---Sponsorlu Bağlantılar---

Fren sistemleri, tekerlekli taşıtların seyir halindeyken hızlarını düşürerek durmalarını sağlayan sistemlerdir. Günlük trafik içerisinde seyir halinde olan araçlar ele alındığında bu araçların büyük bölümünde diskli frenlerin kullanıldığı görülmektedir. Yapısal olarak daha ağır olan araçlarda ise kampana frenler tercih edilmektedir. Taşıtın ağırlığı arttığı zaman yüksek hızdaki bir taşıtı durdurmak hafif olan taşıtlara göre daha zordur. Standart olan diskli frenler aracılığıyla günümüzde kullandığımız otobüsleri ve küçük kamyonetleri durdurmak mümkündür ancak aşırı ağırlığa sahip olan kamyonları ve tırları durdurmak için ne kampanalı frenler nerde ne diskli frenlet yeterli olmamaktadır. İşte bu tip durumlarda trafikte seyir halinde olan insanların can ve mal güvenliğini sağlamak adına retarder frenler devreye girmektedir.

Fren sistemleri bilimsel olarak incelendiğinde disklere gelen yükün araç ağırlığı ve hızıyla doğru orantılı olduğu görülmektedir. Yani 1 tonluk bir aracı durdurmak için fren disklerinde gelen yük ile 20 tonluk bir aracı durdurmak için fren disklerine gelen yük aynı değildir. Aşırı derecede ağır olan araçlara standart disk frenler takılı olduğu zaman yüksek hızlarda fren yapıldığında sürtünmeden dolayı diskler aşınarak erir ve bu tip durumlarda araç kısa süre içerisinde yavaşlayamadığından dolayı çeşitli kazalar meydana gelir. Retarder frenlerde bu tip durumlar ortaya çıkmadığından ötürü günümüzde özellikle ağır araçlarda retarder frenler tercih edilmektedir.

Retarder frenlerin tarihçesini ele aldığımızda bu frenlerin ilk olarak Amerika Birleşik Devletlerinde yük treni durdurmak adına 1950’li yıllarda kullanıldığını görüyoruz. Zaman içerisinde bu fren sisteminin özellikle ağır taşıtlarda güvenliği arttıracağı düşünüldüğünden dolayı retarder frenler ilk olarak tırlara sahil edilmiştir. Daha sonrasında ise verimli sonuçlar elde edildiğinden dolayı bu fren sistemi birçok taşıta da dahil edilmiştir.

Retarder fren sistemi hidrodinamik basınçlı bir fren sistemidir. Bir şaft ucuna konumlandıran rotor ve stator eş bir şekilde çalışarak hidrodinamik basıncın oluşmasını sağlamaktadır. Retarder fren sisteminin yer aldığı araçlarda direksiyonun hemen alt kısmında kademeli bir kol bulunmaktadır. Bu kademeli kol retarder fren sisteminin devreye sokulmasını sağlamaktadır. Son zamanlarda sistemi daha basit hale getirebilmek adına fren pedalına bağlı yeni sistemlerin de araçlara dahil edildiği bilinmektedir.

Sistemde yer alan rotor aracın içerisinde yer alan şaft sistemine bağlıdır. Sistem içerisinde yer alan stator ise rotorun hemen karşısında yer alan retarder gövdesine sıkı sıkıya sabitlenmiş bir şekilde bulunmaktadır. Sistemde yer alan şanzıman yaptığı hareket ile şaftı hareket ettirdiğinde rotor dönmeye başlar. Sistemde yer alan retarder sisteme dahil olduğunda sistemin önemli elemanlarından birisi olan rotoru stator arasında yağ pompalanır. Sistemde yer alan rotorun dönme hareketi yapması ile birlikte pompalanan yağ statorun üzerinde yer alan kanatçıklara çarparak aracın yavaşlamasını sağlar. Bu yavaşlama rotoru yavaşlatarak frenleme eyleminin gerçekleşmesini sağlamaktadır.

sponsorlu bağlantılar

12 + 9 = ? (İşleminin Sonucu)  


---Sponsorlu Bağlantılar---
Taş kesilen insanlar
Bilim Pasajları
Ley hatları
Sağlık Bilgisi
Piramitlerin Sırları