Spina Bifida Nedir Belirtileri Tedavisi

Spina bifida, bebek henüz anne karnındayken meydana gelmektedir. Bu hastalık genel olarak omurganın deri kaplanmamış bir şekilde açık olmasıdır. Omurga açık olduğu için sinirlerin hasar görme ihtimali vardır ve spina bifida hastası olan birçok bebek maalesef felçli olarak dünyaya gelmektedir. Bu hastalık ayrıca beyinde sıvı birikmesine neden olur. Spina bifida hastası olan çocuklarda bu yüzden hızlı bir şekilde kafa büyümesi görülür.

Spina bifida nedir?

Spina bifida annenin yeterli olarak folik aside sahip olmamasından dolayı meydana gelir. Anne karnındaki bebeğin omurgası birbirinden ayrılır ve bir şişkinlik oluşur. Bu hastalık bebek anne karnındayken omurga gelişiminde ciddi bir problem olmasından dolayı ortaya çıkar. Tıp dünyasında açık veya ayrık omurga olarak da isimlendirilen bu hastalık sinirsel bir sorunun ortaya çıkmasına neden olduğu için spina bifida vakalarında his kaybı ya da felçlik gibi durumlar gözlemlenir.

Spina bifida neden olur?

Anne vücudunun yeterli oranda folik aside sahip olmaması, hamileliliğin ilk 3 ayında anne adayının yüksek ateşli hastalık geçirmesi, diyabet hastası olan anne adaylarının diyabetinin kontrol altında tutulmaması, folat metabolizmasına olumsuz yönde etkisi olan ilaçların kullanımı spina bifida hastalığına neden olan faktörlerdendir. Uzmanlar genetik faktörlerden dolayı da bu hastalığın ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Aile içerisinde ya da soy ağacında daha önceden bu hastalığı geçirmiş olan kişiler bulunuyorsa bu soydan gelen kişilerin yaşadıkları gebeliklerde spina bifida görülme ihtimali vardır.

Uzmanlar özellikle spina bifida hatalığına folat metabolizmasından sorumlu olan genlerin neden olduğunu belirtse de bu hastalığın tam olarak neyden dolayı ortaya çıktığı bilinmemektedir. Bu hastalık embriyolojik dönemde ortaya çıktığı için belirtilerin saptanması zordur. Şüpheli vakalarda ultrason ile detaylı bir inceleme yapılırsa ilgili rahatsızlığın olduğu belirlenebilir. Birçok aile sakat çocuk dünyaya getirmektense spina bifida tespit edildiği zaman bebeğini aldırmayı tercih ediyor.

Spina bifida belirtileri

Spina bifida bebek anne karnındayken gebeliğin 3. Haftasında ortaya çıkar. Bu dönemde bebeğin ultrason ile gözlemlenmesi zor olduğundan dolayı spina bifida vakasının olup olmadığı anlaşılmaz ancak gebeliğin ilerleyen dönemlerinde gözlemleme yapan doktor yaptığı gözlemlemeler esnasında bebeğin omurgasında bir açıklığın ve şişkinliğin olduğunu görür. Yani spina bifida belirtileri bebek henüz anne karnındayken ortaya çıkmaktadır.

Spina bifida hastalığıyla doğan bebeklerin omurgalarında bir şişkinlik olur ve bu hastalık beyin sıvısı artışına neden olduğu için spina bifida olarak dünyaya gelen bebeklerde hızlı bir şekilde kafa büyümesi başlar. Bu kafa büyümesi sorununa hidrosefali denilmektedir. Beyinde sıvı birikmesi çeşitli tedavi yöntemleriyle ortadan kaldırılır ancak bu kaldırılmayacak olursa bebekte epilepsi nöbetleri başlar. İdrar tutamama, kişinin kakasını tutamaması, kısmı ya da tümsel felçler, bel ağrıları spina bifida belirtileri arasında yer alır.

Spina bifida tedavisi

Bu hastalığın tam bir tedavisi yoktur. Yani spina bifida hastalığı olan kişilerde kalıcı hasarlar meydana gelir ve kişinin ömür boyunca rehabilitasyon desteği alması gerekmektedir.

Spina bifida tedavisi cerrahi müdahaleler ile gerçekleştirilir. Beyinde biriken sıvı özel kanallar açılarak mideye yollar ve bu sayede beyinde sıvı birikmesinden dolayı ortaya çıkan kafa büyümesi engellenmiş olur. Spina bifida hastalığı maalesef tamamen önlenemez. Tabiri caizse bu hastalığın amansız hastalıklar arasında yer aldığını söyleyebiliriz ancak yapılan cerrahi müdahaleler sayesinde hastalığın olumsuz etkileri büyük ölçüde ortadan kaldırılır. Spina bifida hastası olan bebeklerin büyük bölümü felçli olarak doğar. Felci önlemek için normal doğum yerine sezaryen doğumunun gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Spina bifida doğum öncesinde aslında kısmen de olsa önlenebilir. Makalemizin başında sizlere anne vücudunda yeterli oranda folik asit olmamasından dolayı bu hastalığın oluştuğunu söylemiştik. Gebelik öncesinde anneye folik asit yüklemesi yapılırsa spina bifida hastalığının oluşması da engellenebilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here