Çıban Nedir Neden Çıkar Nasıl Geçer?

Çıban, hem vücut yüzeyinde hem de iç organlarda çıkan içi irin ile dolu olan şişkinliklerdir. Genellikle vücudun yüzeyinde görülse de zaman zaman iç organlarda da çıktığı bilinmektedir. Çıban neden çıkar konusu üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda özellikle temizliğin bu duruma etkisinin olduğu gözlemlenmiştir. Sizlerde çıban ağrıları ile mücadele içerisindeyseniz çıban nasıl geçer gelin öğrenelim.

Çıban stafilokok adı verilen bir bakterinin vücut içerisinde ya da vücut yüzeyinde belirli bir noktada çoğalması ile meydana gelmektedir. Bu bakteri türü neredeyse her ortamda yaşayıp çoğalabildiğinden dolayı birçok kişi çıban adı verilen bu cilt sorunu ile uğraşmaktadır.

---Sponsorlu Bağlantılar---

Özellikle kıl kökünden vücut içerisine giren ilgili mikroplar direk olarak en kolay üreyebildiği yap dokusuna doğru yayılırlar. Yağlara doğru yayılan stafilokok kan içerisinde yer alan akyuvarlar ile mücadeleye başlar. Yapılan incelemeler ve araştırmalar sonucunda stafilokok mikrobu ile akyuvarlar arasında meydana gelen savaşın kazananının olmadığını, hem stafilokok mikrobunun hem de akyuvarların meydana gelen bu savaş sonucunda öldüğünü göstermektedir. Ölen stafilokok mikrobu ve akyuvarlar vücut için birer arıktır. Meydana gelen savaş sonucunda atık miktarı çoğalır ve zaman içerisinde atıkların toplandığı bölgede yalancı bir kese oluşur.
çıban nedirZaman ilerledikçe kanda yer alan akyuvarlar bu kese içerisine dolmaya başlar. Deri tabakası yumuşak ilse kese deriye doğru, deri sert ise kese vücut içerisine doğru büyümeye başlar ve çıban bariz bir şekilde gözlemlenir. Bu olaya çıbanın baş göstermesi denilmektedir. İlgili rahatsızlık sıklıkla görüldüğünden çıbanın baş göstermesi atasözlerine dahi konu olmuştur.

İlk etapta çıbana bakıldığında sivilce zannedilebilir. Bunun temel sebebi ilk evrelerde sivilce kadar küçük olmasıdır ancak zaman ilerledikçe bu irinli tabaka aşırı derecede büyük ve sivilceden daha farklı bir görünüme ulaşır. Şişlik içerisinde yer alan irinli kısım çıbanın özür olarak isimlendirilir. Patlatılan çıbanların tekrardan nüksetmemesi adına özellikle bu özün ilgili bölgeden çıkarılması gerekmektedir. Yüz bölgesinde çıkan çıbanlar kimi durumlarda kanser oluşumuna neden olduğundan dolayı kesinlikle patlatılmamalıdır. Yüz bölgesinde çıban çıkan kişilerin alanında uzman doktorlara görünmeleri gerekmektedir.
çıban nasıl geçerÇıban genellikle spontane bir şekilde yani kendiliğinden geçmektedir. Derinin kalın olması durumunda çıban akacak yer bulamadığından dolayı kimi çıban vakalarında cerrahi yöntemler ile çıbanların patlatıldığı biliniyor. Ayrıca iç organlarda çıkan çıbanların da cerrahi yollar ile alınması gerekmektedir. Çıban patladıktan sonra mikrop kapmaması adına çıbanın yer aldığı bölge çeşitli ilaçlar ile temizlenip üzeri kapatılmalıdır. Çıbanın sürekli iltihaplanması durumunda ise antibiyotik ilaçlar kullanılması gerekmektedir.

1 Yorum Yapılmış.

  1. zeyneb dedi ki:

    Bende her yaz koltugumun altinda cikiyor.Tek degil kucuk kucuk onlarca oluyor.Sebebini bilmiyorum.Onceler tek cikiyordu şimdi cok cikiyor.

16 + 9 = ? (İşleminin Sonucu)  


Bilim
Sağlık
Bağlantılar