Günümüzde birçok alanda kullanılan bambular aslında çok ayıda bitki türünü kapsayan bir grup ismidir. Birçoğunuzun Hint kamışı olarak bildiği bitki aslında bambu ailesi içerisinde yer almakta olan bir bitki türüdür. Bambular nelerde kullanılır denildiğinde ilk olarak karşımıza çıkan alan mobilyalardır. Özellikle suya dayanıklı olmalarından dolayı bahçe mobilyalarında kullanımı her geçen gün artmaktadır.
Bambular müdahale edilmemesi durumunda aşırı derecede uzarlar. Yaklaşık olarak 35 metre boyuna uzanabilen bambuların olduğu bilinmektedir. Bambu denildiği zaman akla maksimum 20 santimetre çapında olan dayanıklı bitki türü gelse de bambuların 90 santimetre genişliğe kadar büyüyebildikleri biliniyor. Adeta bir ağaç gibi büyüyebilen bambular aşırı derecede sert bir yapıda olan kabuklara sahiptir. Günümüzde özellikle kabuklaşabilen ve esnek yapılarıyla göz dolduran bambular ilgi görse de bambu ailesi içerisinde yer alan otsu türde bambular da bulunmaktadır.
Bambular suyu seven bitki türleri arasında yer almaktadır. Bu yüzden özellikle muson yağmurlarının gözlemlendiği alanlarda yoğun şekilde yer alırlar. Asya, Güney Amerika ve Afrika’nın bir bölümünde dünyanın en kaliteli bambuları yetişmektedir. Bundan seneler evvel insanlar esnek ve dayanıklı materyallere ihtiyaç duyduğundan dolayı en çok bambu adı verilen bu bitki türünden yararlanılmıştır.
Bambuların en önemli özellikleri arasında hava içerisindeki karbondioksiti emip yoğun bir şekilde oksijen salmalarıdır. Küresel ısınma ile mücadele etmek adına dünyanın çeşitli yerlerine bambu ekilerek çeşitli çalışmalar ve gözlemler yapılmaktadır. Bambunun kullanım alanları arasında her ne kadar sadece mobilya sektörü yer alıyormuş gibi bir izlenim olsa da bu bitki türünün kullanıldığı yerler bununla sınırlı değildir. İlaç sanayisinde, gıda sektöründe, inşaat sanayisinde ve çeşitli müzik aletlerinin yapılmasında da bambudan yararlanılmaktadır.
Çok eski zamanlarda boru üretmek mümkün olmadığından dolayı su kaynaklarından suların bambuların boru haline getirilmesi suretiyle taşındıkları biliniyor. Yapılan bu uygulama ayrıca bambuların suya karşı aşırı derecede dayanıklı olduklarını göstermektedir. Bu özellikte olmalarından dolayı sızdırmazlık istenen ve sudan bir şeyi korumak amacı güdülen alanlarda bambuların kullanılması mümkündür. Ok yapımında ve mızrak yapımında kullanılması ilkel dönemlerde gerçekleşmiştir.
Bambular dünya genelinde büyük değere sahip olsa da ülkemiz insanı bu bitki türünü pek sevemediğinden dolayı bambuların ülkemizde yeterli oranda ilgi görmediğini söyleyebiliriz. Durumun böyle olmasındaki nedenler arasında bambuya alternatif olarak gösterilebilecek, daha yüksek kalitede birçok ürünün ülkemizde yer almasıdır. Ayrıca ülkemizin bazı yerlerinde bambu bulunuyor olmasında rağmen bambudan yapılan ürünlerin aşırı derecede pahallıya satılması bambuya olan ilginin ciddi anlamda azalmasına neden olmuştur.