Vitamin Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?

Vitaminler vücut içerisinde yapıcı ve onarıcı olarak görev almaktadır. Bu yüzden vitaminlerin eksikliğinde çeşitli hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Vitamin eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir konusunu irdelediğimizde vitaminlerin kendilerine has hastalıkların ortaya çıkmasına neden olduklarını gördük. Bu yüzden sizlere hangi vitaminin eksikliğinde hangi hastalık görülür konusunda bilgi vermenin daha mantıklı olacağını düşünüyoruz. Vitaminleri yeterli miktarda almak için insanların dengeli bir beslenme zinciri oluşturması gerekmektedir. Her vitamini temin edebileceğiniz bir beslenme zinciri oluşturacak olursanız vitamin kaynaklı bir sağlık problemi yaşamayacağınızı düşünüyoruz.

Vitamin eksikliğinde görülen hastalıkları irdelerken her vitamini ayrı başlıklar halinde ele alacağız. Bu sayede hastalıklarınızın hangi vitaminleri az almanızdan dolayı ortaya çıktığını anlayabilirsiniz. Herhangi bir vitaminin eksik alınmasından dolayı rahatsızlık yaşıyorsanız bu tip durumlarda ilgili vitamin bakımından zengin olan besinleri beslenme zincirinize ekleyin. Bu sayede ilgili vitaminlerin neden olduğu hastalıkların ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz.

---Sponsorlu Bağlantılar---

A vitamini: Vücudun en çok gereksinim duymuş olduğu vitaminler arasında A vitamini yer almaktadır. Böbrek yetmezliği, gece körlüğü, kalp yetmezliği gibi hastalıkların büyük bölümü A vitamininin yeterli miktarda alınamamasından dolayı ortaya çıkar. Bu hastalıklar ile mücadele eden kişiler beslenme zincirlerine yeşil yapraklı sebzeleri ekleyerek ihtiyaç duydukları A vitaminini alabilirler. Ayrıca yağ, peynir ve sütte A vitamini bakımından zengin olan besinler arasında yer almaktadır.

D vitamini: D vitamini kemiklerin sağlıklı bir şekilde gelişmesinde etkin rol oynar. Ayrıca kemiklerin deforme olmadan uzun yıllar boyunca mukavim kalabilmesi için D vitamininin yeterli oranda alınması gerekmektedir. D vitamini eksikliği olduğunda kemik hastalıkları meydana gelmektedir. Bu vitamini, yumurta, balık ve süt gibi besinlerden temin edebilmeniz mümkündür. Özellikle gelişim çağında olan çocukların D vitamini bakımından zengin olan bir beslenme zinciri ile beslenmesi önemlidir.

E vitamini: Cilt için yaşam kaynağı olarak kabul edilen E vitaminin eksikliğinde kalp damar hastalıkları ve karaciğer ile alakalı sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Kişinin kısır olması ve büyümede dengesizlik yaşanması gibi durumlar da E vitamini eksikliği nedeniyle ortaya çıkar. Tahılların, bitkisel yağların ve yeşil yaprakları sebzelerin içerisinde E vitamini yoğun bir şekilde bulunur. Bu besinleri beslenmeniz içerisine ekleyerek E vitaminini temin edebilirsiniz.

K vitamini: K vitamini kanın pıhtılaşmasında etkin rol oynar. Bu vitamin yeterli oranda alınmayacak olursa kan pıhtılaşamaz ve bu durum vücutta bir yaralanma meydana geldiğinde yüksek miktarda kan kaybedilmesine neden olur. Ayrıca karaciğer ve safra kesesi ile alakalı hastalıkların da ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Yeşil yapraklı sebzelerin, deniz ürünlerinin ve süt ürünlerinin içerisinde K vitamini yetkin düzeyde bulunmaktadır.

B1 vitamini: Kalp yetmezliği, sinir sistemi ile alakalı sorunlar ve eklem bölgelerinde meydana gelen şişkinlikler B1 vitamini nedeniyle ortaya çıkar. Bu tarz sorunlar ile mücadele etmemek için soya fasulyesi ve sakat at gibi besinler beslenme zincirine eklenmelidir. B1 vitaminin fazla alınması sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu yüzden ilgili vitamini barındıran besinlerin belirli oranda tüketilmesi mantıklı olacaktır.

