren insanların en çok beğendiği müzik aletlerinden birisidir. Hüsnü Şenlendirici Bey en önemli klarnet üstatlarından birisidir.

Müzik ile ilgili tüm deneyimlerimizi kısa özetler hakkında sizlere aktarmaya çalıştık. İnsanlara müziği daha çok sevdirebilmek adına ilerleyen günlerde tüm müzik aletlerini ayrı başlıklarda ele almaya çalışacağız.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here