Kılavuz Çekme Nedir Nasıl Yapılır?

Kılavuz çekme işlemi cıvatalı bağlantı sistemlerinde cıvataların tutunup bağlantının sağlanması adına ana malzemeye uygulanan diş açma işlemidir. El yordamıyla kılavuz çekme işlemi yapıldığı gibi gelişen teknoloji sayesinde makineler aracılığıyla da kılavuz çekme işlemi yapılabilmektedir. Kılavuz çekme işleminde diş açmaya yarayan takıma kılavuz denilmektedir ve bu takım yapılan işleme ismini vermektedir. Kılavuz üzerinde yer alan kesici nitelikteki dişler sertleştirme işlemine tabi tutulmuş olup takım çeliğinden yapılmaktadır. Bu sayede aşırı derecede sert olan malzemelere dahi kılavuz çekilmesi mümkündür.

Kılavuz olarak nitelendirilen takım incelendiğinde kılavuzun çeşitli kısımlardan oluştuğu görülmektedir. Bu kısımlar arasında kılavuz ekseni, pah, kesme yüzü, dış merkez, oluk, iç merkez, uç çap ve kare gibi kısımlar yer almaktadır. Kılavuz çekme işleminin tam olarak kavranabilmesi için özellikle bu kısımların detaylı bir şekilde bilinmesi gerekmektedir. Bu yüzden kısa özet halinde sizlere bu kısımları anlatacağız.

Kılavuz Kısımları

Kılavuz ekseni: Kılavuzun tam ortasından geçtiği düşünülen hayali doğrudur. Bir kılavuzun bir eksen boyunca kusursuz bir şekilde diş açabilmesi için kılavuz ekseninde sapmaların olmaması gerekmektedir. Bu yüzden kesici takım üretimi yapmakta olan firmalar özellikle kılavuz ekseninin düzgün olmasına özen göstermelidir.

Pah: kılavuzun delik eksenine rahat oturması ve açılan ön deliği tam kavraması adına kılavuzun ucunda yer alan konikleştirilmiş olan kısımdır. Bu kısım kılavuz çekme işlemine rahat bir şekilde başlamayı sağlamaktadır.

Kesme yüzü: Sırt olarak nitelendirilen kısmında hemen ön tarafında yer alan, olukların meydana getirmiş olduğu kısımdır. Kılavuz çekme işleminde meydana gelen kesme işleminin bu yüzeyler sayesinde gerçekleştirildiği bilinmektedir.

Dış merkez: Bu kısım yapısı küçük olan kılavuzlarda bulunmaktadır. Sanayi dünyasında yer alan ustalar ilgili kısma kılavuz ucu da demektedir. Konik yapıya sahip olan dış merkez imalat esnasında kolaylık sağlamak adına yapılmaktadır.

Oluk: Helisel şekilde olan oluk kısmı kesim sonucunda ortaya çıkan talaşların bir kanal boyunca ilerleyerek dışarı atılmasını sağlamaktadır. Ayrıca kesme işleminin rahat olması için bu bölgeden yağlama yapılmaktadır. Kesici dişler oluşturulduğu zaman diş formundan kaynaklı olarak oluk kısmı otomatik bir şekilde meydana gelmektedir.

İç merkez: Kılavuzun hemen alın kısmına açılmış olan punta deliğine iç merkez denilmektedir. Bazı yerlerde iç merkez olarak tabir edilen bu kısma punta merkezi de denilir. Özellikle çap bakımından büyük olan kılavuzların açılmasında iç merkez adı verilen kısım aşırı derecede önemlidir. Bu merkez sayesinde salınımlar azaltılarak diş açma işlemi gerçekleştirilir.

Uç çap: Uç kısma pah kırma işlemi yapıldıktan sonra dairesel bir yapı oluşmaktadır. İşte kılavuzun tam uç kısmında yer alan ve pah kırma işleminden sonra ortaya çıkan bu kısmın çapına uç çap denilmektedir.

Kare: kılavuzu aparatlara bağlayabilmek adına yapılmış olan köşeli ve genelde kare olarak yapılan kısımdır. Çok küçük olan kılavuzlarda bu kısmın dairesel şekilde de yapılması mümkündür.

Tesviyecilik ile alakalı işlemlerden olan kılavuz çekme işlemi birçok bağlantıda vidalardan yararlanılıyor olmasından dolayı en çok uygulanan talaşlı imalat işlemlerindendir. Kesici takımlar üretimin kaliteli olması için aşırı derecede önemli olduğundan dolayı kesici takım firmaları kendi bünyesinde ARGE çalışmaları yaparak her yıl yeni takımlar üretmektedir. Bu da kesici takım dünyasında ciddi bir rekabetin oluşmasını sağlamaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here