B2 vitamini: Kansızlık, cilt problemleri, cilt lekeleri ve vücudun çeşitli yerlerinde yaraların oluşması B2 vitamininden dolayı olmaktadır. Tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler ve süt ürünleri içerisinde yeterli miktarda B2 vitamini bulunmaktadır. B2 vitamininden dolayı ortaya çıkan sağlık sorunlarını sonlandırmak için bu besinler beslenme zincirine eklenebilir.

B3 vitamini: Sindirim sisteminde bozulmaların meydana gelmesi, deride yaraların oluşması ve sinirsel sorunlarla mücadele etmek zorunda kalınması B3 vitamini eksikliğinden dolayı olabilmektedir. Balık, fıstık, fındık ve ceviz gibi besinler tüketilerek ihtiyaç duyulan B3 vitamini alınabilir.

B5 vitamini: Saçların beyazlaması ve deride döküntülerin meydana gelmesi B5 vitamini eksikliği nedeniyle ortaya çıkan sağlık problemleridir. Kuru sebzeler, meyve tahıllar tüketilerek B5 vitamini alınabilir. Genel beslenme alışkanlıklarımız içerisinde yer alan besinlerde B5 vitamini yeterli oranda yer aldığı için B5 vitamini eksikliği nedeniyle ortaya çıkan hastalıklar nadir bir şekilde gözlemlenmektedir.

B6 vitamini: Cilt yaraları, anemi ve sinirsel bozukluklar gibi sorunlarına neden olan B6 vitamini eksikliği pirinç, baklagiller ve yumurta tüketilerek ortadan kaldırılabilir. Özellikle bira mayasının B6 vitamini bakımından zengin olduğu biliniyor. B6 vitamini eksikliği nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşıyorsanız bira mayası gibi besinleri beslenme zincirinize ekleyin.

B7 vitamini: Cilt yaraları ve sinirsel bozukluklar gibi sorunlara neden olan B7 vitamini eksikliği karaciğer, böbrek ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilerek ortadan kaldırılabilmektedir. Genel olarak B vitamini kaynaklı rahatsızlıkların bu besinlerin tüketilmesi ile ortadan kaldırılması mümkündür. B vitamini ile alakalı bir sorun ortaya çıktığında tüm B vitaminleri ile alakalı sorunlar da doğal olarak kendisini göstermektedir.

B9 vitamini: Karaciğerde işlevsel bozulmaların olması, sinirsel sorunların ortaya çıkması ve deride yaraların oluşması B9 vitamini eksikliği belirtileridir. Ispanak, karaciğer ve yeşil yapraklı sebzeler B9 vitamini bakımından zengindir. Bu yüzden ilgili vitaminin eksik olmasından dolayı sorun yaşıyorsanız bu besinleri tüketmeye özen göstermelisiniz.

B12 vitamini: B vitaminlerinin eksikliğinden bahsedildiğinde en çok B12 vitamininin üzerinde durulmaktadır çünkü en çok gözlemlenen vitamin eksikliği B12 vitamini eksikliğidir. Yorgunluk yaşanması, baş ağrılarının gözlemlenmesi, kansızlık ve sinirsel bozukluklar genel olarak B12 kesikliğinden kaynaklanır. Süt ürünleri, balık, et ve yumurta tüketilerek B12 eksikliğinin giderilmesi mümkündür. Uzmanlar özellikle deniz ürünlerinin içerisinde yüksek oranda B12 vitamininin yer aldığını belirtmektedir.

C vitamini: Bu vitaminin yeterli oranda alınmaması soluk algınlığı problemlerinin ortaya çıkmasına neden olur. Kırmızıbiber, portakal, limon ve kuşburnu C vitamini bakımından zengindir. Özellikle kış mevsiminde soğuk algınlığı ile alakalı sağlık sorunları yaşamamak için C vitamini alımı arttırılmalıdır. C vitamini ayrıca toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağladığı için kanserle mücadele konusunda etkin rol almaktadır. Vitaminlerin görevleri hakkında bilginiz yoksa vitaminlerin vücuttaki görevleri bağlantısından bu konu hakkında da bilgi alabilirsiniz.

11 + 4 = ? (İşleminin Sonucu)  


Bilim
Sağlık
Bağlantılar