İslam dininin şartları arasında yer alan oruç tutmak sağlığı yerinde olan her müminin üzerine farz kılınmış olan bir ibadettir. Oruç tutan kişiler üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda orucun hem sağlık açısından hem de maneviyat açısından çok sayıda faydasının olduğu tespit edilmiştir. Orucun faydaları nelerdir denildiğinde verilen tüm bilgilerin bilimsel bir dayanağının olduğunu da belirtmek isteriz. Özellikle fazla yemek yemekten dolayı ortaya çıkan çeşitli sağlık sorunlarının oruç tutarak ortadan kaldırılması mümkündür. Ayrıca sağlık alanında kendini kanıtlamış olan uzmanların büyük bölümü bedenin dinlenmesi için oruç tutmanın aşırı derecede faydalı olduğunu söylüyorlar. Tabii ki orucun faydaları nelerdir denilince söylenebilecek şeyler bunlarla sırlı değildir. Oruç tutmanın faydaları bu yüzden sizlere detaylı bir şekilde anlatılacaktır.
Damar tıkanıklığı, obezite, kolesterol ve yağlanma gibi problemlerin en büyük nedeni kişinin fazla yemek yemesidir. Oruç tutan kişilerde gün içerisinde az yemek yenildiğinden dolayı kalori alımı düşer ve bu durum beraberinde yağ yakımının hızlanmasını sağlar. İslam dinine göre oruç tutma ibadeti bir ay boyunca gerçekleştirilmekte ve bu aya ramazan ayı denilmektedir. Ramazan ayında oruç tutan kişilerde yağ yakım hızı artmaktadır. Oruç tutmak bırakıldıktan sonra dahi uzun süre boyunca vücut alıştığından dolayı yağ yakım hızının yüksek olduğu yapılan gözlemler sonucunda tespit edilmiştir. Özellikle fazla kilolardan dolayı çeşitli sağlık sorunları ile mücadele etmek zorunda kalanlarınız varsa kesinlikle ramazan ayında oruç tutmaya çalışın. Tuttuğunuz orucun sağlığınızı pozitif yönde ilerlemesi konusunda sizlere yardımcı olacağına emin olabilirsiniz. Hem manevi yönünüzü güçlendirip hem de sağlığınızı iyileştirmek için oruç tutmak mantıklı olacaktır.
Oruç tutan kişiler üzerinde sağlık uzmanları incelemeler yaptığında metabolik faaliyetlerin daha fazla hızlandığını gözlemlemişlerdir. Özellikle karaciğer faaliyetlerinin diğer günlere oranla daha yoğun bir şekilde gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Metabolik faaliyetlerin hızlanması kilo alım hızının azalması anlamına gelmektedir. Bu yüzdendir ki oruç tutan kişiler normal günlere oranla daha kısa süre içerisinde zayıflamaktadır. Ayrıca oruçluyken kan dolaşım hızı da ciddi anlamda artar. Bu durum sindirim sisteminde yer alan organlara daha az kan gitmesini diğer organlara ise daha fazla kan gitmesini sağlamaktadır. Bu kan dağılım oranındaki değişim özellikle obezitenin neden olmuş olduğu sorunların ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca kan akış dağılımının bu değişimi kolesterol değerlerinin de normale gelmesinde etkilidir.
Diyabet hastalarının yakınmaları arkasındaki en büyük neden gün içerisinde çok miktarda yemek yemeleridir. Diyabet hastaları yemek yemekten kaynaklı bu problemlerini ortadan kaldırmak için oruç tutabilirler. Tabii ki insülin alımı yapan diyabet hastalarının oruç tutmasına imkan yoktur. Kan şekeri değerlerinde meydana gelecek olan dengesizlik gün içerisinde insülin alımının gerekmesine ve orucun bozulmasına neden olabilmektedir. Bu tip sağlık sorunları olan kişiler doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle oruç tutmamalıdır. Oruç tutmak en çok sindirim sistemine yaramaktadır. Bütün bir yıl boyunca daimi olarak faal olan sindirim sistemi oruç tutulduğu zaman dinlenmektedir. Özellikle oruç sayesinde midenin ciddi anlamda dinlendiği ve bu sayede daha dinamik bir şekilde çalıştığı tespit edilmiştir. Bu yüzden kesinlikle oruç tutmak bir ibadetten ibaret olarak görülmemeli, oruç tutmanın sağlığa olan faydaları da sürekli olarak akla getirilmelidir.
Oruç tutmanın en büyük faydası şüphesiz maneviyat üzerindedir. Oruç tutan kişiler gün içerisinde normal günlere oranla Allah’ı daha fazla hatırladıklarından dolayı güçlü bir maneviyata sahip olurlar. Manevi yönü güçlü olan kişiler hayata daha pozitif bakmaktadır. Ayrıca empati kurma kabiliyetiniz de artacaktır çünkü açlıkla mücadele eden insanları aç olduğunuzdan dolayı daha iyi anlayabileceksiniz. Bu yüzden elinizde yer alan nimetlerin daha fazla değerini bileceğinizden de şüpheniz olmasın. Oruç tutmak insana insan olduğunu hatırlatır. İnsanca yaşamak için kesinlikle her insanın ramazan ayı geldiğinde hem manevi açıdan rahatlamak hem de sağlığını korumak adına oruç tutması mantıklı bir karar olacaktır. Şüphesiz Allah bizlere oruç tutmayı farz kıldığı için bunun elbette bir nedeni bulunmaktadır.