Karadenizde Yaşayan Balık Türleri ve Özellikleri

85

Balık türü çeşitliliği en fazla olan denizlerden birisi de Karadeniz’dir. Karadenizde yaşayan balık türleri denilince birçoğunuzun aklına karadenizle özdeşleşmiş olmasından dolayı “hamsi” gelse de bu sularda yaşayan daha farklı balık türleri de bulunmaktadır. Karadeniz Artvin ilinden başlayıp İstanbul iline kadar uzanan, sularının hırçın ama bir o kadar da bereketli olmasıyla bilinen bir denizdir.

Karadeniz ülke balıkçılığının yaklaşık olarak %75’ini kapsamaktadır. Kıyı kesimlerde yaşam süren bölge halkı suların balık açısından zengin olmasından dolayı balıkçılık ile geçinmektedir. Son zamanlarda Karadenizde yaşayan balık türleri hakkında da bilgilendirilen bölge balıkçılarına tahsis edilen gelişmiş tekneler sayesinde her geçen gün balıkçılık konusunda daha da profesyonel hale gelinmekte ve Karadeniz’deki balık yakalama verimliliği artmaktadır. Denizlerimize sahip çıkmak adına sizlere Karadenizde yaşayan balık türleri ve özellikleri ile alakalı bilgi vermek istiyoruz.

Karadenizde yaşayan balık türlerinin özellikleri

Hamsi: sürüler halinde yaşam süren bir balık türü olan hamsi Karadeniz’le özdeşleşen bir balık türüdür. Maksimum olarak 19 santimetreye kadar uzayabildikleri biliniyor. Ortalama ömürleri 5 yıl olan hamsiler ülkemiz balıkçılığını bereketlendirmektedir. Kasım ve Mart ayları üreme zamanlarıdır ve bu zamanlarda kıyıya yaklaşırlar. Yumurtlama dönemi tamamlandıktan sonra av sezonu açılır ve balıkçı tezgahları hamsiler ile dolar. Seninki kaç santim adı altında bilinçsiz avlanmanın önü büyük ölçüde kesildiğinden dolayı geçmişe oranla Karadenizde daha fazla hamsi popülasyonu vardır.

Tekir: Kırmızı ve pembe renkteki pulları ile barbunya adlı balık türünü andırsa da kafasının üzerinde yer alan bıyıkları sayesinde kolay bir şekilde anlaşılabilir. Yaklaşık olarak 25 santimetre boyuna kadar ulaşabilen tekir oval bir başa ve yüzgecinde siyah beneklere sahiptir. Karadeniz’in en lezzetli balıklarından birisidir.

Palamut: palamudun faydaları çok fazla olduğundan dolayı sağlıklı bir yaşam sürmek için tüketilmesi gerekilen bir balık türüdür. Etçil bir balık olan palamut boyuna göre farklı isimler almaktadır. Boylarına göre palamut isimleri de şu şekildedir.

0-16 Santimetre: Palamut Vanozu
17-22 Santimetre: Kestane Palamudu
23-28 Santimetre: Çingene Palamudu
29-35 Santimetre: Palamut
36-40 Santimetre: Zindandelen
41-45 Santimetre: Sivri Palamut
46-55 Santimetre: Altıparmak
65-… Santimetre: Piçuta

Lüfer: Karadenizde yaşayan balık türleri genelde sakin bir karaktere sahipken lüfer aşırı derecede saldırgan olmasıyla tanınır. Kendinden büyük balık türlerini dahi öldürülebilir. 115 santimetreye kadar uzayabilen lüfer balığı aşırı derecede iri dişlere sahiptir. Sürü halinde avlanmaları nedeniyle birçok balık türünün neslini tüketme noktasına getirmişlerdir. Lüfer balığı da aynı palamut balığında olduğu gibi uzunluğuna göre farklı isimler alır. Boylarına göre lüfer isimleri aşağıdaki gibidir.

0-10 Santimetre: Defneyaprağı
10-18 Santimetre: Çinakop
18-25 Santimetre: Sarıkanat
25-35 Santimetre: Lüfer
35-50 Santimetre: Kofana
50-… Santimetre: Sırtıkara

Mezgit: 45 santimetreye kadar uzayabilen mezgit, etinin lezzetli olmasından dolayı sevilerek tüketilen bir balık türüdür. Neredeyse her mevsim Karadeniz sularında bol miktarda yer aldığından dolayı balıkçı tezgahlarının vazgeçemediği bir balık türüdür. Bilinçsiz avlanılması ve her dönem mezgit avına çıkılması nedeniyle Karadeniz sularındaki mezgit popülasyonunun yok olma tehlikesiyle yüzleşmesine neden olmuş durumda.

Kalkan: 70 santimetreye kadar uzayabilen kalkan balığı belki de Karadeniz’in en lezzetli balık türüdür. Denizin derinliklerinde yaşam sürdüklerinden dolayı sadece belirli dönemlerde kıyıya gelirler ve bu dönemlerde avlanırlar. Sadece belirli dönemlerde yakalanabildiklerinden dolayı balıkçı tezgahlarının en pahallı balık türlerinden birisidir.

Karadenizde yaşayan balık türleri ve özellikleri bu şekildedir. Karadeniz sularında ayrıca çaça, pisi gibi balık türleri de vardır. Ayrıca nüfusu az olsa da daha yüzlerce balık türünün Karadeniz sularında yaşadığı biliniyor. Bizler sizlere en çok tüketmiş olduğumuz balık türlerini ve özelliklerini aktardık. Trol ağları ve projektör aydınlatmaları gibi yöntemlerin balıkçılığa dahil edilmesi balık neslinin yok olmasına neden olur. Balıkçılar her ne kadar balıkçılık konusunda bilinçlendirilse de işin ucunda maddi gelir olduğundan dolayı birçok kişi bilinçsiz ve yasadışı olarak avlanmaya devam ediyor.

Paylaş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here